Na čom momentálne maká ... Stano Palúch ???

Na čom momentálne maká ... Stano Palúch ???
Stano Palúch © Patrick Španko

  26.02.2019

Tentoraz som si k mikrofónu pozval skladateľa, aranžéra a vynikajúceho huslistu, ktorý pláva svetom world music, folku a jazzu – Stanko Palúch. "Tento rok si myslím, že je konečne tým rokom, kedy by som mohol pohnúť s vecami, ktoré nosím už dlho v hlave! Niekotré veci, písanie, som obmedzil dosť radikálne, takže to vyzerá tak, že momentálne robím až na troch veciach súčasne. Pritrafil sa nám jeden kolega z Talianska, ktorý hrá na gitare jazz manouche alebo gypsy jazz, a Pacora Trio sa rozhodlo, že s ním pripravíme prevažne autorský program s týmto gypsy jazzom. Ale samozrejme, že tam bude aj hudba, ktorú máme radi a ktorú sme doteraz autorsky produkovali. Teraz sme nahrali zhruba polovicu skladieb a do konca marca to dotiahneme do konca! A celý tento projekt bude mať aj iné meno, nie Pacora plus niekto. Samozrejme, že názov zatiaľ nemáme."

* A čo tak urobiť si svoj vlastný a nový projekt?
SP: "Dlho som odkladal projekt, kde by som sa viac pohral s polyrytmikou, kde by hral so mnou aj Marcel Comendant plus basgitara. Nie je to nič nové na svete, ale konečne po 40-tke by som takúto hudbu chcel robiť. Z roka na rok som na to myslel viac a viac, no a tento rok mám pocit, že mám konečne na to čas."

* Aký máš vzťah k elektronike a k efektovým krabičkám?
SP: "No a tretia nová vec je, že sme začali skúšať s kolegom Comendantom nové skladby, ktoré sú spojením akustickej hudby s elektronikou a s krabičkami. Ale ešte nemám celý ten elektronický set-up daný dokopy, lebo v počítači mám kopu vecí nahodených, ktoré sa dajú aj za behu pretvárať. A toto som chcel robiť už pred 15 rokmi, keď sme dali Pacoru dokopy. Aj som si zakúpil rôzny softwery, ale celé sa to ubralo inou – akustickou cestou. A takisto by som si chcel vyskúšať hranie aj na iných nástrojoch – na takej gitare napríklad v tomto projekte."

Stano Palúch © Patrick ŠpankoStano Palúch © Patrick Španko
Stano Palúch © Patrick ŠpankoStano Palúch © Patrick Španko