Tampere Jazz Happening 2017: Pakkahoune, Telakka a Klubi – 1.časť !!!

Tampere Jazz Happening 2017: Pakkahoune, Telakka a Klubi – 1.časť !!!
Logo © Patrick Španko

2. - 5.11.2017, Tampere, Fínsko   15.12.2017

Doteraz som písal o estónskych mladých kapelách a sólistoch a o fínskych nádejách. Teraz by som som rád pospomínal na účinkujúch, ktorí boli z ostatných krajím Európy a sveta. A začnem rovno skupinou Shabaka & The Ancestors, ktorú viedol tenor saxofonista Shabaka Hutchings z Londýna a ktorý vyrastal na Barbadose. A aj on sa vrátil oblúkom do Afriky ako väčšina afro-karibských hudobníkov. V kapele má samých jazzových hudobníkov z Južnej Afriky, ktorí spolu s ním ponúkli zaujímavý mix kalypsa, nguni, blues a spiritual music v kombinácii s hypnotickými rytmami, veľa echa a politickej proklamácie.

Shabaka Hutchings © Patrick ŠpankoShabaka Hutchings © Patrick Španko
Shabaka & the Ancestors © Patrick ŠpankoShabaka & the Ancestors © Patrick Španko
Shabaka & the Ancestors © Patrick ŠpankoShabaka & the Ancestors © Patrick Španko
Shabaka © Patrick ŠpankoShabaka © Patrick Španko

 

Ďalším saxofonistom, tentoraz z USA, bol Steve Coleman & The Five Elements. Celkovo si na pódiu stačili štyria: okrem Colemana ešte Jonathan Finlayson – trúbka, Anthony Tidd – basgitara a Sean Rickman – bicie nástroje. Steve Coleman je jedným zo zakladateľov organizácie M-Base, ktorá chce filtrovať nový jazzový štýl s využitím všetkých častí great black tradition! Často sme počuli silný repetitívny ústredný motív, ktorý zdvojovali trúbka a alt saxofón, za hutnej podpory rytmiky. Inak Steve Coleman nahral už 30-ty album s The Five Elements!

Steve Coleman © Patrick ŠpankoSteve Coleman © Patrick Španko
Steve Coleman & Five Elements © Patrick ŠpankoSteve Coleman & Five Elements © Patrick Španko
Jonathan Finlayson © Patrick ŠpankoJonathan Finlayson © Patrick Španko
Steve Coleman & Five Elements © Patrick ŠpankoSteve Coleman & Five Elements © Patrick Španko

 

Skladateľ a bubeník Tony Allen vo svojich 77 rokoch vydal album pod názvom The source pre legendárne vydavateľstvo Blue Note, na ktorom predstavuje svoje nové kompozície, ktoré sú inšpirované jazzom, ktorý formoval jeho prvé kroky a začiatky. Vyrastal v Lagose v Nigérii, kde nasal do seba juju a iné tradičné západoafrické hudobné štýly. Spočiatku to bol aj americký jazz, ktorý povzbudzoval jeho predstavivosť, špeciálne bopoví jazzmani ako Max Roach a Art Blakey. My sme počuli Tonyho dva svety - jazzový i ten afrobeatový a povznášajúce piesne, funk jammy a harmonicko-modálne diela. Ťažká pohoda, nadhľad a istota alebo absolútna radosť z hry!

Tony Allen © Patrick ŠpankoTony Allen © Patrick Španko
Tony Allen Group © Patrick ŠpankoTony Allen Group © Patrick Španko
Tony Allen Group © Patrick ŠpankoTony Allen Group © Patrick Španko
Tony Allen © Patrick ŠpankoTony Allen © Patrick Španko

 

O popových a rockových kapelách z Islandu vieme veľmi veľa a stali sa výborným exportom z tejto ostrovnej krajiny. Ale čo vieme o islandskom Jazze? Veľmi, ozaj veľmi málo! Sobotný jazzový maratón otvorila už o nekresťanskom jazzovom čase (o 14. hodine), skladateľka a klaviristka Sunna Gunnlaugs, s ktoru sa poznám už niekoľko rokov, ale naživo hrať som ju zažil až teraz. Jej manžel Scott McLemore hral na bicích, na kontrabase to bol Thorgrímur Jónsson a v pár skladbách si zahral aj fínsky trubkár Verneri Pohjola. Počuli sme Sunnine kompozície z posledných dvoch albumov, ktoré sú dokonalým mostom medzi európskou eleganciou a driveom z New Yorku, pričom Sunna nezabúda na islanskú ľudovú hudbu. Lyrickosť, melodičnosť a všetko to krásno silno podčiarkol ešte Verneri Pohjola na trúbke. Pre mňa jeden z vrcholov celého festivalu!

Sunna Gunnlaugs © Patrick ŠpankoSunna Gunnlaugs © Patrick Španko
Sunna Gunnlaugs Trio © Patrick ŠpankoSunna Gunnlaugs Trio © Patrick Španko
Sunna Gunnlaugs Trio a Verneri Pohjola © Patrick ŠpankoSunna Gunnlaugs Trio a Verneri Pohjola © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

 

Ako ďalší, zo sobotňajšieho poobedňajšieho trojkoncertu, sa predstavil švajčiarsky trombonista Samuel Blaser. Tento 36-ročný rodák z La Chaux-de-Fonds žil niekoľko rokov v New Yorku, ale teraz je usadený v Berlíne. Samuel sa s neuveriteľnou rýchlosťou premenil z straight-forward hard bopera na inovatívneho a neustále hľadajúceho skladateľa, ktorý je dnes považovaný za jedného z najtvorivejších trombonistov. Do svojej kapely si Blaser pozval saxofonistu Olivera Lakea, ktorý je zakladajúcim členom legendárneho World Saxophone Quartet-u, ktorého sloboda myslenia a prejavu je založená na hlbokom pochopení hudobných koreňov afro-amerického stromu. V tomto aktuálnom projekte sa spoločne ponorili do starých delta bluesových nálad z voľného jazzového pohľadu.

Samuel Blaser © Patrick ŠpankoSamuel Blaser © Patrick Španko
Samuel Blaser Quintet © Patrick ŠpankoSamuel Blaser Quintet © Patrick Španko
Samuel Blaser Quintet © Patrick ŠpankoSamuel Blaser Quintet © Patrick Španko
Oliver Lake © Patrick ŠpankoOliver Lake © Patrick Španko

 

A na záver trochu francúzskeho šarmu a noblesy v podaní skladateľa a trubkára Erika Truffaza a jeho kvarteta (Marcello Giuliani – basgitara, Benoît Corboz – klavír, Fender Rhodes a Hammond organ a Arthur Hnatek – bicie nástroje)! Tohto umelca poznáme aj u nás na Slovensku, ako elegána dlhých tónov svojej trúbky, ktorej línie sa križujú s trblietavými náladami Benoîta Corboza na Fender Rhodes piane. Razom sa tak ocitáme v centre nálady, ktorá je namiešaná prítomnosťou prírody a výraznou mestskou atmosférou. Avšak táto nálada je až podivuhodne ukľudňujúca, pretože nám dobre robia aj vplyvy reggae, hip-hopu, rocku, house či etnickej hudby. Skvele namiešaný coctail, ktorý dodá pozitívnu náladu takmer okamžite!

Erik Truffaz Quartet © Patrick ŠpankoErik Truffaz Quartet © Patrick Španko
Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko
Erik Truffaz © Patrick ŠpankoErik Truffaz © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko