Kto nás opustil v roku 2018 ???

Kto nás opustil v roku 2018 ???
Logo

  11.01.2019

Na konci každého roku alebo začiatkom toho nového, médiá zverejňujú rôzne štatistiky. V každom roku nás zasiahnu aj smutné správy v podobe odchodu do nebeského orchestra známych či menej známych jazzových osobností. Rok 2018 nebol žiadnou výnimkou a už nie je medzi nami nejeden významný skladateľa či interpret. Redakcia 1.slovenského online jazz magazínu skjazz.sk pristupuje po prvý raz k takejto smutnej štatistike. Je dobré pripomenúť si týchto umelcov a ich dielo. Česť ich pamiatke!

Už v januári nás opustil bojovník proti apartheidu, ktorý sa ako hudobník preslávil piesňami, burcujúcimi svetovú verejnosť proti bezpráviu, ktorého sa dopúšťal bývalý juhoafrický režim voči domorodému obyvateľstvu. Aj jeho zásluhou patrí dnes režim apartheidu, režim rasovej segregácie, do minulosti! Hugh Masakela – skladateľ a trubkár (4.4.1939 - 23.1.2018, 78 rokov) vystúpil na Slovensku jeden jediný raz a to na BJD 2014, kde s ním naša redakcia urobila aj exkluzívny rozhovor.

Aj druhý mesiac v roku 2018 priniesol smutnú správu v podobe odchodu francúzskeho skladateľa a huslistu Didiera Lockwooda! Jeden jediný raz vystupoval na Slovensku a to v Košiciach na festivale Jazz For Sale 2010. Bol na ňom spolu-leadrom kapely Mike Stern – Didier Lockwood Band. Svojím netradičným jazzovým nástrojom – husľami, rozdával jazz-rockovú radosť. Zaujímavosťou je, že slovenské AMC Trio podpísalo s Didierom spoluprácu na takmer desať koncertov iba pár týždňov pred jeho smrťou. Didier Lockwood – skladateľ a huslista (11.2.1956 - 18.2.2018, 62 rokov).

Hugh Masakela © Patrick ŠpankoHugh Masakela © Patrick Španko
Didier Lockwood © Patrick ŠpankoDidier Lockwood © Patrick Španko



Tretím veľkým jazzmanom, o ktoréhom odchode sme v roku 2018 informovali, bol americký skladateľ a klavirista Cecil Taylor (15.3.1929 - 5.4.2018, 89 rokov). Do dejín jazzu sa zapísal ako pionier free jazzu. Hlásil sa k pokračovateľom dedictva afroamerickej černošskej hudby. Pôvodne bol ovplyvnený Theloniousom Monkom. Spolupracoval na dvoch albumoch Johna Coltranea – v roku 1958 Looking Ahead! a Stereo Drive, ale aj neskoršie na ďalších. Stal sa vedúcou osobnosťou radikálnej časti avantgardných hudobníkov, ktorí priviedli podnety Ornetta Colemana do vyhranenejších, často extrémnych polôh. Na Slovensku nikdy nevystupoval!

V máji 2018 odišiel od nás nemecký jazzový skladateľ a kontrabasista Ali Haurand! Narodil sa v meste Viersen ako Alfred Josef Antonius Haurand. Bol nielen hudobníkom, ale i televíznym a rozhlasovým moderátorom, dramaturgom a producentom. Takisto pracoval aj ako umelecký riaditeľ niekoľkých jazzových festivalov. Ali okrem Jiřího Stivína vyzval od roku 1994 na spoluprácu aj svetoznámeho slovenského míma Milana Sládka, neskoršie to boli kontrabasisti František Uhlíř a Petr Dvorský, či Vít Švec a Tomáš Baroš. Ali bol aj 12 rokov umelecký riaditeľ festivalu Jazz-Rally Düsseldorf, v roku 1987 založil vo svojom rodnom meste Viersen Jazzfestival, ktorý viedol do roku 2014. Viac ako 20 rokov organizoval takisto jazzové koncerty. Celkovo nahral vyše 50 albumov a koncertoval po celom svete – cez Kanadu, USA a Austráliu po ďalších 55 krajinách sveta! Redakcia skjazz.sk s Ali Haurandom priniesla exkluzívny rozhovor v dvoch častiach!

Cecil Taylor © Patrick ŠpankoCecil Taylor © Patrick Španko
Ali Haurand © Patrick ŠpankoAli Haurand © Patrick Španko



V júni 2018 nás opustil slovenský bubeník Laco Tropp (15.3.1939 – 18.6.2018, 79 rokov), ktorý pochádzal z maďarsko-nemeckej šlachtickej rodiny a jeho meno bolo Laszlo Arpad von Tropp! „Varešky (miesto paličiek) som vzal do rúk ako 4-ročný. Miesto bubnov som si postavil hrnce a z čisto vnútorného popudu som začal na túto kuchynskú súpravu hrať" - toľko hovorí o svojich začiatkoch Laco Tropp. Od roku 1960 žil a pracoval v Prahe, kde hrával s Lacom Déczim, Karlom Velebným a mnohými ďalšími. Od roku 1966 - 1968 je členom norimberského sextetu Petra Herbolzheimera, s kterým absolvoval mnohé nahrávania pre Bavorský rozhlas. V nemeckom Mníchove často vystupoval s poprednými európskymi a významnými americkými sólistami: Benny Bailey, Booker Evin, George Mraz, Jimmy Jackson, Mal Waldron (v roku 1967 - člen tria, resp. kvarteta Malcolma Waldrona v mníchovskom klube Domicile). Takisto spolupracoval s Lacom Gerhardtom, Rudolfom Daškom, ... a od roku 1995 bol členom formácie Emil Viklický Trio, s ktoru precestoval takmer celý svet!

V ďalšom mesiaci jún prišla nečakaná správa – odišiel od nás kontrabasista a basgitarista Fedor Frešo vo veku 71 rokov (6.1.1947 - 26.6.2018, 71 rokov)! Bol známejší ako rocker či hudobný režisér v Slovenskom rozhlase i STV, ale jeho láskou bol aj dixieland, kde hrával s Petrom Lipom, Igorom Čelkom, Dušanom Húščavom a ďalšími.

Laco Tropp © Patrick ŠpankoLaco Tropp © Patrick Španko
Fedor Frešo © Patrick ŠpankoFedor Frešo © Patrick Španko



Koncom júla po dlhšej chorobe nás opustil poľský skladateľ a trubkár Tomasz Stanko (11.7.1942 - 29.7.2018, 76 rokov), ktorý patril k prvým free-jazzovým trubkárom v Európe. Jednu z prvých kapiel si založil začiatkom 60-tych rokov spolu s poľským klaviristom Adam Makowiczom. Na Slovensku vystupoval niekoľkokrát – spomeňme aspoň vystúpenie na Bratislavských jazzových dňoch 2007, kde naša redakcia s ním urobila exkluzívny rozhovor.

V septembri prišla smutná správa zo susedného Rakúska, kde odišiel do večnosti jeden z čelných predstaviteľov, spoločne s Hansom Kollerom a Joe Zawinulom, rakúskej jazzovej scény - Erik Kleinschuster (23.1.1930 - 12.9.2018, 88 rokov). Narodil sa v roku 1930 v Grazi a jeho kariéra sa naplno rozbehla po štúdiu na Konzevatóriu v rodnom meste, keď zasadol ako trombonista do malého Tanečného orchestra Radio Graz. Vyslúžil si prezývku Literát trombónu, v roku 1969 založil Jazzový inštitút na Konzevatóriu vo Viedni, od roku 1981 bol profesorom na Universität für Musik und darstellende Kunst Graz, od roku 1998 tam učil aj na oddelení improvizácie, …

Tomasz Stańko © Patrick ŠpankoTomasz Stańko © Patrick Španko
Erik Kleinschuster © Patrick ŠpankoErik Kleinschuster © Patrick Španko



Koncom septembra od nás nyvždy odišla speváčka Jana Kocianová (8.6.1946 - 24.9.2018, 72 rokov). Jana Kocianová bola všestranná speváčka. Nespievala iba pop (získala tri Zlaté Bratislavské lýry), ale mala rada aj gospel, blues a takisto aj jazz. V roku 1976 vyšiel vo vydavateľtve Opus album Jana Kocianová a Nový Tradicionál: Každý deň. Na tejto LP platni bolo celkovo 12 piesní a najviac u poslucháčov zarezonovali: Vláčik (Margie), Každý deň (Every day) či Ja už tu zostanem (I shall not be moved).

Prvý októbrový deň zomrel Jerry Gonzáles - skladateľ, aranžér, perkusionista a trubkár (5.6.1949 - 1.10.2018, 69 rokov), ktorý bol pôvodom z Portorika, narodil sa vo východnom Harleme a vyrastal v Bronxe. Bol silno spätý s latino, respektíve s afro-kubánskou hudobnou tradíciou. Za svoju dlhú muzikantskú kariéru hrával s veľkým počtom známych hudobníkov ako napríklad: Dizzy Gillespie, Chet Baker, McCoy Tyner, Eddie Palmieri, Jaco Pastorius, Tito Puente a mnoho ďaľších. V roku 1979 založil kapelu The Fort Apache Band, s ktorou koncertoval na svetových pódiách. Slávnym sa stal najmä vďaka účinkovaniu vo filme Fernanda Truebu Calle 54. Potom šiel žiť do Madridu, kde spolupracoval aj s flamencovými hudobníkmi. Na Slovensku nikdy nevystupoval, ale naša redakcia s ním priniesla exkluzívny rozhovor.

Jerry González © Patrick ŠpankoJerry González © Patrick Španko
Jana Kociánová © Patrick ŠpankoJana Kociánová © Patrick Španko



Začiatkom novembra sme všetci vôbec neboli pripravení na správu, že iba vo veku 49 rokov zomrel americký skladateľ, aranžér a trubkár Roy Hargrove (16.10.1969 - 2.11.2018, 49 rokov). A navyše iba rok predtým, v roku 2017 hral so svojou skupinou na Bratislavských jazzových dňoch! V recenzii na tento koncert pre naše redakciu skjazz.sk napísal recenzent Peter Dobšinský: "Roy Hargrove Quintet – headliner prvého večera priniesol koncert plný energetického mainstreamu. Milovníci rýdzeho jazzového jazyka v post-bopovom štýle si prišli na svoje, aj keď miestami sa objavil aj funk. Kapela ukázala skvelú súhru a nechýbali prepracované improvizácie plné citácií a virtuozity doplnené o príjemné, melodické témy, ktoré boli spracované harmonicky, dvojhlasne a občas sa objavil aj zaujímavý kontrapunkt. Skladby priniesli so sebou veľmi pozitívnu energie. Okrem Hargrovea a skvelého saxofonistu Justin Robinsona treba vyzdvihnúť výkon bubeníka Quincy Phillipsa, ktorý svojou virtuóznou rytmikou a pestrým eklektickým prístupom vynikajúco podfarboval spoluhráčov."

A pár dní pred Vianocami zo sveta prišla správa, že nás opúšťa černošská jazzová speváčka a trojnásobná držiteľka ceny Grammy Nancy Wilson (20.2.1937 - 13.12.2018, 81 rokov). Svoj prvý album vydala v roku 1959 a celkovo ich nahrala vyše sedemdesiat. Svoju bohatú a plodnú kariéru, počas ktorej spolupracovala s viacerými známymi jazzovými hudobníkmi ako: Cannonball Adderley, George Shearing, Joe Pass, Ben Webster či Harold Land, definitívne ukončila v roku 2011. Svoju hviezdu na Chodníku slávy v Hollywoode mala od roku 1991.

Roy Hargrove © Patrick ŠpankoRoy Hargrove © Patrick Španko
Nancy Wilson, archívNancy Wilson, archív