21. Jazztage Dresden 2020 !!!

21. Jazztage Dresden 2020 !!!
Logo

21.10. - 23.11.2020, Dresden, D   21.10.2020

Myšlienka bývalých jazzových dní Unkersdorf sa zrodila v roku 2000 pri príležitosti koncertu s bratmi Klazzovcami k 650. výročiu Unkersdorfu. Vďaka spontánnej pozitívnej reakcii komunity, členov cirkvi a obyvateľstva na jazzovú hudbu v kostole Unkersdorf vznikla počas koncertu myšlienka jazzového festivalu. Táto myšlienka však zostala nečinná tri štvrte roka a pamätal si ju iba pastor kostola Unkersdorf Thilo Daniel a basgitarista bratov Klazzovcov Kilian Forster. Keď sa spoločenstvo Gompitz v júli 2001 rozhodlo podporiť vznik Jazzových dní v Unkersdorfe, do šiestich týždňov boli ustanovené 1. jazzové dni Unkersdorfer, ktoré sa konali 20. - 23. 9. 2001, ktoré navštívoli vyše 500 priaznivcov jazzu. Po päťročnom úspechu Unkersdorfer Jazztage sa festival v roku 2006 úplne presunul do Drážďan ako JAZZTAGE DRESDEN. Intímna atmosféra a dobrá akustika v kostole Unkersdorf boli v priebehu rokov niečím veľmi zvláštnym, ale nedostatok kapacít a možností rozšírenia znemožnili pobyt v Unkersdorfe.

Emil Brandqvist © Patrick ŠpankoEmil Brandqvist © Patrick Španko
Chanda Rule © Patrick ŠpankoChanda Rule © Patrick Španko

 

Jazztage Dresden je medzinárodný festival, ktorý sa venuje prvotriednemu jazzu v celej jeho rozmanitosti a šírke, ale zreteľne sa odlišuje od Dixieland Dresden Festival v oblasti umenia, obsahu a času. Najvyššia kvalita a profesionalita, emócie, zábava a nadšenie pre jazz tu nachádzajú neustále rastúce a nadšené publikum všetkých generácií. Jazzové dni vo svojom rozšírenom druhu dodávajú bohatej kultúrnej ponuke v Drážďanoch ďalší dôležitý aspekt. V minulom roku festival navšívilo viac ako 40 000 návštevníkov a 500 umelcov z 30 krajín sveta na 18 miestach konania na viac ako 80 koncertoch. Tento rok je situácia podrobená momentálnemu stavu v ráimci covidovej pandémie.

China Moses © Patrick ŠpankoChina Moses © Patrick Španko
Iiro Rantala © Patrick ŠpankoIiro Rantala © Patrick Španko

 

Spomedzi všetkých účinkujúcich spomeniem aspoň niekoľko zaujímavých mioen, ktoré vystúpia na tohtoročnom festivale Jazztage Dresden, ktorého prvý koncert začína už dnes. Na festivale vystupujú aj domáce mladé talenty, na ktorých koncerty je vstup voľný, ale samozrejme najväčšiu pozoprnosť pútajú vystúpenia známych medzináriodných umelcov ako napríklad: Emil Brandqvist Trio, Tom Gaebel & His Orchestra, Chanda Rule & Sweet Emma Band, China Moses, Lisa Simone, Lulo Reinhardt, Martina & Kristina Barta, Iiro Rantala Quartet, Jazzrausch Bigband, Tingvall Trio, Al Di Meola, ...

Viac info na: www.jazztage-dresden.de

Kristina Barta © Patrick ŠpankoKristina Barta © Patrick Španko
Al Di Meola © Patrick ŠpankoAl Di Meola © Patrick Španko