Overseas Night - Jazzahead! 2018 !!!

Overseas Night - Jazzahead! 2018 !!!
Logo © Patrick Španko

21.4.2018, Brémy, D   08.05.2018

Zámorský večer trinásteho ročníka jazzového veľtrhu v nemeckom meste Brémy jazzahead! 2018 priniesol niekoľko vynikajúcich vystúpení, ktoré preukázali invenčnosť a kreativitu absolútnej svetovej špičky. Pestré formácie (Spojené štáty, Brazília,  Austrália, Martinik, Argentína, ...) priniesli na veľtrh netradičné nástroje, invenčnú techniku a objavili sa aj nové technologické možnosti. Bolo viac ako zaujímavé sledovať, ako sa hýbe svet, mimo Európu, a kam sa uberá.

Justin Kauflin © Patrick ŠpankoJustin Kauflin © Patrick Španko
Thomas Rasmussen © Patrick ŠpankoThomas Rasmussen © Patrick Španko
 


Zámorský večer otvorila mladá hviezda newyorskej scény, slepý klavirista Justin Kauflin, ktorý so svojim triom priniesol ako jediný spirituálne ladený jazz. Jeho jazyk a kompozície vychádzali z tradičných amerických žánrov ako gospel, spirituál, soul a jazzový mainstream. Všetky tieto prvky Justin Kauflin spájal do modernej fúzie. Jeho hudobný prejav bol veľmi distingvovaný, uhladený, ale zároveň emocionálny a energický. Skladby v sebe niesli silný odkaz a Justin skrze svoju vieru naplnil každú notu svojim vnútorným prežívaním radosti a nádeje. Okrem vynikajúcej súhry so svojim triom Justin Kauflin predviedol veľkú virtuozitu a invenčnosť, ktorá však nebola silená. Väčšina skladieb sa držala bluesového konceptu call and response, čo dávalo protagonistom otvorený priestor pre vzájomnú komunikáciu. Justin Kauflin a jeho trio priniesli famózny spirituálny jazz postavený na amerických tradíciách!

 Justin Kauflin Trio © Patrick Španko Justin Kauflin Trio © Patrick Španko
Billy Williams © Patrick ŠpankoBilly Williams © Patrick Španko


Gabriel Grossi Quintet počas svojho showcasu prinieslo hneď niekoľko pozoruhodných nuáns. Jednou z nich je zaujímavá inštrumentácia, nakoľko líder, Brazílčan Gabriel Grossi patrí k virtuóznym ústnym harmonikárom, čo predviedol aj vo veľmi invenčných herných technikách, ktoré boli obohatené o prvky modernej populárnej hudby a beat boxu. Nevšednosťou bol aj spev cez harmoniku, ktorý moduloval vokál do kvázi robotického hlasu. Hudba mala pestrý eklektický charakter s dôrazom na melodickosť a harmonickú pestrosť v podobe modernej modality, pričom sa množstvom etnických prvkov objavovalo v rytmickej sekcií. Ako by nestačil samotný nekonvenčný prístup Gabriel Grossiho, ten si pre publikum pripravil spestrenie akustického koncertu o technickú lahôdku v podobe elektronickej harmoniky, na ktorej simuloval zvuk starých analógových syntezátorov. Gabriel Grossi Quintet predviedl kreatívny a energický koncept od začiatku až do konca.

Gabriel Grossi © Patrick ŠpankoGabriel Grossi © Patrick Španko
 Pino Romane © Patrick Španko Pino Romane © Patrick Španko




O vynikajúcu senzáciu v podobe najmodernejšej fúzie sa postaralo austrálske zoskupenie Mn'JAM Experiment. Multimediálne vystúpenie prenieslo poslucháčov doslova do úplne iného sveta hudby na aký sme na bežných jazzových podujatiach zvyknutý. Samotný názov prezrádza, že ide o experiment a tento pozoruhodný experiment spája vizuálne a hudobné umenie prostredníctvom modernej technológie na úplne inej úrovni. Ideológia tohto zoskupenia spočíva v tom, že moderné hudobné umenie má byť takým, ktoré predíde starú notáciu a konvenčné myslenie asociované s tradíciou. Preto Mn'JAM Experiment používa nástroje, ktoré idu za hranice zvuku. Diváci mohli sledovať rôzne špeciálne vizualizácie, ktoré sa prispôsobovali hre hudobníkom a boli ovládané umelcom v reálnom čase. Celé hudobné a svetelné vystúpenie prebieha v rámci happeningu. Počas toho protagonisti prešli najrôznejšími štýlovými spektrami od jazzu, cez vážnu, etnickú a populárnu hudbu až po rôzne elektronické žánre s využitím techník loopovania djingu. Vystúpenie Mn'JAM Experiment bolo fascinujúce, moderne, pestré, nové a eklektické vo svojom pravom slova zmysle, čo prerástlo až za hranice hudobného umenia.

Eduardo Faria © Patrick ŠpankoEduardo Faria © Patrick Španko
Gabriel Grossi  Quintet © Patrick ŠpankoGabriel Grossi Quintet © Patrick Španko

O ďalšiu senzáciu, či vyvrcholenie celého večera, sa postarala americká speváčka Jazzmeia Horn, ktorá v súčasnosti patrí k jedným z najvyhľadávanejších speváčok. Mladá speváčka má vo svojom arzenály vyspelí vokálny, hlas s unikátnou farbou, ale jej najsilnejšou zbraňou je scat. Ten predvádza na veľmi vysokej virtuóznej úrovni, aká sa na svetovej scéne neobjavila už roky. Jej energický prejav a zmysel pre vedenie zložitých vokalizovaných improvizácií akoby ich hral sólový nástroj doslova pohltil publikum. Okrem vynikajúcich technických zdatností jej hudba disponuje zmyselnými autorskými textami, ktoré sú väčšinou postavené na silných príbehoch. Jazzmeia Horn nepotrebuje mať najmodernejší sound a prejav, stačí jej poriadna hard-swingujúca kapela a jej nástroj v hrdle, s ktorým dokáže robiť divy.

Jazzmeia Horn © Patrick ŠpankoJazzmeia Horn © Patrick Španko
Jazzmeia Horn Quartet © Patrick ŠpankoJazzmeia Horn Quartet © Patrick Španko
Joel Holmes © Patrick ŠpankoJoel Holmes © Patrick Španko
 Henry Conerway © Patrick Španko Henry Conerway © Patrick Španko
Geraud Portal © Patrick ŠpankoGeraud Portal © Patrick Španko
Jazzmeia Horn © Patrick ŠpankoJazzmeia Horn © Patrick Španko