Noblesní Ron Carter a Richard Galliano !!!

Noblesní Ron Carter a Richard Galliano !!!
Živá reklama na koncert © Rene Miko

4.11.2017, Ateliér Babylon, BA   08.11.2017

Do bratislavského Ateliéru Babylon zavítala dvojica žijúcich jazzových legiend - americký kontrabasista Ron Carter a francúzsky akordeonista Richard Galliano. Obaja muzikanti patria medzi absolútnych majstrov svojich nástrojov a o každom osobitne by sa dala napísať celá história. Na jarnom turné tohto dua po Európe, Carter oslávil svoje osemdesiate narodeniny a vo skvelej forme sa predstavil aj u nás. Napriek tomu že spojenie kontrabasu a akordeónu na samostatnom koncerte nie je veľmi bežným javom, v Bratislave svoje majstrovstvo predviedli v dvoch takmer hodinových setoch. 

 Ron Carter a Richard Galliano © Rene Miko
 Richard Galliano © Rene Miko

Ubehlo už 27 rokov odkedy táto dvojica nahrala svoj album jazzových duetov pod názvom Panamanhattan, ktorý vznikol počas živého vystúpenia v Paríži. Ich koncept programu ostal v podobnej forme a aj na tomto koncerte zazneli najmä originálne kompozície - niekoľko kúskov zo štandardného jazzového repertoáru ako aj úlety do sveta klasiky či tanga. Aj tento fakt je znakom, že koncert nemal byť  v žiadnom prípade revolučným či posúvajúcim hranice, ale oslavou kvalitnej hudby dvoch virtuózov, ktorí svoje umenie predviedli s patričným šarmom a veselou noblesou. No pritom s neskutočnou pokorou. 

 Ron Carter © Rene Miko
 Ron Carter a Richard Galliano © Rene Miko

Vystúpeniu nič nechýbalo a bolo umocnené prítomnosťou samotných aktérov. Koncert plný lyrických melódií obsahoval originálne kompozície bluesového a bopového charakteru, ale aj skvelé tango v podobe Gallianovho Tango pour Claude. Zo štandardov zazneli All The Things You Are, My Funny Valentine či vytlieskaný prídavok Stella by Starlight. Nechýbali ani individuálne sólové vstupy hudobníkov, ktoré patrili medzi vrcholné momenty koncertu. V Gallianovom fantastickom, až organovo znejúcom sóle, nesmel chýbať Astor Piazzola a Libertango. Carter vo svojom prednese zasa zacitoval rôzne témy cez Davisove All Blues až po takmer celú prvú časť prelúdia z Bachovej violoncellovej suity č.1 . Po koncerte som si uvedomil, že ani jeden z hudobníkov počas celej doby neprehovoril ani slovo! Čo vlastne vôbec nevadilo, lebo ich hudba rozprávala za nich! Skvelé a neopakovateľné!   

 Richard Galliano © Rene Miko
 Ron Carter © Rene Miko