11. ročník One Day Jazz Festival – 3. deň !!!

11. ročník One Day Jazz Festival – 3. deň !!!
Standing ovations © Patrick Španko

20.9.2018, divadlo Aréna, BA   22.11.2019

Po niekoľkých rokoch sa mi podarilo absolvovať všetky bratislavské koncerty v rámci aktuálneho 11. ročníka One Day Jazz Festivalu, ktorý založil a vedie Martin Valihora! A tak som mohol veru nechtiac porovnávať. Jednoznačne pre mňa najlepšie vyznel festivalový večer v divadle Aréna! Prečo, pretože bolo vypredané, hoci vyše dvadsiatky sponzorských miest bolo prázdnych, ale čo je dôležitejšie, do Arény prišlo vyspelé jazzové publikum! Zväčša to, čo do divadla Aréna chodí pravidelne na podujatie, ktoré má tiež vyše 10-ročnú tradíciu - Jazz v divadle Aréna. Veľmi príjemne ma potešili až prekvapili reakcie publika na sóla hráčov, vedelo oceniť nielen nasadenie či šikovnosť umelcov, ale i rozvinutie témy či gradáciu sól. Samozrejme, že svoje nemalé percentá na tomto úspechu mali aj obidve formácie, ktoré v divadle Aréna včera vystupovali!

1. AMC Trio feat Eric Marienthal (Peter Adamkovič – klavír a klávesové nástroje, Martin Marinčák – kontrabas, Stano Cvanciger – bicie nástoje, Samuel Marinčák – gitara a Eric Marienthal – alt saxofón) je opäť ďalšie spojenie prešovskej formácie so svetovým jazzovým menom! Po hosťoch ako: gitaristi Ulf Wakenius, Mark Whitfield, Philip Catherine či Ruggero Robin, trubkároch Randy Brecker a Michael Patches Stewart, či saxofonistovi Bill Evansovi a huslistke Regina Carter, je spojenie s Ericom Marienthalom hádam, z diváckeho pohľadu, najviac vydarené. Dokázal to aj samotný koncert, na konci ktorého som zažil standing ovations! Po veľmi dlhom čase so slovenskou kapelou na pódiu! Boli aj dve spevácke prekvapenia – Peter Lipa v pesničke Because Of Your Sad Eyes a mladá Terézia Froncová v piesne Take Me To The Sky. AMC Trio v posledné roky upustilo od romanticko-melodického jazzu a pritvrdilo. Už trio nechce znieť ako len jazzová kapela, chce zaujať aj modernejšími výrazovými prostriedkami. A darí sa mu to nadmieru! Raz darmo – stále hovorím, že AMC Trio je naša najexportnejšia jazzová formácia, ktorá to pravidelne a s každým hosťom dokazuje! Ďakujem a gratulujem!

Martin, Eric a Stano © Patrick ŠpankoMartin, Eric a Stano © Patrick Španko
Otec Martin a syn Samuel © Patrick ŠpankoOtec Martin a syn Samuel © Patrick Španko
Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko
Eric a Peter Lipa © Patrick ŠpankoEric a Peter Lipa © Patrick Španko
Eric Marienthal © Patrick ŠpankoEric Marienthal © Patrick Španko
Terézia Froncová © Patrick ŠpankoTerézia Froncová © Patrick Španko
AMC Trio a Eric Marienthal © Patrick ŠpankoAMC Trio a Eric Marienthal © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

2. Shai Maestro Trio (Shai Maestro – klavír, Jorde Roeder – kontrabas a Ofri Nehemya – bicie nástroje) je momentálne na výslní svetovej jazzovej scény! Shai Maestro ako člen tria kontrabasistu Avishai Cohena (2006 - 2011) sa pred ôsmymi rokmi osamostatnil a založil si vlastné trio, ktoré má na svojom konte už štyri albumy plus najnovší (2018) s názvom The Dream Thief vo vychýrenom vydavateľstvo ECM Records. Na koncerte sme počuli identickú zostavu z tohto albumu – teda aj s peruánskym kontrabasistom Jorge Roederom a izraelským bubeníkom Ofri Nehemyaom. Vo svojej hre Shai kombinuje spôsobom jemu vlastným prvky jazzu, židovskej hudby i hudby klasickej. Za klavírom vie zaujať poslucháča od prvých tónov vlastnou zvukomaľbou, soundom i vlastným prístupom. Shai Maestro má rád krásu v jednoduchosti! A tú sme počuli a citlivo vnímali – v spoločnosti všetkých troch hudobníkov!

Vďaka za ďalší vydarený ročník One Day Jazz Festivalu Martinovi Valihorovi, ktorý prináša do Bratislavy i na Slovensko modernú svetovú jazzovú hudbu! Zdôrazňujem – jazzovú!

Shai Maestro Trio © Patrick ŠpankoShai Maestro Trio © Patrick Španko
Jorde Roeder © Patrick ŠpankoJorde Roeder © Patrick Španko
Shai Maestro © Patrick ŠpankoShai Maestro © Patrick Španko
Ofri Nehemya © Patrick ŠpankoOfri Nehemya © Patrick Španko
Shai a Jorde © Patrick ŠpankoShai a Jorde © Patrick Španko
Jorde a Ofri © Patrick ŠpankoJorde a Ofri © Patrick Španko
Shai Maestro Trio © Patrick ŠpankoShai Maestro Trio © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko