Koncert a krst - Puščaňa Zuzany Mojžišovej !!!

14.12.2019. 20.00hod., MMC, BA 05.12.2019

Koncert a krst - Puščaňa Zuzany Mojžišovej !!!
Zuzana Mojžišová, archív

Zuzanu Mojžišovú ľudová pieseň sprevádzala v podstate celý život. Na svojej hudobnej dráhe si však vybrala vlastnú cestu, a to aj napriek tomu, že jej začiatky neboli úplne jednoduché. "Keď sme v roku 2000 začínali, na Slovensku neexistovala kapela s podobným zameraním. Tento druh hudby - národnú ľudovú hudbu transformovanú do modernej podoby - na Slovensku nikto nehral," hovorí charizmatická speváčka, ktorá si dnes už len s úsmevom spomína na prvé recenzie od konzervatívnych folkloristov s výrokmi o tom, ako svojou tvorbou pochováva ľudovú pieseň pod čiernu zem. Tradícia v novom šate. Taká je hudba Zuzany Mojžišovej, ktorá po veľmi dlhej tvorivej odmlke vydáva nový album. Jej štvrtá štúdiová nahrávka vyšla 31. októbra vo vydavateľstve go2stage, má názov Puščaňa a je výsledkom už overejnej spolupráce s takými hudobnými esami ako sú Oskar Rózsa, Andrej Šeban, Martin Valihora, huslista Stano Palúch alebo "pištec" Rasťo Andris.

Za posledných 15 rokov vzniklo v oblasti world music na Slovensku mnoho skupín, albumov a veľa hudby. Album Puščaňa možno považovať za vyjadrenie sa k tejto téme. "Mojou snahou je priniesť vnímavým poslucháčom hudbu, ktorej srdcom je ľudová pieseň interpretovaná inovatívnym a vkusným spôsobom. Hudbu, v ktorej cítiť príbeh človeka, emócie sprevádzajúce jeho život," hovorí speváčka. Názov albumu odkazuje k rusínskej tradícii, ktorá sa vymyká klasickým fašiangovým zvyklostiam. "Posledný fašiangový víkend pred pôstom bolo Puščaňa. Vtedy sa robili zábavy. V oblasti obce Jarabina však nechodili masky po dedine, ale schádzali sa mladí aj starší pri poslednom veselí a jedení mäsa. Objavuje sa to aj v texte rovnomennej piesne 'nebdeme lapaty škvarky po kapusťi', čiže nebudeme už jesť kapustu zapraženú s mäsom, slaninou. Lapaty znamená naháňať, čo asi bolo v tom čase reálne, lebo škvariek v kapuste nebolo veľa ani bežne, tak sa predbiehali, kto ich viac zje. Zároveň je Puščaňa po slovensky akoby púšťanie. Ženy púšťali chlapov buď na zábavu alebo mladých parobkov na drotárku. My si zase budeme 'púšťať' hudbu z albumu Puščaňa," dodáva Mojžišová s úsmevom.

Zuzana Mojžišová, archívZuzana Mojžišová, archív
Zuzana Mojžišová, archívZuzana Mojžišová, archív

Mnohí tvorbu Zuzany Mojžišovej zaraďujú do škatuľky world music či ethno, speváčka však žiadne žánrové nálepky nepotrebuje. Svojou hudbou vytvára vlastný obraz ľudovej piesne zasadenej do súčasnosti. "Je to hudba, ktorá priamo vychádza z ľudových piesní, snaží sa ich nedeformovať, ale naopak v zmysle poetiky a výrazu piesne citlivo pretvárať moderným hudobným jazykom s prihliadnutím na charakter daného regiónu."

Album Puščaňa, ktorého vznik z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, pokrstí Zuzana Mojžišová 14. decembra koncertom v bratislavskom Majestic Music Clube. Na pódiu sa s ňou okrem Oskara Rózsu, Martina Valihoru, Stanislava Palúcha a Oskara Töröka predstavia aj cimbalista Marcel Comendant, medzinárodne uznávaný klavírny virtuóz Miki Skuta a Rasťo Andris.

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa