Odišiel hrať do nebeského orchestra ... !!!

Odišiel hrať do nebeského orchestra ... !!!
Ján Červenka © Patrick Španko

  22.02.2021

Slovenskú jazzovú verejnosť zasiahla ďalšia smutnuá správa! V piatok 19. februára 2021 odišiel do večnosti vo veku 85 rokov nestor a otec slovenského a seredského dixielandu, kapelník a banjista legendárneho Alli Jazz Bandu Ján Červenka. Narodil sa 19. septembra 1935, členom Alli Jazz Band-u bol 50 rokov, z ktorých bol kapelníkom rovných 32. Najstarší žijúci kapelník a člen tohto legendárneho súboru bol pôvodním povolaním technik-strojár, postupne zvukový technik, stavebný technik, chemik. Do Alli Jazz Band-u bol prijatý 1. júna 1952 a zostal mu verný v zlých i dobrých časoch a hlavne vďake jemu Alli Jazz Band prežil dodnes!

Spomínanie - Ondruška a Červenka © Patrick ŠpankoSpomínanie - Ondruška a Červenka © Patrick Španko
Krst knihy © Patrick ŠpankoKrst knihy © Patrick Španko

Ja osobne som sa naposledy s pánom Jánom Červenkom stretol pri oslavách Alli Jazz Bandu v Seredi 26.novembra 2016 v kine Nova, kde bola veľká jazzová slávnosť - 70. výročie! Vznikol v roku 1946 v Seredi a je oficiálne najstaršou pôsobiacou jazzovou kapelou na Slovensku! Na oslavách tohto krásneho výročia, ktoré organizovalo mesto Sereď a Dom kultúry Sereď, sa ako hosť predstavil Peter Lipa a moderátorom večera bol Viliam Ondruška, ktorý krásne s Jánom Červenkom spomínali na začiatky Ali Jazz Bandi, na spoločné hrania, na zahraničné zájazdy i veselé chvíle, na ... Tento krásny hudobný a spomienkový galavečer bol spojený aj s krstom knihy "Seredská sága Alli Jazz Bandu", ktorú napísal Ján Červenka a pokrstil Peter Lipa. Ten si aj zaspieval s Alli Jazz Bandom, ako aj Andrea Červenková-Chotárová. Po koncerte na vyše 150 stranovú čierno-bielu knihu stál dlhý rad a autor knihy Ján Červenka sa veru napodpisoval do sýtosti! Vďaka pán Červenka za zachytenú históriu najstaršej slovenskej jazzovej kapely, ktorá teraz vystupuje pod menom Seredský Dixieland Band!

Ján Červenka už hrá v nebeskom orchestri spoločne so svojím mladším bratom Jaroslavom "Country" Červenkom (26.4.1937 - 8.8.2006), ktorý bol takisto členom Alli Jazz Band-u 18 rokov, 4 roky bol umeleckým vedúcim, 2 roky bol kapelníkom a mimoriadnym členom v rokoch 1978 - 2002. Teraz však s Jánom Červenkom odišiel kus histórie slovenského dixielandu!

Česť jeho pamiatke!

Podpisovanie knihy © Patrick ŠpankoPodpisovanie knihy © Patrick Španko
Dedko Ján s vnučkami © Patrick ŠpankoDedko Ján s vnučkami © Patrick Španko