Gitarista Eivind Aarset !!!

Gitarista Eivind Aarset !!!
Eivind Aarset © Patrick Španko

  19.03.2018

Vynikajúci nórsky jazzový gitarista a inovátor, s unikátnym soundom, jeden z najvyhľadávanejších nórskych jazzmanov – Eivind Aarset. Do povedomia sa dostal najmä ako všestranný umelec, ktorý sa nevyhýba žiadnym vplyvom a jeho hudba reflektuje unikátnu hudobnú víziu v štýle moderného nu-jazz a fusion. Individuálny prístup a kreativitu spečatil na svojom debute, ktorý New York Times označil ako najlepší album elektronického jazzu po ére Miles Davisa. Eivind Aarset aktuálne oslavuje 57 rokov.



Narodil sa 23. marca 1961 v Oppegårde. K hudbe sa dostal prvýkrát až v dvanástich rokoch. Jeho prebudenie a vášeň ku gitare začala okamžite po stretnutí sa s hudbou Jimi Hendrixa. Z bazáru si kúpil jeho album a po prvom vypočutí mu bolo hneď jasné, že sa musí začať hrať na gitare. Neskôr si prešiel cez kapely ako Deep Purple, Black Sabbath, Santana a Pink Floyd.

Eivind Aarset © Patrick ŠpankoEivind Aarset © Patrick Španko
Eivind Aarset © Patrick ŠpankoEivind Aarset © Patrick Španko



Vďaka jeho staršiemu bratovi sa dostal k hudbe Miles Davisa, Mahavishnu Orchestra, Weather Report a Return to Forever. Následne sa mu zapáčil ECM sound a nahrávky Jan Garbareka a Terje Rypdala, ktoré mali naňho veľký vplyv. Popri jazzovej vášni sa však stále venoval rocku a metalu, dokonca vycestoval aj na veľké turné s jednou metalovou skupinou. Po nejakom čase, ako sa sám vyjadril, ho prestalo baviť byť každý večer „nahnevaný“, a tak sa preorientoval na jazzovú hudbu. Aarset sa však nevydal na cestu jazzovej tradície. Ale veľmi intenzívne hľadal vlastný sound, ktorý si postupne formoval v zoskupeniach  Ab & Zu a Bendik Hofseth's group. Podľa jeho vyjadrení ku kryštalizácií jeho prístupu došlo až po spolupráci s Bugge Wesseltoftom, keď našiel dlho hľadanú slobodu vyjadrovania.



Eivind Aarset chcel objavovať neprebádané teritória, pričom si bol vedomí, že s tradíciou jazzu to nemá nič spoločné – avšak jedinečný sound a neustále meniace sa pravidlá počas tvorby mu boli blízke. Na európskom kontinente sa zaradil k lídrom nového elektrifikovaného jazzu a viedol niekoľko úspešných projektov. Na svojom konte má spolupráce s tými najetablovanejšími jazzmanmi ako Jon Hassell, David Sylvian, Bill Laswell, Jan Garbarek, Paolo Fresu, Marilyn Mazur, Marc Ducret, Stefano Battaglia, Andy Sheppard a mnoho ďalších.

Eivind Aarset © Patrick ŠpankoEivind Aarset © Patrick Španko
Eivind Aarset © Patrick ŠpankoEivind Aarset © Patrick Španko



Na svojich posledných dvoch albumoch Dream Logic a I.E sa uberal smerom zvukomaľby a experimentu gitarovej expresivity, pričom ťažiskom bolo vytváranie obrazotvorných, atmosférických plôch. Niet pochýb o tom, že Eivind Aarset je všestranný chameleón, ktorý vždy hľadá nové zvukové dobrodružstva. V súčasnosti stále aktívne koncertuje a nahráva. Eivind Aarset sa na Slovensku objavil na festivale Jazz For Sale spolu so slovenským gitaristom Davidom Kollarom.