Edičný plán noviniek vydavateľstva Whirlwind Recordings !!!

Edičný plán noviniek vydavateľstva Whirlwind Recordings !!!
Logo

  09.04.2020

Ako ste sa už zaručene dočítali, britské vydavateľstvo Whirlwind Recordings oslavuje počas celého roku 2020 svoje 10. výročie vzniku! Jazzové vydavateľstvo Whirlwind Recordings vzniklo v roku 2010 z iniciatívy skladateľa, aranžéra, kontrabasistu a basgitaristu, pedagóga a producenta Michaela Janitscha. Ten sa v roku 2005 presťahoval z New Yorku do Londýna a vydavateľstvo kreoval svojím debutovým albumom Purpose Built ako leader vlastnej skupiny. Vydavateľstvo má za desať rokov činnosti viac ako 140 titulov vo svojom katalógu plnom kreatívnej hudby nahrávanej vo Veľkej Británii, USA a po Európe. Vydavateľstvo pritom spolupracovalo s vyše 100 umelcami. O pár riadkov nižšie sa dočítate, čím chce vydavateľ potešiť svojich priaznivcov a čím prekvapiť svojich potencionálnych fanúšikov. Tu je edičný plán na najbližších 11 albumov:

10. APRÍL 2020:
Kenny Warren Trio - In The Heat
V Brooklyne žijúci trubkár Kenny Warren nahral so svojím triom nový album s názvom In The Heat so svojimi skladbami pre rytmiku Matthias Pichler – kontrabas a Nathan Ellman-Bell – bicie nástroje. Každá skladba je napísaný nový svet v cieľom maximalizovať slobodu.

17. APRÍL 2020:
Monocled Man - Bernabe Jurado
Album Bernabe Jurado je tretím albumom od tria Monocled Man: Rory Simmons – trúbka, Chris Montague – gitara a Jon Scott - bicie nástroje.

01.MÁJ 2020:
Michael Olatuja - Lagos Pepper Soup
Prichádza debut pre medzinárodne uznávaného basistu Michaella Olatuja vo vydavateľstve Whirlwind Recordings, na ktorom účinkujú všetky hviezdy: Angelique Kidjo, Lionel Loueke, Regina Carter, Dianne Reeves, Laura Mvula, Gregoire Maret, Onaje Jefferson, Joe Lovano a Becca Stevens.

Dianne Reeves  © Patrick ŠpankoDianne Reeves © Patrick Španko
Angélique Kidjo © Patrick ŠpankoAngélique Kidjo © Patrick Španko

08.MÁJ 2020:
Chris Montague - Warmer Than Blood
Warmer Than Blood je nový album kritikmi uznávaného skladateľa a gitaristu Chris Montagueho, ktorý spája klaviristu kit Downesa a basgitaristku Ruth Goller.

15.MÁJ 2020:
Matthew Stevens & Walter Smith III - In Common 2
Druhý album od Walter Smitha III a Matthew Stecensa, s novou rtymickou sekciou: Linda May Han Oh na base, Nate Smith za bicími a Micah Thomas za klavírom. Hudba na In Common 2 dokáže byť súčasne slobodná a vysoko štrzukturovaná, melodicky prístupná, ale dôkladne súčasná.

Matthew Stevens © Patrick ŠpankoMatthew Stevens © Patrick Španko
Walter Smith III © Patrick ŠpankoWalter Smith III © Patrick Španko

29.MÁJ 2020:
Matt Gold - Imagined Sky
Album Imagined Sky je prvým albumom pod vlastným menom skladateľa a gitaristu Matt Golda. Jeho trio tvoria ešte basista Bryan Doherty a bubeník Jeremy Canningham a na albume účinkuijú aj dvaja hostia-speváci: Macie Stewart a Sara Serpa.

12. JÚN 2020:
Rudresh Mahanthappa - Hero Trio
"Po mvydaní 15 albimov ako leadra alebo spolu-leadra som nesmierne potešený nahrávať hudba, ktorá nie je moja autorská. Album Hero Trio vzdáva hold niekoľkým z mojich najväčších vplyvov a inšpirácií, ako sú: Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins, Lee Konitz, Ornette Coleman, Keith Jarrett, Johnny Cash a Stevie Wonder. Všetci hrali veľmi dôležitú úlohu, keď mi pomáhali vidieť hudbu ako magickú silu, ktorá spája ľudstvo" – povedal samotný Rudresh Mahanthappa. Hrajú: Rudresh Mahanthappa - alt saxofón, François Moutin – kontrabas a Rudy Royston – bicie nástroje.

07. AUGUST 2020:
Quinsin Nachoff - Pivotal Arc
Siedmy album Pivotal Arc skladateľa a saxofonistu Quinsin Nachoffa predstavuje husľový koncert napísaný pre dlhoročnú spolupracovníčku Nathalie Bonin, nové sláčikové kvarteto The Molinari String Quartet, kde ešte hrajú: basista Mark Helia a bubeník Satoshi Takeishi. Album Pivotal Arc je odrazom kritického postavenia, v ktorom sa momentálne nachádzame, s otepľujúcou sa planétou.

Rudresh Mahanthappa © Patrick ŠpankoRudresh Mahanthappa © Patrick Španko
Rudy Royston © Patrick ŠpankoRudy Royston © Patrick Španko

28. AUGUST 2020:
Rez Abbasi: Django-shift
Django-shift je nové trio gitaristu a viac-násobného víťaza ankety kritikov magazínu DownBeat Rez Abbasiho. Skupinu spája množstvo skladieb Django Reinhardta s Abbasovými aranžérskymi zručnosťami a akustickými gitarovými štýlmi, spolu s bubeníkom svetovej triedy Michaelom Sarinom a mnohostranným klávesákom Neilom Alexandrom. Hrajú: Rez Abbasi - akustické gitary, Neil Alexander - organ a elektronika a Michael Sarin – bicie nástroje.

09. OKTÓBER 2020:
Josephine Davies - How Can We Wake?
Tretí album How Can We Wake? tohto nenapodobiteľného a dynamického tria pod vedením saxofonistky Josephine Davies. Táto sada skladieb je inšpirovaná spismi indického mudrca Patanjaliho a predstavuje jej neustály vývoj ako skladateľky a improvizátorky i ako saxofonistky. Spoločne s Josephine Davis ešte hrajú basák Dave Whitford a bubeník James Maddren.

23. OKTÓBER 2020:
Trio Grande (Will Vinson, Gilad Hekselman, Antonio Sanchez)
Trio Grande je stretnutie myslí a metód, ktoré spája troch z najúžasnejších skladateľov / aranžérov / bandleaderov / inštrumentalistov svojej generácie. Gitarista Gilad Hekselman, bubeník Antonio Sanchez a saxofonista a hráč na klávesové nástroje Will Vinson využívajú flexibilitu svojej zostavy bez basov na skúmanie zafarvení, melódie a groove vzrušujúcimi a spontánnymi novými spôsobmi.

Rez Abbasi © Patrick ŠpankoRez Abbasi © Patrick Španko
Antonio Sanchez © Patrick ŠpankoAntonio Sanchez © Patrick Španko