Na čom práve maká ... Alan ???

Na čom práve maká ... Alan ???
Alan Bartuš © Patrick Španko.jpg

  30.07.2021

Čas lockdownu hudobníci využili všelijako! Ale rodina Bartušovcov ho produktívne využila na komponovanie, aranžovanie, produkciu a nahrávanie ... V máji 2021 klavirista Alan absolvoval 3 velkolepé počiny ... maturita z klasického klavíru, nahrávanie relácie pre ORF 1 - tribute to Chick Corea (odvyysielaná pri príležitosti nedožitých 80. narodenín Chick Coreu) a v neposlednom rade nahrávanie autorského debutového albumu, na ktorý prijal pozvanie legendárny americký bubeník Greg Hutchinson, ktorý hral okrem iných aj s Oscar Petersonom, Ray Brownom, Betty Carter, ...

* Ako a kde si sa po prvý raz stretol s Greg Hutchinsonom, Alan?
ALAN BARTUŠ: "Prvý raz to bolo na workshope v meste Velenie v Slovinsku v roku 2018, ktorý tam organizuje každý rok slovinský saxofonista Jure Pukl. Tam som absolvoval týždeň pod vedenim Gregoryho v jeho skupine. Už tu prebehla medzi nami skvelá chémia, z ktorej vyplynula následná spolupráca na albume."

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko

* Na nahrávanie albumu Grega len tak niekto nenahovorí. Je to pre teba zaručene pocta a ocenenie tvojho talentu!
AB: "Poslal som mu ukážky mojej hudby, čo sme nahrali s Davidkom Hodekom v štúdiu u Dusana Novakova vo Viedni. Veľmi sa mu moja nová hudba páčila a tiež sa spýtal, kto hrá na bicie nástroje - "who is that killing drumer?" Veľmi ma jeho reakcia potešila a následne sme už len doladili detaily a poslal som mu letenku."

* Kto bude na albume hrať?
AB: "Album bude obsahovať mojich sedem kompozícií, ktoré som priebežne skladal od roku 2019. Pri prvých skladbách ma mierne navigoval otec, ktorým smerom sa uberať, prípadne čo zmeniť, ale neskôr som to už zvládal sám. Špeciálny hosť projektu, ktorého pozval otec na základe môjho popudu, keďže som chcel mať v troch skladbách trúbku, je Kornél Fekete-Kovács z Maďarska (mimchodom aj vynikajúci skladateľ a aranžér), ktorý sa vyjadril takto: "Je obdivuhodné, akú komplexnú a zrelú hudbu dokázal Alan napísať v takom mladom veku - prial by som si mať tiež túto schopnosť v 20-tke!" Kornél na albume zaznie aj v otcovom aranžmán štandardu How Deep is the Ocean. Na albumu je to jediný track, čo som nenapísal ja. A rád by som spomenul aj otca, ktorý nielenže hrá na kontrabase, ale celý album aj produkoval a organizoval aj celé nahrávanie a všetko okolo neho!"

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko

* Alan, predstavíš sa na albume aj v sólo prevedení?
AB: "Keďže to bolo v pláne, mám tam skladbu Lýdia, ktorú som venoval svojej zosnulej starej mame. Preto sme potrebovali štúdio s perfektným koncertným krídlom. A všetkých nás veľmi teší, že sme také našli pri Znojme na rakúskej strane v mestečku Mitterretzbach a volá sa Wawegarden. Disponuje nádherným nástrojom Steinway & Sons Model D 274. Tento nástroj mi vyhovoval najviac a aj celé štúdio - pretože sme boli na obhliadke viacerých štúdií. Ale toto má najväčšie kvality, čo mi potvrdil aj Kornél a Hutch. Album je momentálne v štádiu post produkcie - mix a master.

* A ako sa album bude volať?
AB: "Názov už máme a volá sa Born in Millenium. A album vychádza aj s finančnou pomocou Fondu pre podpor umenia.

* Ďakujem za rozhovor!

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Štefan a Alan Bartušovci © Patrick ŠpankoŠtefan a Alan Bartušovci © Patrick Španko