Na čom práve maká Marek ... ???

Na čom práve maká Marek ... ???
Marek Szarvaš © Patrick Španko

  19.02.2021

Do pravidelno-nepravidelnej rubriky Na čom práve maká ... som tentoraz oslovil košického skladateľa a bubeníka Mareka Szarvaša, ktorý by nám mohol čo-to prezradiť zo svojich plánov. Od úspešného vystúpenia na Bratislavských jazzových dňoch 2017 a vydania debutového albumu v roku 2018 ubehol už nejaký čas a ja som v kostiach cítil, že by mohol toto nelichotivé dlhé obdobie využiť kreatívne. A nemýlil som sa. Marek pracuje aj s kolegami na ... Ale, to nám všetko v nasledujúcich riadkoch prezradí už on sám!

* Na čom práve makáš, Marek?
Marek Szarvaš: "Momentálne majú (nielen) hudobníci komplikované obdobie. Nemôžme koncertovať už dlhšiu dobu a navyše teraz je aj osobné stretnutie niekedy problém. To prípravy nových skladieb dosť spomaľuje. Začiatok roka je obdobie, keď musíme vymyslieť čo ďalej. Píšem granty a žiadosti na fondy, na aktuálne otvorené ponuky. Vo všeobecnosti sa snažím pripraviť prostriedky na album a koncerty. No je otázne, aká bude realita. Sledujem iných hudobníkov vo svete, chodievam aj na rôzne online stretnutia a workshopy. Všeobecne sa dá povedať, že hudobníci sú momentálne v neistote. No verím, že to bude už lepšie."

Ján Kopčák © Patrick ŠpankoJán Kopčák © Patrick Španko
Susanna Jara © Patrick ŠpankoSusanna Jara © Patrick Španko

* Môžeš byť konkrétnejší?
MŠ: "Aby som tento čas využil tvorivo - začal som pracovať na novom albume! Jadro samozrejme tvorí osvedčená stabilná zostava: Matúš Pavlík - klavír, Ján Kopčák - saxofóny, Braňo Valanský - basgitara a kontrabas. Na viacerých skladbách sa objaví aj vynikajúci huslista Gabriel Silvay, pretože jeho krásný zvuk dodáva neuveriteľnú mystickú atmosféru. Čo sa týka speváčky, naša pôvodná Darinka Kompušová si teraz plní milé materské povinnosti. Takže to bude zrejme viac o hosťoch. Minulý rok som sa spojil s maďarskou speváčkou Veronikou Harcsa, z čoho vyšiel singel „Light Outside“. Veronika je veľká osobnosť a hlavne dodáva svojím prístupom energiu aj mne. Verím, že budeme pokračovať ďalej, len čo opadnú tieto prísne opatrenia. Rád by som sa totiž vyhol čisto „online“ spolupráci. Prednedávnom sme tiež dokončili skladbu s poľskou speváčkou Sussa Jara, ktorá s nami už spievala aj v minulosti a rovnako prispela na predošlý album “And the rest of the world”. Naspievala to v Krakowe – stopy mi posielala postupne, keďže sme sa už pár mesiacov nevideli. Našťastie Sussana je profesionálka. Myslím, že výsledok sa podaril a hneď ako to bude možné, natočíme aj videklip. Veľmi mi pri nových veciach pomáha teraz klavirista Matúš Pavlík. Pripravuje harmónie, voláme si, následne to prejdeme v skúšobni. Je to skúsený muzikant s veľkým rozhľadom. Predtým som urobil +/- hotové demo a to sme následne spracovali. Tentokrát dodám len hrubé nápady. Všetko ostatné vzniká za pochodu. Je to živelnejšie. Veľmi sa na to teším."

Pavlík, Kopčák a Valanský © Patrick ŠpankoPavlík, Kopčák a Valanský © Patrick Španko
Marek Szarvaš Projekt © Patrick ŠpankoMarek Szarvaš Projekt © Patrick Španko

* ... a hudobne bude album pokračovať v stopách predchádzajúceho?
MŠ: "Celý nový album bude silne balancovať medzi world music (s malou prímesou alternatívy) a jazzom. Som si vedomý, že jazzová polícia nám udelí pokutu! Ale práve aj singel s Veronikou mi potvrdil správnosť toho smeru. O to väčšiu voľnosť máme na koncerte. Tam jazz dostáva viac priestoru. Doma naopak rád zapojím nové hračky ako Handpan, kalimbu či rôzne perkusie. Výhoda domáceho štúdia J. Verím, že to dokončíme do konca leta. A snáď nám situácia dovolí aj koncertovať. Môžeme len dúfať ..."

* Ďakujem za rozhovor.

Veronika Harcsa © Patrick ŠpankoVeronika Harcsa © Patrick Španko
Marek Szarvaš © Patrick ŠpankoMarek Szarvaš © Patrick Španko