Sound Prints - iba pôvodné kompozície !!!

Sound Prints - iba pôvodné kompozície !!!
CD Sound Prints

  09.04.2021

Sound Prints je názov inovatívneho kvinteta, ktoré spolu vedú dve výrazné osobnosti moderného jazzu - saxofonista Joe Lovano a trubkár Dave Douglas! Vďaka výkonnej viacgeneračnej zostave klaviristu Lawrence Fieldsa, kontrabasistky Lindy May Han Oh a bubeníka Joey Barona sa skupina inšpiruje hudbou ikonického saxofonistu a skladateľa Wayne Shortera. Názov skupiny Sound Prints je odkazom na už dnes klasickú kompozíciu Footprints Wayne Shortera, pričom sa však kvinteto zameriava na nové originálne skladby, najmä z autorskej dielne oboch hlavných protagonistov - Lovana a Douglasa. Kapela je poháňaná túžbou posúvať hranice svojej hudby čo najviac, podobne ako bola expanzívna úloha, ktorú Wayne Shorter zohral v jazze od svojho debutu s Art Blakey’s Jazz Messengers v roku 1959.

Dave Douglas © Patrick ŠpankoDave Douglas © Patrick Španko
Joe Lovano © Patrick ŠpankoJoe Lovano © Patrick Španko

Títo dvaja vodcovia - Joe Lovano a Dave Douglas, si cesty navzájom krížili v zriedkavých príležitostiach spoločnéhio hrania takmer dvadsať rokov, kým vytvorili spoločnú formáciu Sound Prints. Douglas bol špeciálnym hosťom na Lovanovom albume z vydavateľstva Blue Note s názvom Flight of Fancy: Trio Fascination Edition Two v roku 2001. Počas troch sezón sa obaja striedavo stretávali ako členovia SFJAZZ Collective, kde hrávali repertoár Thelonious Monka, McCoy Tynera a ich spoločného idola, saxofonistu a skladateľa Wayne Shortera.

Lawrence Fields © Patrick ŠpankoLawrence Fields © Patrick Španko
Joey Baron © Patrick ŠpankoJoey Baron © Patrick Španko

Debutový album zoskupenia Sound Prints zachytáva živý koncert na Monterey Jazz Festivale zo dňa 21. septembra 2013. Douglas a Lovano prispeli autorsky po dvoch skladbách a obe Shorterove kompozície mali dokonca divácku premiéru. „Na nahrávke je zachytené úplne prvé vystúpenie s novými skladbami" - vraví Douglas. „Táto hudba sa pohybuje od dneška do zajtrajška“ - dopĺňa Lovano, „Wayne nám povedal, že melódia jeho skladieb je len podnetom či inšpiráciou porozprávať svoj vlastný príbeh.“ Sound Prints kráčajú na hranici medzi svalnatým, hmatateľným post-bopom a plynulým avantgardným hraním. Druhý album skupiny Scandal, vyšiel v roku 2018 a bolo to po prvý raz, čo dvojica spolu nahrala kompletný štúdiový album. Album s desiatimi originálmi od Lovana a Douglasa, ako aj s úpravami dvoch Shorterových klasík - Fee Fi Fo Fum a Juju. Najnovší tretí album vychádza celosvetovo 7. mája 2021 pod názvom Other Worlds vo vydavateľstve Greenleaf Music, podobne ako druhý Scandal. Album bol zaznamenaný začiatkom roku 2020, po týždennom hraní v legendárnom newyorskom jazzovom klube Village Vanguard. A ako prvý album formácie Sound Prints  obsahuje výhradne pôvodné kompozície členov formácie Sound Prints, kde hrajú: Joe Lovano - tenor saxofón, Dave Douglas - trúbka, Lawrence Fields - klavír, Linda May Han Oh - kontrabas a Joey Baron - bicie nástroje.

Linda May Han Oh © Patrick ŠpankoLinda May Han Oh © Patrick Španko
Joe Lovano a Dave Douglas © Patrick ŠpankoJoe Lovano a Dave Douglas © Patrick Španko