Dnes by oslavoval ... ???

Dnes by oslavoval ... ???
Dušan Húščava © Patrick Špank

  09.09.2020

Dnes by oslavoval svoje okrúhle narodeniny legendárny slovenský jazzový skladateľ, pedagóg, saxofonista, klarinetista a flautista – Dušan Húščava! Spolupracoval so všetkými významnými slovenskými umelcami a je neodmysliteľným tvorcom a súčasťou slovenskej jazzovej scény. Patril k hráčom, ktorí definovali idióm modernej slovenskej jazzovej hudby. Hral v skupinách orientovaných na tradičný jazz, neskôr sa stal univerzálnym hráčom a dokázal sa prispôsobiť akejkoľvek forme jazzu. Dušan Húščava by dnes oslavoval svojich jubilejných 80 rokov!


Narodil sa 9. novembra 1940 v Bratislave. V rokoch 1959 až 1965 študoval na Bratislavskom Konzervatóriu hru na klarinete. Už počas štúdia v roku 1961 sa stal členom známeho slovenského jazzového zoskupenia Traditional Club, v ktorom pôsobil až do roku 1969. Paralelne bol členom aj ďalšej preslávenej skupiny Revival Jazz Band. V nej pôsobil v rokoch 1963 až 1971. Od roku 1970 bol sólistom, skladateľom a aranžérom v Tanečnom Orchestri Československého Rozhlasu v DUŠAN HÚŠČAVA Bratislave. Následne v rokoch 1971 až 1975 bol členom skupiny Nový Tradicionál. V roku 1974 sa pridal k V.V. systému Vlada Valoviča. V 70-tych rokoch hosťoval v orchestri Gustava Broma a v nasledujúcej dekáde sa stal jeho stálym členom. Neskôr pôsobil v kvartete Ladislava Gerhardta a v Slovenskom jazzovom kvintete, ktoré sa premenovalo na Jozef „Dodo” Šošoka All Stars Band. V roku 1986 založil Kvinteto Dušana Húščavu v zoskupení: Gabriela Šusteková-Húščavová – spev, Gabriel Jonáš – klavír, Karol Ondreička – gitara, Matúš Jakabčic – gitara, Jozef Brisuda – kontrabas, Jozef Döme – bicie nástroje.

Dušan Húščava © Patrick ŠpankoDušan Húščava © Patrick Španko
Karnok-Lehotský-Húščava © Patrick ŠpankoKarnok-Lehotský-Húščava © Patrick Španko

Počas svojej kariéry niekoľkokrát vystupoval na Bratislavských jazzových dňoch. Prvýkrát v roku 1976, potom v roku 1987 v spolupráci so skupinou Esprit Band a neskôr so svojim kvintetom v rokoch 1988 a 1994. S kvintetom sa objavil aj za hranicami v Alžírsku a na kultúrnych dňoch v nemeckom Dortmunde. V 90-tych rokoch sa stal členom Československého jazzového kvarteta v zložení Petr Kořínek – kontrabas, Svatopluk Košvanec – trombón, Jozef „Dodo” Šošoka – bicie nástroje. V spolupráci s Orchestrom Ray Charlesa vystupoval Holandsku a Nemecku. Neskôr sa začal venovať pedagogickému smeru a v roku 1993 začal vyučovať hru na saxofóne na Bratislavskom konzervatóriu. Spolu so svojimi žiakmi usporiadal DUŠAN saxofónový koncert Saxofónové soirée v Zichyho paláci. Účastníkmi boli Pavol Ruček – tenor saxofón, Erik Rothenstein – barytón saxofón, Vladimír Valentovič – alt saxofón a Ján Baláž – alt saxofón. Dušan Húščava participoval na množstve albumov, ale nahral pod svojím menom iba jeden jazzový - Neposlušné topánky (Hudobný fond, 2001), zostavený zo skladieb, ktoré nahral predtým pre Slovenský rozhlas. Za rok 1991 získal Cenu Ladislava Martoníka, ktorú udeľuje Hudobný fond každoročne na odporúčanie Slovenskej jazzovej spoločnosti. Skvelý Dušan Húščava nás prednedávnom nečakane opustil - dňa 2. júla 2020.

Suchomel-Húščava-Rothenstein © Patrick ŠpankoSuchomel-Húščava-Rothenstein © Patrick Španko
Dušan Húščava © Patrick ŠpankoDušan Húščava © Patrick Španko