Prof. Joe Viera oslavil 90 !!!

Prof. Joe Viera oslavil 90 !!!
Joe Viera © Patrick Španko.jpg

  09.09.2022

Joe Viera - zakladateľ nemeckého jazzového festivalu Jazzwoche Burghausen, ktorý založil spoločne v roku 1970 s Helmutom Viertlom! Odvtedy ho viedol ako umelecký riaditeľ festivalu až do vynútenej corona prestávky. To z neho pravdepodobne robí svetového rekordéra v kategórii nepretržitého riadenia festivalu - doteraz posledný 51. ročník bol v polovici marca tohto roku! Takisto sú dôležité aj Jazzkurse - Jazzové kurzy, ktoré založil v roku 1972. V časoch, keď sa jazz v Nemecku ešte nemohol študovať, sa tieto workshopy stali základom nespočetných jazzových iniciácií a kariér. Touto školou prešli gitaristi - Helmut Nieberle a Helmut Kagerer, kontrabasisti - Thomas Stabenow alebo Dieter Ilg, bubeníci - Guido May, hráči na dychové nástroje - Roman Schwaller, Peter Weniger alebo Claus Reichstaller - všetci sa neskôr stali riaditeľmi jazzových inštitútov - až po Juliana Wasserfuhra alebo burghausenského Richard Köstera. Spolu s viac ako 13 000 účastníkmi. Ak k tomu pripočítame Jazzový cyklus s prelomovými pedagogickými prácami, akademickú priekopnícku činnosť na Gesamthochschule Duisburg a na Musikhochschule Hannover, neskôr v Mníchove a Passau, založenie a vedenie Lehrer Big Band Bayern, Uni Big Band München, Union Deutscher Jazzmusiker, ako aj Medzinárodnej jazzovej federácie, môžeme konštatovať: Joe Viera je nemeckým profesorom jazzu!

Joe Viera sa narodil v roku 1932 v Mníchove a odvtedy tam žije. Po vojne a maturite najprv študoval fyziku. Získal aj diplom, ale v tom čase sa už do jeho života presadil jazz. Táto dualita ho formovala, ako raz zdôraznil: "Z fyziky som sa naučil myslieť, z hudby cítiť". Joe použil všetky svoje vtedajšie finančné úspory na kúpu soprán saxofónu - a založil si kapelu! Neskoršie pridal alt saxofón a po nejakom mčase nesmel chýbať ani tenor saxofón. Svoje prvé kroky urobil s dixielandom, so svojou vlastnou skupinou Riverboat Seven, ako aj so skupinou Hot Dogs. Jeho hudobný obzor sa však rýchlo rozšíril a od začiatku šesťdesiatych rokov sa súbežne s rozširovaním jeho kapiel zväčšovala aj škála moderných štýlov od bebopu po free jazz. Prof. Joed Viera oslávil 4.septembra 20922 svoje 90-te nerodeniny a 19. septembra 2022 mu mníchovský klub Unterfahrt usporiada slávnostný večer. S Uni Big Bandom, ktorý bude samozrejme viesť. Tak ako to robil 25 rokov.

Ja osobne som objavil Jazzowoche Burghausen po prvý raz v roku 2006 a naposledy som navštívil jubilejný 50-ty ročník v roku 2019. Desaťkrát som sa tešil zo svetových hviezdy, ale aj so súťaží pre mladé jazzové talenty - Burghauser Nachwuchs - Jazzpreis. Vždy som sa sem veľmi rád vracal, pre rodinnú atmosféru, skvelú dramaturgickú práce práve Joe Vieru, jeho trefný suchý humor a večerné jam session v Jazzkeller po každom festivalom dni!

Redakcia 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk srdečne gratuluje!

 Joe Viera © Patrick Španko Joe Viera © Patrick Španko
Joe Viera © Patrick ŠpankoJoe Viera © Patrick Španko