Debut ako hrom !!!

Debut ako hrom !!!
Nina Berglová © Patrick Španko

  26.02.2021

Záver roka 2020 priniesol na domácej hudobnej scéne jedno nečakané prekvapenie! Samozrejme, že v dobrom slova zmysle, pretože sa na trhu objavil album skladateľky, aranžérky, textárky a speváčky s názvom Inou krajinou z vydavateľstva Slnko Tecords. Ide o debutový album, za ktorým stoja Nina Berglová a skladateľ, aranžér, hudobný producent a kontrabasista Štefan "Pišta" Bartuš. Dvojica umelcov nespolupracuje prvý raz spoločne, ale ich súzvuk duší sa tiahne už od roku 2016, kedy vedeli spoločne kreatívne uchopiť folklórne melódie, texty a ich fragmenty z rôznych lokalít Slovenska a vdýchli im nový život aj výpovednú hodnotu. Nina Berglová je novou tvárou na slovenskej hudobnej či lepšie popvedané jazzovej scéne, ale vďaka svojmu talentu a štúdiám v zahraničí sa elegantne pohybuje medzi jazzom, európskou klasickou hudbou, elektronikou a popom. Štefan “Pišta” Bartuš je zase vyhľadávaným jazzovým kontrabasistom s viacerými medzinárodnými referenciami.

Nina Berglová je vyštudovaná právnička na Univerzite Komenského v Bratislave a absolventka konzervatória v odbore jazzový spev v talianskej Messine. Od piatich rokov navštevovala hodiny sólového spevu u Angely Vargicovej, neskôr aj hodiny klavíra a v deviatich rokoch bola prijatá ako jedna z najmladších členiek do Detského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu v Bratislave, s ktorým absolvovala mnohé koncerty ako doma tak i v zahraničí. Po mnohých skúsenostiach s rôznymi hudobnými žánrami (klasická hudba, slovenský folklór, rock…) mala možnosť na NINA BERGLOVÁ letnej jazzovej dielni 2009 dostať sa po prvýkrát do užšieho kontaktu s jazzom. Jej očarenie týmto hudobným žánrom sa premietlo do pravidelných účastí na projekte VocalEase, kde sa stretla a hrala s poprednými slovenskými jazzovými hudobníkmi. Od roku 2012 žila v Taliansku, kde mala možnosť študovať, či už na konzervatóriu alebo v rámci rôznych workshopov a spolupracovať s výraznými osobnosťami talianskej jazzovej scény (Rosalba Bentivoglio, Maria Pia de Vito, Livio Minafra, Mauro Schiavone, Matteo Sabattini, Giancarlo Mazzú a mnohí ďalší). Okrem interpretácie a aranžovania jazzových štandardov sa venuje aj vlastnej tvorbe, pričom v jej vokálnom štýle sa stretáva veľká tradícia amerického songu s výrazným cítením charakteristickým pre európsku jazzovú kultúru.

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Štefan Pišta Bartuš © Patrick ŠpankoŠtefan Pišta Bartuš © Patrick Španko

„K hudbe ma to ťahalo od útleho veku. Chodila som na ZUŠ-ku, na klavír a spievala som v zbore. Túžba naučiť sa po vysokej škole ešte jeden jazyk ma priviedla do hudobníckej komunity v Taliansku a v sicílskej Messine som vyštudovala jazzový spev na konzervatóriu” - rozpráva Nina svoj hudobný príbeh, v ktorom Taliansko nakoniec zohralo kľúčovú úlohu. „Štúdium v Messine bolo pre mňa nesmierne obohacujúce a inšpiratívne. Mala som šťastie na skvelých učiteľov. Taliani majú obrovský hudobný aj kultúrny prehľad, možno aj preto, že ich nezastihol komunizmus. Ich hudobníci sú veľmi tvoriví a experimentálni. Vďaka štúdiu som sa dostala k mnohým zaujímavým podnetom a hudbe. Na konzervatóriu ma zároveň všetci veľmi podporovali v tom, aby som rozvíjala a kultivovala to, odkiaľ som prišla” - hovorí Nina Berglová. Práve pozitívne reakcie talianskych poslucháčov na Berglovej koncertné aranžmány ľudovej piesne Daľi me moja mac odštartovali tvorivý proces aktuálneho albumu Inou krajinou. „Spätná väzba podnietila moju zvedavosť a uvedomila som si, že táto hudobná cesta by pre mňa mohla byť správna. Začalo ma tiež baviť vŕtať sa a hľadať zaujímavé melódie z nášho prostredia,” vysvetľuje Nina a dodáva, že vtedy ešte netušila, že z toho všetkého nakoniec vznikne komplexné dielo.

Celá práca na projekte sa niesla v znamení veľkých zmien. Viaceré skladby aj nápady si prešli dlhšou genézou, pričom prvé fázy sa uskutočnili ešte počas Nininho pôsobenia v Taliansku, kde vzniklo mnoho hudobných nápadov či náčrt celého konceptu a takmer väčšina príbehov. Záverečná fáza sa realizovala na Slovensku pod vedením producenta Štefana Pištu Bartuša, ktorý sa autorsky zaslúžil o väčšinu finálnych kompozícií a aranžmánov. Na albume ďalej spolupracovali hudobníci Alan Bartuš - klavír a syntezátory a Dávid Hodek - bicie nástroje a elektronika. O mix a mastering sa postaral Peter Preložník. Výsledkom je album, ktorý má pôvod v detailnom štúdiu rôznych folklórnych lokalít v našej zemepisnej šírke s cieľom vyskľadať v mysli poslucháča vrstvy novej „vnútornej“ krajiny. Do akej miery sa to podarilo, si môžete vypočuť na streamovacích službách aj na webe vydavateľstva Slnko Records.

Nina Berglová © Patrick ŠpankoNina Berglová © Patrick Španko
David Hodek © Patrick ŠpankoDavid Hodek © Patrick Španko