Gitarista Kevin Eubanks !!!

Gitarista Kevin Eubanks !!!
Kevin Eubanks © Patrick Španko

  13.11.2017

Popredný americký gitarista, skladateľ, skúsený pedagóg a niekdajší hudobný režisér známeho televízneho zoskupenia Tonight Show Band, s ktorou vystupoval 18 rokov – Kevin Eubanks (exkluzívny rozhovor čítaj tu). Jeho herný štýl je viac zakorenený v modernom jazzrocku a fusion, ale zachováva aj prvky tradičného mainstreamu v kombinácii s blues. Kevin Eubanks oslavuje okrúhle 60-tiny!

 

Narodil sa 15. novembra 1957 v meste Philadelphia v Pensylvánii. Vyrastal v muzikantskej rodine. Jeho mama bola gospelová a klasická klaviristka, organistka a hudobná pedagogička s magisterským titulom. Jeho strýko Ray Bryant bol jazzový klavirista a vystupoval s legendami ako Miles Davis, Sonny Rollins, John Coltrane a Sarah Vaughan, pričom mal rozbehnutú aj vlastnú úspešnú kariéru. Tieto okolnosti veľmi priaznivo vplývali na Kevinov hudobný vývoj, ktorý bol od malička vystavený rôznym hudobným vplyvom. Jeho bratia sa stali taktiež rovnako úspešnými hudobníkmi. Robin Eubanks je trombonista (dlhé roky hráva s Dave Hollandom) a učiteľ na Oberlin College a Duane Eubanks učí súkromne trúbku a popri tom sa venuje aj vlastnej kariére. 

 Kevin Eubanks, © Patrick Španko
 Kevin Eubanks, © Patrick Španko

Kevin sa začal venovať hudbe už v 7-mich rokoch, kedy navštevoval prvé hodiny na husle. Než sa prepracoval ku gitare, tak hral aj na trúbke. K pevnému rozhodnutiu pre gitaru došlo až pri nástupe na Berklee College of Music. Berklee naštartovala jeho kariéru raketovým spôsobom a po ukončení štúdia sa hneď presťahoval do New Yorku, kde začal hrávať s menami ako  Art Blakey, Slide Hampton, McCoy Tyner, Sam Rivers, Roy Haynes, Dave Holland, Ron Carter a mnoho ďalších. V tom čase si založil už vlastnú kapelu, s ktorou precestoval všetky kontinenty za podpory americkej vlády. 

Svoj prvý debut s príznačným názvom Guitarist vydal ako 25-ročný. Už vtedy preukázal svoj unikátny kompozičný prístup a originálny sound spomedzi súčasných gitaristov. V roku 1992 sa stal lídrom zoskupenia v úspešnej televíznej relácii The Tonight Show, kde svojim umom a hudobným výberom prilákal široké publikum. Počas dlhoročného pôsobenia v show však nezanedbával ostatné aspekty hudobného života a pod svojou značkou Insoul vydal niekoľko úspešných albumov. Okrem skvelých muzikantských vlôh je Kevin známy svojim pedagogickým zanietením a propagáciou hudobnej pedagogiky. 

 Kevin Eubanks, © Patrick Španko
 Kevin Eubanks, © Patrick Španko

V rokoch 2010 až 2012 pôsobil ako umelecký riaditeľ v The Thelonious Monk Institute of Jazz, kde sa snažil vychovávať, motivovať a pozdvihnúť mladých jazzmanov. Tento rok vydal už svoj  21. líderský album s názvom East West Time Line (2017). Počas svojej kariéry sa objavil na viac než 100 albumoch a vyslúžil si dva čestné doktoráty od Berklee College of Music a Redlands University. Kevin Eubanks bol a je pre svet jazzu veľkým prínosom. Ako umelec a pedagóg inšpiroval mnoho mladých muzikantov, o čo sa snaží dodnes prostredníctvom motivačných sedení po celej krajine.