WDR 3 Jazz Fest 2018 - Jazzpreiss !!!

WDR 3 Jazz Fest 2018 - Jazzpreiss !!!
Logo © Patrick Španko

1. - 3.2.2018, Theater Gütersloh, D   12.02.2018

Po troch rokoch a roku opäť na mieste činu! Alebo, keď som po prvý raz navštívil WDR 3 Jazz Fest v roku 2014, tak sa konal príslušný ročník práve v meste Gütersloh. V prekrásnom novučičkom a novopostavenom Theater Gütersloh, ktoré v ankete obyvatelia odmietli. A teraz si ho nevedia vynachváliť, radi doň chodia a dramaturgia pre obyvateľov a návštevníkom z blízkeho i ďalekého okolia vymýšľa stále niečo nové. Čiže v roku 2018, začiatkom februára, sa konal ďalší ročník WDR 3 Jazz Festivalu v meste Gütersloh, kam sa vrátil po troch rokoch a roku vlaňajšom (v roku 2013 to bol Köln, 2014 Gütersloh, v roku 2015 Dortmund, v roku 2016 Münster a v roku 2017 opäť Gütersloh)! WDR (Westdeutscher Rundfunk) organizuje tento festival ako festival putovný po mestách spolkovej republiky NRW (Nordrhein-Westfalen čiže Severné Porýnie-Vestfálsko). Aj tento rok, ako vlani, sa festival konal z pôvodných 4 dní iba tri alebo tri koncerty sa konali v neďalekom meste Bielefld v klube Bunker Ulmenwall.

Pevnou súčasťou festivalu už po 14-ty raz bolo aj vyhlásenie víťazov WDR Jazzpreises, tento rok opäť v 5 kategóriách: Jazzová kompozícia: 33-ročná kontrabasistka Hendrika Entzian, absolventka Musikhochschule Köln, skomponovala skladby pre WDR Big Band. Boli melodické, miestami nežné, ale na druhej strane sa teším ako vyniknú v malom obsadení, pretože si ich vypočujem na Inntöne Jazz Festivale 2018 v máji. Big bandová úprava im podľa mňa uškodila a koncertrácia a esencie jej hudby a nápadov už nemala takú iskru.

Hendrika Entzian © Patrick ŠpankoHendrika Entzian © Patrick Španko
WDR Big Band © Patrick ŠpankoWDR Big Band © Patrick Španko


V kategórii Improvizácia uspel 53-ročný saxofonista Roger Hanschel, ktorý je na jazzovej scéne mesta Köln a širokého okolia veľmi dobre známy a zapísaný. Od roku 1987 bol členom zoskupenia Kölner Saxophon Mafia, spoluporacoval s mnohými speváčkami v duu a takisto bol členom niekoľkých orchestrov. Jeho albumy získali niekoľko razy Cenu nemeckých kritikov.

Roger Hanschel © Patrick ŠpankoRoger Hanschel © Patrick Španko
Roger Hanschel © Patrick ŠpankoRoger Hanschel © Patrick Španko



Cenu hudobnej kultúry získal perkusionista Ramesh Shotham (* 1984) z Indie. Hral v Karnataka College a založil slávnu skupinu, spoločne s klaviristom Louiz Banksom, Jazz Yatra Septet, s ktorou koncertoval v roku 1980 v Nemecku a po skončení tohto turné tu aj zostal žiť. Neskoršie spolupracoval s takými ako: Charlie Mariano, Carla Bley, Steve Coleman, Rabih Abou-Khalil, ... Porotu zaujal spájaním hudby rôznych kultúr a polyrytmami. Na krátkom improvizovanom koncerte vystúpil spoločne so saxofonistom Roger Hanschelom a na pódiu si rozumeli veľmi dobre.

Ramesh Shotham © Patrick ŠpankoRamesh Shotham © Patrick Španko
Ramesh Shotham © Patrick ŠpankoRamesh Shotham © Patrick Španko



Cenu pre vynikajúce mladé talenty získal Young 7Teen Jazz Orchestra, ktorý v roku 2014 v Olsbergu založil Tim Köhler, keď mal iba 16 (!) rokov! Veľkou zaujímavosťou je, že tento súbor nemá žiadnu finančnú ani inú podporu žiadnych inštitúcií akými sú napríklad hudobná škola, dotácie od župy či mesta, ... Tak ako sa niekde inde stretnú chalani na pive, členovia  Young 7Teen Jazz Orchestra sa stretávajú pri hraní jazzu. Je to veľká vec takto spolu hrať a žiť pre jazzovú hudbu! Sen sa stal skutočnosťou a stal sa zázrak!

Tim Köhler © Patrick ŠpankoTim Köhler © Patrick Španko
Young 7Teen Jazz Orchestra © Patrick ŠpankoYoung 7Teen Jazz Orchestra © Patrick Španko



Výročnú cenu tento rok získal Bunker Ulmenwall v meste Bielefeld, čo je jazzový klub. Cenu získal nielen za jazzové miesto, kde sa stretávajú priaznivci jazzovej hudby, ale za vytváranie dôležitej sociokultúry a centra či strediska pre región Ostwestfalen, cez jazzové dilene a hudobnú kultúru, pre imigrantov.

 L.Jeckel, M.Klause-Gauster a W.Klei © Patrick Španko L.Jeckel, M.Klause-Gauster a W.Klei © Patrick Španko
Bunker Ulmenwall, archívBunker Ulmenwall, archív