Klarinetista Louis Sclavis !!!

Klarinetista Louis Sclavis !!!
Louis Sclavis © Patrick Španko

  29.01.2018

Vynikajúci francúzsky virtuóz, hráč na bas klarinete a saxofóne, ohromujúci improvizátor a jeden z najlepších klarinetistov vo free-jazze – Louis Sclavis. O jeho virtuozite vedia a rozprávajú mnohí, no zároveň nikdy nezatienila jeho skvelé hudobné myslenie. Okrem hudobných kvalít je známy aj svojim nadhľadom a zmyslom pre humor, ktorý reflektuje aj vo svojej tvorbe a hudbe. Jeho štýl charakterizuje veľká virtuozita, technickosť a expresívnosť. Louis Sclavis oslavuje 65-te narodeniny.


Narodil sa 2. februára 1953 v Lyone. Už od mladého veku preukazoval nadmerné hudobné nadanie a v 9-tich rokoch začal štúdium klarinetu na Conservatoire de Lyon. Ešte pred začiatkom štúdia hrával v miestnej dychovej kapele. V roku 1975 až 1982 pôsobil vo viacerých kvalitných ansámbloch ako Brotherhood of Breath a Henri Texier Quartet. Už v roku 1981 sa predstavil s debutom Ad Augusta Per Augusta. Od roku 1982 začal zakladať a viesť vlastné zoskupenia. V roku 1984 zaznamenal veľký úspech s albumom Clarinettes pre nahrávaciu spoločnosť Ida. O tri roky neskôr založil septeto, s ktorým vydal niekoľko albumov pre tú istú spoločnosť. V roku 1988 získal prestížne ocenenie za Najlepšieho jazzového muzikanta - Prix Django Reinhardt, ktorú udeľuje francúzska jazzová akadémia.

Louis Sclavis © Patrick ŠpankoLouis Sclavis © Patrick Španko
Louis Sclavis © Patrick ŠpankoLouis Sclavis © Patrick Španko


V 90-tych rokoch začal spolupracovať s vydavateľstcom ECM Records a získal British Jazz Award. V tomto období taktiež nahrával a koncertoval s vynikajúcim perkusionistom Trilok Gurtuom a s veľkým ansámblom Cecil Taylora. Okrem jazzových aktivít sa začal sústreďovať na komponovanie, s ktorým taktiež zaznamenal pozoruhodné úspechy. Jeho hudba sa objavila v niekoľkých nemých snímkach, ale aj v závažnejších celovečerných filmoch. Taktiež hudobne spolupracoval s divadlami.


Sclavis bol v povedomí ako geniálny improvizátor, no v novom miléniu sa začal koncentrovať viac na komponované diela, z ktorých ale improvizácie úplne nevymizli. Jeho albumy vychádzali stále pod značkou ECM. V roku 2017 po trojročnej pauze sa spojil s niekdajšími kolegami Dominique Pifarélym a Vincent Courtoisom na albume Asian Fields. Ich spolupráca ma dlhú históriu vo väčších ansámbloch, no tu sa prvýkrát stretávajú v trio zostave.

Louis Sclavis © Patrick ŠpankoLouis Sclavis © Patrick Španko
Louis Sclavis © Patrick ŠpankoLouis Sclavis © Patrick Španko


Louis Sclavis je ikonickou postavou európskeho jazzu. Vo veľkej miere prispel do jeho vývoja najmä v oblasti free-jazzu a svojou improvizačnou rétorikou a umením na klarinete ovplyvnil množstvo muzikantov. V súčasnosti naďalej aktívne koncertuje a nahráva. Louis Sclavis sa objavil na Slovensku v rámci festivalu Jazz Prešov 2016 s ansámblom CRISS CROSS EUROPE spolu s vynikajúcim slovenským klaviristom Pavlom Morochovičom.