BA: SOLE - koncert a krst albumu !!!

29.2.2024, 19:30hod., Klarisky, BA 23.02.2024

BA: SOLE - koncert a krst albumu !!!
Sole, archív

Formácia SOLE zložená z etablovaných jazzových hudobníkov a speváčky Júlie Kozákovej predstaví počas turné po Slovensku a Česku svoj žánrovo unikátny album ELOS! Ten bude uvedený do života na prvom koncerte v rámci turné - v Bratislave!

Koncert kapely SOLE 29. 2. 2024 v koncertnej sieni Klarisky zaháji turné, ktoré prebehne počas marca roku 2024 v rôznych krajoch Slovenska a Českej republiky. Koncerty budú zaujímavé tým, že kapela uvedie do života svoj žánrovo unikátny debutový album ELOS. Na albume kapela vo svojej tvorbe čerpá z tradičných piesní rôznych krajín a primiešava do nich nové prvky a farby, čím vzniká jedinečná fúzia jazzovej a ľudovej hudby. Debutový album ELOS je hudobnou výpoveďou, ktorej melódia a text sprostredkováva odkazy z rôznych kútov sveta.

Ľudia sa budú môcť tešiť na Júliu Kozákovú známu predovšetkým vďaka albumu Manuša (2022), ktorý vyhralo cenu Radio_Head Award za "Najlepší slovenský world music album", klaviristu Ľudovíta Kotlára, ktorý nahral oceňovaný album Hangin' spoločne s Waynom Escofferym, akordeonistu Filipa Urdu, držiteľa ceny Nové tváre slovenského jazzu, kontrabasistu Ľubomíra Gašpara, držiteľa ceny Radio_Head Award za "Najlepší slovenský world music album" a bubeníka Juraja Rašiho, ktorého možno poznať napríklad z nahrávky Tibor Feledi Quartet “Common Playgrounds” ktorázískala Radio_Head Award v kategorii “Jazzové album roku”.

Júlia Kozáková © Patrick ŠpankoJúlia Kozáková © Patrick Španko
Ľubomír Gašpar © Patrick ŠpankoĽubomír Gašpar © Patrick Španko

Album ELOS vychádza 1. 3. 2024 pod hlavičkou nemeckého vydavateľstva CPL Music. Elegantnými úpravami ľudových piesní vytvára nový vokálno-inštrumentálny svet, kam vťahuje poslucháčov širokého spektra. Júlia Kozáková spieva v rómskom, bulharskom, španielskom, švédskom i slovenskom jazyku v sprievode hudobných aranžmánov, ktoré plynule prepájajú východoeurópsky jazz, andalúzske flamenco, zambu z Argentíny, či rómske a balkánske vplyvy. Aranžmán je vždy založený na voľnej džezovej forme. Toto organické spojenie spevu, klavíra, akordeónu, kontrabasu a bicích vytvára živelnú dialógovú hudobnú výpoveď. Dostupný je už prvý singel z albumu s názvom Vi Ska Dansa Med Sara: https://shorturl.at/cixBF

Ľudovít Kotlár © Patrick ŠpankoĽudovít Kotlár © Patrick Španko
Filip Urda © Patrick ŠpankoFilip Urda © Patrick Španko

Tour:
29/2 - Bratislava https://bit.ly/3uBkjw8
02/3 - Praha, Jazz Dock https://bit.ly/42I9rJm
08/3 - Liptovský Mikuláš https://bit.ly/3UI7F96
12/3 - Nová Baňa, kino Vatra
13/3 - Banská Bystrica, Záhrada https://bit.ly/3HZQ8BU
15/3 - Nové Mesto Nad Váhom, Blue Note https://bit.ly/3OOdFcD
16/3 - Prešov, Wave https://bit.ly/3ONQfV3
17/3 - Košice, Tabačka https://bit.ly/3OREyMT

SOLE:
Júlia Kozáková - spev
Lubomir Gaspar - kontrabas
Ludovit Kotlár - klavír
David Juraj Rasi - bicie nástroje
Filip Urda - akordeón

Dávid Juraj Raši © Patrick ŠpankoDávid Juraj Raši © Patrick Španko
Ľubomír a Júlia © Patrick ŠpankoĽubomír a Júlia © Patrick Španko

Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa