Tri novinky z ECM Records 2023 !!!

Tri novinky z ECM Records 2023 !!!
Logo

  31.01.2023

Nemecké, ale pritom svetové jazzové vydavateľstvo ECM Records, ktoré existuje už vyše 50 rokov, so železnou pravidelnosťou pripravuje pre svojich fanúšikov novinky z oblasti jazzu! Tie najnovšie sú tri, spadajú do kategórie po novoročných titulov roku 2023. Teraz si ich predstavíme trošku bližšie. Prvým titulom je album Sebastian Rocheford - Kit Downes: A Short Diary, ktorý je akousi "zvukovou spomienkou, vytvorený s láskou, z potreby útechy". Album je venovaný Rochfordovmu otcovi, aberdeenskému básnikovi Gerardovi Rochfordovi (1932-2019) a jeho rodine. Seb, jeden z desiatich súrodencov, napísal väčšinu hudby pre tento album krátko po Gerardovej smrti a podáva ju tu v podaní hlbokého citu a hymnickej čistoty spolu s klaviristom Kitom Downesom. Hrajú: Sebastian Rocheford - bicie nástroje a Kit Downes - klavír. Album celosvetovo vyšiel 20. januára 2023.

 

Druhým titulom, ktorý vám chcem bližšie predstaviť je sólový album Stephan Micus - Thunder. Stephan Micus je jedinečný hudobník a skladateľ. Zbiera a študuje nástroje z celého sveta a vytvára s nimi vlastné hudobné cesty. Toto je jeho 25. sólový album pre ECM Records (!) a jeho zvuku dominuje štvormetrová tibetská trúbka dung chen, nástroj, ktorý sa nedávno naučil ovládať a používa ho po prvýkrát. Práve hromový zvuk tohto nástroja viedol k názvu albumu a jeho deviatich skladieb oslavujúcich božstvá celého sveta. "Túto hudbu venujem veľkej rodine bohov hromu na celom svete a pokorne dúfam, že - keď ju budú počuť - ich ničivá sila sa nejako upokojí," hovorí. Album obsahuje nástroje - na všetkých hrá Stephan Micus - z Tibetu, Indie, Barmy, Bornea, Sibíri, Japonska, Južnej Ameriky, Gambie, Namíbie, Švédska a Bavorska. Album vychádza pri príležitosti Stephanových 70. narodenín 19. januára a celosvetovo vyšiel 20. januára 2023.

A do tretice všetko dobré - je tu album Anders Jormin - Pasado en claro. Tvorivé partnerstvo Andersa Jormina a speváčky, huslistky a violistky Leny Willemark bolo prvýkrát prezentované na značke ECM v roku 2004 albumom In Winds, In Light. V roku 2015 predstavili kontrabasista a folková speváčka a huslistka nový projekt s hráčkou na koto Karin Nakagawa na albume Trees of Light. Teraz, keď sa k nim pridal bubeník Jon Fält, Andersov dlhoročný spoluhráč v Bobo Stenson Trio, skupina rozšírila svoj improvizačný záber. Na albume Pasado en claro sa objavuje mnoho tvorivých nápadov, ktoré vychádzajú z prepojenia poézie a hudby. Ako hovorí samotný Anders Jormin: "Keď sa jedinečný hudobný dialekt každého hudobníka vo zvedavosti a s otvorenými ušami pre poslucháčov spojí a komunikuje, môže sa prebudiť niečo silnejšie ako naše štyri individuálne hlasy. Stane sa niečo, o čom sa vopred nerozhodlo a čo sa nedá kontrolovať." Výsledok: "starostlivo vykryštalizovaná a srdečná hudba". Na albume Anders Jormin - Pasado en claro hrajú: Anders Jormin - kontrabas, Lena Willemark - spev, husle a viola, Karin Nakagawa - 25-strunové koto a Jon Fält - bicie nástroje a perkusie. Album celosvetovo vyšiel 20. januára 2023.

Anders Jormin © Patrick ŠpankoAnders Jormin © Patrick Španko
Kit Downes  © Patrick ŠpankoKit Downes © Patrick Španko