13. Jazz Festival Steyr 2019 !!!

13. Jazz Festival Steyr 2019 !!!
Logo

14. - 17.3.2019, Altes Theater Steyr, A   25.03.2019

V polovici marca 2019 sa po roku znovu konal Steyr Jazz Festival, ktorý v regióne Steyr a širokého okolia, plní potrebnú jazzovú osvetu a tento rok už po trinásty raz! Organizátorom je Peter Guschelbauer, majiteľ firmy Sounddesign Austria, pod ktorú patria tri vydavateľstva (najznámejšie je Alessa Records), nahrávacie štúdiá pre audio i video, firma pre ozvučovanie (zvuk a svetlo), ... Tento veľký milovník a fanúšik hudby – jazz & blues, popri mnohých aktivitách, organizuje aj koncerty, či práve tento festival! Bola 13 šťastným číslom? Pred dvomi rokmi sme na festivale zažili izraelský dotyk, vlani to bol český (vystúpili tri české skupiny) a tento rok to bol plánovaný taliansky dotyk (hrali dve talianske formácie).

Festival otvorili nemecké duo Florian Weber – Markus Stockhausen alebo klavír a trúbka a krídlovka. Obidvaja sú výraznými postavami nemeckej jazzovej scény, zbierajú prestížne ocenenia a spolu hrávajú v duu od roku 2008. Ich na farby bohaté kompozície, inšpirované improvizáciami a intuitívnym hraním, sa publiku páčili od prvých tónov.  Obaja hudobníci sú virtuózni v klasickej i jazzovej hudbe a majú na svoje interpretačné umenie vysoké nároky. Ich hudobný dialóg je obohacujúci a živý!

Florian Weber © Patrick ŠpankoFlorian Weber © Patrick Španko
Marcus Stockhausen © Patrick ŠpankoMarcus Stockhausen © Patrick Španko
Weber - Stockhausen © Patrick ŠpankoWeber - Stockhausen © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko



Rakúsky bubeník Bernd Reiter doteraz odohral vyše 3.500 koncertov – a to má iba 36 rokov. Treba však na druhej strane povedať, že je aj extrémne šikovný manager. So skupinou NY Blue Note 5tet zorganizoval turné po 16 krajinách s 58 koncertami! Toto vynikajúce medzinárodné zoskupenie: Joe Magnarelli (USA) – trúbka, Dmitry Baevsky (USA) – alt saxofón, Jeb Patton (USA) – klavír, Fabien Marcoz (FRA) – kontrabas a Bernd Reiter (A) – bicie nástroje, je skutočným all star výberom a zaručuje vysoko kvalitný večer pod heslom – "Swinging jazz at the best"! Štandardy i pôvodné kompozície hľadili dušu a prídavok bol samozrejmosťou!

Jeb Patton © Patrick ŠpankoJeb Patton © Patrick Španko
Fabien Marcoz  a Bernd Reiter © Patrick ŠpankoFabien Marcoz a Bernd Reiter © Patrick Španko
NY Blue Note 5tet © Patrick ŠpankoNY Blue Note 5tet © Patrick Španko
Joe Magnarelli a Dmitry Baevsky © Patrick ŠpankoJoe Magnarelli a Dmitry Baevsky © Patrick Španko



Druhý festivalový večer otvorilo Dave Kikoski Trio (David Kikoski (USA) – klavír, Boris Kozlov (RUS) – kontrabas a  Klemens Marktl (A) – bicie nástroje) v repertoári so skladbami najmä svojho leadra. 58-ročný Dave Kikoski má za sebou bohaté spolupráce s vynikajúcimi svetovými jazzmenmi a spoza klavíru ponúka nielen svoj jedinečný sound ako vodca i sideman, ale i kombinuje to najlepšie z jazzovej a popovej hudby. Mňa najviac zaujala krásna balada My Funny Valentine, práve s jeho nádhernou klavírnou predohrou.

Dave Kikoski © Patrick ŠpankoDave Kikoski © Patrick Španko
Klemens Marktl © Patrick ŠpankoKlemens Marktl © Patrick Španko
Boris Kozlov © Patrick ŠpankoBoris Kozlov © Patrick Španko
Dave Kikoski Trio © Patrick ŠpankoDave Kikoski Trio © Patrick Španko



Prvá dáma WDR Big Bandu je stále alt saxofonistka Karolina Strassmayer, ktorá  prišla aj so svojou kapelou Klaro! (Karolina Strassmayer (A) - alt saxofon, Anil Bilgen (TR) – klavír, Morten Ramsbol (DK) – kontrabas a Drori Mondlak (USA) – bicie nástroje) a ponúkla mix lyriky európskej klasickej hudby a folklóru s rytmickou silou amerického jazzu a harmonickou sofistikovanosťou súčasnej hudby. Hudobný oblúk obsahuje silné a dráždivé groovy, ale aj poetické balady – to všetko s patričnou vášňou a láskou k životu.

Karolina Strassmayer - Drori Mondlak © Patrick ŠpankoKarolina Strassmayer - Drori Mondlak © Patrick Španko
Morten Ramsbøl © Patrick ŠpankoMorten Ramsbøl © Patrick Španko
Anil Bilgen © Patrick ŠpankoAnil Bilgen © Patrick Španko
Strassmayer - Mondlak Quartet © Patrick ŠpankoStrassmayer - Mondlak Quartet © Patrick Španko



Sobotný festivalový večer na nás dýchol taliansky šarm a vášeň v podobe vystúpenia Antonio Flinta 4tet (Antonio Flinta (IT) – klavír, Luciano Orologi (IT) – tenor saxofón, Roberto Bucci (IT) – kontrabas a Claudio Gioannini (IT) – bicie nástroje). Toto scestované kvarteto po celom svete sa prezentuje vlastnými skladbami Antonia Flintu, kde sú znateľné intenzívna súhra a skúmanie nálad, farieb a textúr. Vždy však so zreteľom na to, že hudba je univerzálny jazyk!

Antonio Flinta © Patrick ŠpankoAntonio Flinta © Patrick Španko
Luciano Orologi © Patrick ŠpankoLuciano Orologi © Patrick Španko
Roberto Bucci © Patrick ŠpankoRoberto Bucci © Patrick Španko
Claudio Gionnani © Patrick ŠpankoClaudio Gionnani © Patrick Španko



Festival ukončilo vystúpenie druhej talianskej formácie Gianfranco Menzella 5tet (Gianfranco Menzella (IT) - tenor saxofón, Michael Rosen (USA/IT) - tenor saxofón, Bruno Montrone (IT) – klavír, Francesco Puglisi (IT) – kontrabas a Adam Pache (AUS) – bicie nástroje), ktorá prišla so skladbami z obdobia be bopu a hard bopu. V sále Altes Theatra vytvorili atmosféru a pohodu ako v malom jazzovom klube. A poslucháči mohli obdivovať skvelé kompozície tvoriace zlatý fond svetového jazzu od takých velikánov ako: Benny Golson, Thelonious Monk, Duke Ellington, ... Ozaj veľmi príjemné ukončenie tohto síce malého, ale rodinnou atmosférou dýchajúceho regionálneho festivalu! Vďaka!

Gianfranco Manzella Quintet © Patrick ŠpankoGianfranco Manzella Quintet © Patrick Španko
Gianfranco Manzella © Patrick ŠpankoGianfranco Manzella © Patrick Španko
Michael Rosen © Patrick ŠpankoMichael Rosen © Patrick Španko
Adam Pache © Patrick ŠpankoAdam Pache © Patrick Španko