Nový magazin Concerto jún/júl 2021 je tu !!!

Nový magazin Concerto jún/júl 2021 je tu !!!
01 Concerto No. 3

  09.06.2021

Pre tých, ktorí hovoria po nemecky je tu odborný hudobný magazín Concerto, ktorý vychádza v susednom Rakúsku každé dva mesiace! A všetci vieme, že tých jazzových magazínov, ktoré vychádzajú ešte v tlačenej verzii, nie je až tak veľa – spomeňme aspoň tie z nášho bezprostredného okolia: nemecké - Jazzpodium, Jazzthing alebo Jazzthetik, vo Švajčiarsku vychádza Jazz ´N´ More a v Rakúsku je to Concerto (možnosť predplatenia). Poväčšine magazíny referujú popri jazze aj z oblasti bluesovej hudby. Rakúsky hudobný magazín Concerto vychádza každé dva mesiace v plno farebnej verzii tlače a v záhlaví má: jazz, blues, world music, pop! Ak teda máte záujem sa dozvedieť niečo viac o tej svojej hudbe, ale hlavne jazzovej - tak neváhate. Magazín Concerto je tu pre vás! Najnovšie číslo 3. Jún/Júl 2021 obsahuje: 

Rez Abbasi © Patrick ŠpankoRez Abbasi © Patrick Španko
Wadada Leo Smith © Patrick ŠpankoWadada Leo Smith © Patrick Španko

 Najnovšie číslo Concerto magazínu prináša krátke správy ako: nový album speváčky Mina Plotzki, nový album Emiliano Sampaios Meretrio - Chorus, pakistánsky gitarista Rez Abbasi získal ocenenie 2021 Guggenheim Fellow in Music Compositions, Jazzfest Berlin získal cenu EJN (European Jazz Network) Award for Andventurous Programming za rok 2020 v čase najväčšej sily pandémie (október 2020), v rámci osláv 80. narodenín amerického trubkára a skladateľa Wadada Leo Smitha príde na trh niekoľko nových a spomienkových albumov i CD-Boxov, Jazz Fest Wien sa v roku 2021 neuskutoční a 30. narodeniny festival oslávil na budúci rok, ... 

Klaus Doldinger © Patrick ŠpankoKlaus Doldinger © Patrick Španko
Tomasz Stańko © Patrick ŠpankoTomasz Stańko © Patrick Španko

 Takisto najnovšie číslo obsahuje profilový rozhovor so skladateľkou a klaviristkou Irene Schweizer, ktorá oslavuje svoje 80. narodeniny, klaviristka a speváčka Norah Jones prichádza so svojím prvým live albumom a je tu aj veľký článok o úspešnej sérii albumov s názvom Polish Jazz, čo je akýsi zlatý fond poľského jazzu, ktorý mapuje najväčšie osobnosti poľského jazzu od 70-tych rokov až po súčasnosť! Redakcia magazínu takisto predstavuje dvoj-album nemeckej ikony jazzu Klausa Doldingera s názvom The First 50 Years Of Passport. 

Céline Bonacina © Patrick ŠpankoCéline Bonacina © Patrick Španko
Chanda Rule © Patrick ŠpankoChanda Rule © Patrick Španko

V tomto čísle sú takisto avíza na dva najväčšie letné jazzové rakúske festivaly - Inntöne Jazz Festival (30.7. - 01.8.2021) s menami ako: Bill Frisell Trio, Krzystof Kobylinski KK Pearls, Paulette McWilliams special Guest Chanda Rule, Belmondo Brotherhood Quintet, Celine Bonacina, ... a Saalfelden Jazz Festival (16. - 22.8.2021) s menami ako: David Helbock, Wolfgang Reisinger, Dell/Lillinger/Westergaard, Angelika Niescier / Alexander Hawkins, Craig Taborn Trio, Sylvie Courvoisier & Kris Davis, Ceramic Dog, KUU!, ...

Angelika Niescier © Patrick ŠpankoAngelika Niescier © Patrick Španko
David Helbock © Patrick ŠpankoDavid Helbock © Patrick Španko

A na záver nachýbajú obľúbené recenzie nových albumov ako: Avishai Cohen - Two Roses, Paolo Fresu - P60LO Fr3SU, Vijay Iyer - Uneasy, Michel Portal - MP85, Makiko Hirabayashi - Weavers, Tony Allen - There Is No End, Johannes Enders/Rainer Böhm - Kokoro, Stefan Pasborg/Alex Riel - Universe Live, Tim Berne, Chris Speed, Reid Anderson, Dave King - Broken Shadows, Marius Neset - A New Dawn, Alfa Mist - Bring Backs, Joe Chambers - Samba de Maracatu, Sons of Kemet, Paier/Valcic/Preinfalk - Fractal Beauty, Alpkan - Hoas is!, Hector Zazou - Geographies, ... a samozrejme mnoho ďalších užitočných informácií. Želám príjemné a poučné čítanie!

Johannes Enders © Patrick ŠpankoJohannes Enders © Patrick Španko
Sons of Kemet © Patrick ŠpankoSons of Kemet © Patrick Španko