Správny jazzman by mal zabiť aspoň jedného speváka denne !!!

Správny jazzman by mal zabiť aspoň jedného speváka denne !!!
Laco Deczi © Patrick Španko

  29.03.2018

Aj týmto brutálnym heslom či mottom upútal Laco Deczi na seba pozornosť! Oslavovať 80-te narodeniny v živote jazzmana – to nie je nič výnimočné! Aspoň vo svete, ale u nás – záležitosť veľmi zriedkavá. Avšak skladateľ a trubkár Laco Deczi bude oslavovať svoje okrúhle výročie nie za morom v New Yorku, ale v Čreskej republike, kde má v tomto čase aj koncerty! Tam totiž emigroval v roku 1987 cez Nemecko a dodnes tam aj žije. Ale do Európy, či do Česka a na Slovensko chodí takmer pravidelne, na jarné a jesenné turné. To aktuálne mu začína 30. apôríl a končí 1. júla 2018. Tak sa s ním hádam aj osobne stretnete!

Laco Deczi 2006 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2006 © Patrick Španko
Laco Deczi 2006 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2006 © Patrick Španko


 
Laco Deczi sa narodil 29.marca 1938 v Bernolákove (vtedajší Čeklís) pri Bratislave. Je hudobným samoukom – vždy obdivoval amerického trubkára Clifforda Browna. Deczi v roku 1958 skočil Strednú priemyselnú školu v Bratislave. V rovnakom roku nastupuje do skupiny Academia club, ktorá bola orientovaná na west coast jazz. Neskoršie zakladá formáciu Danubia kvintet. V roku 1959 viedol skupinu East Coast Studio (Laco Bystrický – tenor saxofón, Viktor Hidvéghy – klavír, Gustáv Riška – basgitara, Jozef Škvařil – bicie) zameranú na hard bop. Počas dvoch rokoch vojenčiny v Prahe v rokoch 1960 - 1962 hrával na rôznych jam sessions. Po skončení prezenčnej vojenskej služby už v Prahe zostal. Nastúpil do Jazzového orchestra Československého rozhlasu v Prahe, hrával v sextete divadla Rokoko, ... Od 1962 – 1964 bol členom SHQ Karla Velebného, neskoršie Reduta kvintetu. Od roku 1966 Reduta Quartet mal zloženie: Laco Deczi – trúbka, Jan Hammer – klavír, Miroslav Vitouš – kontrabas a Laco Tropp – bicie nástroje (ďalší Slovák v Prahe, ktorý tam žije dodnes).

Laco Deczi 2008 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2008 © Patrick Španko
Laco Deczi 2008 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2008 © Patrick Španko


V roku 1967 zakladá Deczi svoju vlastnú formáciu Jazz Celula, spolupracuje s klaviristom Lacom Gerhardtom. Od roku 1970 je členom TOČR-u (Tanečný orchester československého rozhlasu v Prahe) a JOČR-u (Jazzový orchester československého rozhlasu v Prahe). V roku 1971 vydáva svoju prvú LP platňu (Opus) s názvom Sentimentálna trúbka. Desaťročie trvajúca spolupráca s gitaristom Zdeňkom "Sarkom" Dvořákom priniesla nahrávanie platní, vystupovanie na zahraničných festivaloch, ...  V roku 1980 Deczi absolvoval krátky pobyt v USA, kde hral v Sonny Constanzo Quintet-e a aj v big bande. Skladá množstvo filmovej a televíznej hudby, napr. pre film Věry Chytilovej Kalamita, kde aj účinkuje s Borkom Polívkom. V roku 1985 emigruje aj so synom Vaicom (hrá na bicie nástroje) do Nemecka a po tamer dvoch rokoch ďalej do USA. Tu mu na začiatku značne pomohol práve Sonny Constanzo. Po prevrate v roku 1989 Laco Deczi vystupuje na Bratislavských jazzových dňoch 1991 so svojou skupinou Celula New York. Vracia sa postupne aj na iné slovenské jazzové festivaly.

Laco Deczi 2008 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2008 © Patrick Španko
Celula New York 2008 © Patrick ŠpankoCelula New York 2008 © Patrick Španko


Posledné roky Laco Deczi pravidelne navštevuje Európu na jar a na jeseň a takisto v rámci týchto turné má množstvo koncertov v Čechách a zopár na Slovensku. Každý rok nahrá nový album vo svojom vlastnom New York Sound Studiu, ktoré v drvivej väčšine kombinujú latinsko-americký jazz a fusion music. Laco hrával s takými jazzmanmi ako: Elvin Jones, Bill Watrous, Junior Cook, Dave Weckl, Sonny Costanzo, ... Stále v jeho skupine Celula New York hrá i jeho syn Vaico.

Laco Deczi 2010 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2010 © Patrick Španko
Laco Deczi 2010 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2010 © Patrick Španko


Laco Deczi vždy hovoril zmesou češtiny a slovenčiny a po emigrácii k tomu pridal i angličtinu. Má veľmi osobitý humor, ktorý nie každému vonia a mnohých uráža. Pamätná je jeho veta: "Správny jazzman by mal zabiť aspoň jedného speváka denne"! Nejlepšie definuje Laca Decziho – rebela, hudobníka, výtržníka a maliara, cimrmanolog Jiří Šebánek, ktorý o ňom napísal Knihu Na plný plyn. V roku 2017 vyšla ďalšia kniha pod názvom Totálně vytroubený mozek, čo je kniha neobvyklého knižného rozhovoru - novinára Tomáša Poláčka s Lacom Déczim, ktorý vznikol v americkom Connecticate, kde Laco žije. Je to kniha sprostá, urážlivá a politicky nekorektná, ale i hravá a nežná!

Laco Deczi 2010 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2010 © Patrick Španko
Laco Deczi 2010 © Patrick ŠpankoLaco Deczi 2010 © Patrick Španko