13. Are You Free? - Sobota !!!

13. Are You Free? - Sobota !!!
Vchod do NFG klubu © Patrick Španko

11.9.2021, klub NFG, Dunajská Streda   15.09.2021

Po prvom dni festivalu Arę You Free? 2021 som s napätím čakal na druhý festivalový deň, ktorým bola sobota. Opäť na nás čakali tri formácie a už teraz to môžem povedať, že jedna väčšia lahôdka ako druhá. Už pri prvej kapele nastala nirvána v priamom prenose! Maďarská formácia Tariqa (Said Tichiti - gembri a oud, Márton Fenyvesi - gitara, Péter Bede - saxofón a píšťalka, Ferenc Kovács - trúbka a husle a András Halmos - bicie nástroje) ma posadila hneď po prvých tónoch - mala jasný zámer, čisté prevedenie a zaslúžený úspech. Kapelu vedie 22 rokov Budapešti žijúci marocký spevák a hráč na gembri a oud Said Tichiti, ktorý ma ohromil čistou maďarčinou. Počuli sme neobyčajne čistú až dokonalú fúziu arabskej kultúry, karpatskej oblasti a islamskej mytológie. Toto vystúpenie bolo pre mňa osobne nápadité, vzrušujúce, rytmicky strhujúce, melodické, oslobodzujúce až vesmírne! Na záver dve maďarské ľudové to len zaklincovali!

Said Tichiti © Patrick ŠpankoSaid Tichiti © Patrick Španko
Márton Fenyvesi © Patrick ŠpankoMárton Fenyvesi © Patrick Španko
Ferenc Kovács © Patrick ŠpankoFerenc Kovács © Patrick Španko
Tariqa © Patrick ŠpankoTariqa © Patrick Španko

Druhou kapelou večera bol poľský Szymon Klima Quintet (Szymon Klima - klarinet a bas klarinet, Dariusz Rubinowski - tenor saxofón, Jakub Mizeracki - gitara, Adam Kowalewski - bas gitara a Dawid Fortuna - bicie nastroje), ktorý do svojej jazzowej tvorby pribral poľský folklór plným priehrštím, ktorý takto zmutovaný pekne krásne zahusťuje tento progresívny tvar do novej, iba tomuto kvintetu vlastnej podoby! Vďaka rockovo-free jazzovej gitare je výraz ešte surovší a hutnejší. Vôbec táto skupina je úkaz, nielen na poľskej jazzovej scéne, veľmi vzácny a jedinečný! Skvelé!

Szymon Klima Quintet © Patrick ŠpankoSzymon Klima Quintet © Patrick Španko
Szymon Klima A Jakub Mizeracki © Patrick ŠpankoSzymon Klima A Jakub Mizeracki © Patrick Španko
Dariusz Rubinowski © Patrick ŠpankoDariusz Rubinowski © Patrick Španko
Dawid Fortuna © Patrick ŠpankoDawid Fortuna © Patrick Španko

Záver dvoj-dňového Are You Free? 2021 festivalu patril slovensko-českej trojici, ktorá v tomto zložení vystúpila vôbec po prvý raz! Szabó - Hanousek - Drnek (Štefan Szabó - gitara, Radim Hanousek - saxofón a bas klarinet a Vojtěch Drnek - akordeón) sa predstavila s väčším akcentom na súčasnú hudbu a free jazz tu a teraz. Fúzia jazzu, free jazzu, improvizácie a súčasnej vážnej hudby bola nádherne podporená, v dvoch skladbách, využitím ženského vokálu - Michaela Bóková, mladšia sestra slávnejšej klaviristky Nikol Bókovej, čo privádzalo do varu nielen publikum, ale i samotných hudobníkov! Mne sa tento koncept vo štvorici páčil viac ako trio, pretože to malo väčšiu šťavu a šmrnc! Vďaka Igor Vida, vďaka Dunajská Streda - o rok prídem zas!

Štefan Szabó a Vojta Drnek © Patrick ŠpankoŠtefan Szabó a Vojta Drnek © Patrick Španko
Radim Hanousek © Patrick ŠpankoRadim Hanousek © Patrick Španko
Michaela Bóková © Patrick ŠpankoMichaela Bóková © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko