Basgitarista a kontrabasista Matt Brewer !!!

Basgitarista a kontrabasista Matt Brewer !!!
Matt Brewer © Patrick Španko

  16.04.2018

Americký jazzový basgitarista a kontrabasista, skladateľ a pedagóg – Matt Brewer. Do širšieho povedomia sa dostal počas štúdií v New York City, kde dostal príležitosť spolupracovať s najpovolanejšími jazzovými legendami. Jeho štýl je pevne zakorenený v tradíciách jazzu a často sa pohybuje v medziach jazzového mainstreamu, ale nebojí sa objavovať a skúšať rôzne polohy v odlišných formáciách. Matt Brewer oslavuje 35 rokov.



Narodil sa 20. apríla v Oklahome. Matt Brewer vyrastal v rodine plnej muzikantov, jeho dedko a otec boli jazzoví hudobníci a mama bola redaktorka v rádiu. Práve mama ovplyvnila vo veľkej miere jeho hudobný vývoj a vkus, keď mu ako malému púšťala klasické jazzové nahrávky legiend. Hudbe sa začal venovať už ako trojročný.

Matt Brewer ©Patrick ŠpankoMatt Brewer © Patrick Španko
Matt Brewer ©Patrick ŠpankoMatt Brewer © Patrick Španko



V začiatkoch najprv hrával na bicie nástroje bez akéhokoľvek formálneho tréningu. Hodiny začal navštevovať až ako desaťročný, ale vtedy už prešiel na kontrabas. Pod vedením Winston Budrowa a Lawrence Hursta sa vzdelával v klasickej hre na kontrabase. Jazzová interpretácia mu však tiež nebola cudzia. S tou ho oboznámil najmä jeho otec. Už v dvanástich rokoch mal prvé vystúpenie na jazzovom festivale v Albuquerque. Po štúdiách s  Jean-Luc Mattonom sa rozhodol ísť na Interlochen Arts Academy, kde študoval jazzovú interpretáciu na kontrabase.



V roku 2000 sa objavil v skupine Grammy Band počas Grammy Awards, ktorá spája tých najlepších jazzových študentov z celej Ameriky. Po skončení Interlochen Arts Academy ďalej pokračoval v štúdiu jazzového programu na newyorskej Juilliard School, kde študoval pod vedením Rodney Whitakera a Ben Wolfea. V tom čase začal pôsobiť s umelcami ako  Greg Osby, Gonzalo Rubalcaba, Lee Konitz, David Sánchez, Terence Blanchard, Aaron Parks, Yaron Herman, Vic Juris, Adam Rogers, Jeff Tain Watts a iní. Okrem toho sa začal prezentovať aj s vlastnými zoskupeniami v prestížnych kluboch po celom svete.

Matt Brewer ©Patrick ŠpankoMatt Brewer © Patrick Španko
Matt Brewer ©Patrick ŠpankoMatt Brewer © Patrick Španko


 
V roku 2006 vydal svoj prvý album v pozicií lídra Nardis. Nedávno vydal už tretí album pod značkou Criss Cross Jazz Label – Unspoken (2016). V posledných rokoch sa objavil na desiatkach recording sessions a začal učiť na prestížnej The New School v New Yorku a občasne vedie lekcie aj v Banff Center. Na Slovensku sa objavil v skupine Antonia Sáncheza  na One Day Jazz Festivale na jeseň v roku 2015.