Odišiel priateľ slovenského jazzu ... !!!

Odišiel priateľ slovenského jazzu ... !!!
Herbert Uhlir © Patrick Španko

  06.12.2021

Často píšem nekrológy, keď odíde do večnosti niekto z jazzmenov! Ale tento sa mi píše obzvlášť ťažko - odišiel od nás môj rozhlasový kolega, priateľ a môj jazzový mentor. Herbert Uhlir (22.5.1950 - 5.12.2021) Vďaka nemu sa mi otvorili takmer všetky brány do sveta jazzu - najmä tie do západnej Európy! Po prvý raz som ho zaregistroval na festivale Jazz Ost-West v nemeckom Norimbergu v máji 2002. O pár dní sme sa stretli v Budapešti na EBU Jazz Producers Meeting-u, kde sme si po skončení šli sadnúť na kus reči. Bolo to zaujímavé stretnutie a často sme na neho spomínali, keď si Rakušan a Slovák sadli v Budapešti a popíjali spolu chladené dánske pivo Carslberg! Herbert Uhlir "ohne haček" - mi povedal pri zoznamovaní sa, pretože si už vtedy písal cez mail s výborným českým kontrabasistom Františkom Uhlířom, osobne sa nepoznali a Herbert veril, že ja Františka poznám. Herbert bol vášnivým fajčiarom a čitateľom, rád diskutoval na rôzne témy - aj politické, veľmi rád rozprával všelijaké historky a vtipné príhody so svetovými jazzmenmi, ...

Herbert Uhlir bol vyše tridsať rokov zamestancom štátneho ORF Ö1, čiže rakúskeho rozhlasu a televízie. Bol celý čas verný rozhlasu, kde začínal ako regionálny redaktor, ktorý neskoršie prišiel do Viedne do jazzovej redakcie robiť redaktora a moderátora. Po čase sa stal vedúcim Jazzovej redakcie - možnože si spomínate na relácie ako On Stage, Jazznacht a iné. Herber bol aj zakladateľom spoločného jazzového projektu ORF a WDR (West Deutsche Rundfunk) s Bernd Hoffmannom pod názvom Jazznacht - čo bolo živé vysielanie od 20. hodiny do rána 6. hodiny (zo soboty na nedeľu), vždy z nejakého rakúskeho alebo nemeckého jazzového festivalu. Najčastejšie moderoval práve s Bernd Hoffmannom či Karsten Mützelfeldtom.

Herbert © Patrick ŠpankoHerbert © Patrick Španko
Herbert a Bernd © Patrick ŠpankoHerbert a Bernd © Patrick Španko

Spomínam si mnoho razy, ako ma Herbert uviedol na niekoľko jazzových festivalov v Rakúsku i v Nemecku. Už koncom augusta 2003 som bol po prvý raz na Saalfelden Jazz Festivale, ale ešte keď sa konal pod veľkým stanom na zelenej lúke a ja som zhliadol velikánov jazzu ako: Carla Bley, Steve Swallow, Dave Douglas, Dave Holland, Gari Allen, Michel Portal, Louis Sclavis, Sam Rivers, ... To bola iná šupa! A o rok znovu s inými velikánmi! Alebo v roku 2004 som po prvý raz navštíval môj dnes už najobľúbenejší festival v Rakúsku i Európe - Inntöne Jazz Festival, kde som sa zoznámil nielen s majiteľom festivalu Paul Zaunerom, ale aj s mnohými priaznivcami jazzu a jazzovými novinármi. Z nemeckej jazzovej scény to boli festivaly ako: Jazz Viersen, WDR Jazz Festival, Passau Jazz Fest a iné, vďaka ktorým som sa potom aj sám osmelil navštíviť ďalšie festivaly. Herbert ma nahováral neskoršie, aby som aj ja prišiel na európsky jazzový veľtrh Jazzahead do nemeckého mesta Brémy. Že sú tam všetci, čo sú v jazze dôležití a že sa tam budem cítiť ako ryba vo vode. Prišiel som po prvý raz až v roku 2012, dodnes ľutujem, že nie skôr, a veru som mu dal za pravdu! Herbert ma tu takisto pozoznamoval s dôležitými ľuďmi z jazzovej brandže - z vydavateľstiev, s novinármi, producentami, dramaturgami festivalov, ...

Oslava 1. výročia skjazz.sk © Patrick ŠpankoOslava 1. výročia skjazz.sk © Patrick Španko
Juraj Kukura a Herbert © Patrick ŠpankoJuraj Kukura a Herbert © Patrick Španko

Treba takisto spomenúť, že Herbert Uhlir mal blízko k slovenskému jazzu, predstavoval vo svojich reláciách nové slovenské jazzové albumy a držal mu palce i pomáhal. V rámci projektu, ktorý začal v roku 2004, Jazz Night, predstvaoval Herbert Uhlir v Radiokulturhause počas jedného večedra jazz z jednotlivých krajín Európy: začínal s Maďarskom, potom v roku 2005 to bola slovenská jazzová scéna (vystúpili:Milo Suchomel Quartet, Pacora Trio a Peter Cardarelli Quintet), pražská jazzová scéna, Tallin, Luxemborg a Bern. Takisto prišiel Herbert na Slovensko, na festival Pet Jazz do Klubu za zrkadlom, osláviť prvé výročie 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk! Bol zodpovedný redaktor ORF za nahrávanie koncertov slovenských umelcov, z ktorých ORF vydalo dve CD: Matúš Jakabčic CZ/SK Big Band feat. Harry Sokal (ORF, 2007), ktoré v bratislavskom divadle Aréna spoločne s Jurajom Kukurom aj uviedol do života a Peter Lipa - Live in Bad Ischl (ORF, 2010).

Drahý Herbert, vďačím Ti za mnoho, že si mi otvoril brány do sveta jazzu! A aj preto mi je ťažko, že sa už neuvidíme na žiadnom jazzovom festivale alebo len tak pri vínku vo Viedni či v Bratislave. Herbert, česť tvojej pamiatke!

Herbert a Karsten © Patrick ŠpankoHerbert a Karsten © Patrick Španko
Herbert © Patrick ŠpankoHerbert © Patrick Španko