17. Steyr Jazz Festival 2023 !!!

17. Steyr Jazz Festival 2023 !!!
Logo

16. - 18.3.2023, Altes Theater, Steyr, A   31.03.2023

Po roku a po deviaty raz opäť na mojom obľúbenom festivale v rakúskom meste Steyr! Priznám sa, že na tento malý regionálny Steyr Jazz Festival sa veľmi rád každoročne vraciam! Tento rok sa konal koncom marca už 17. ročník. A ja som sa opäť po roku nadýchal festivalovej atmosféry! V Altes Theater je vždy skvelá a pohodová atmosféra, publikum je žičlivé a vzdelané a po koncerte hudobníci prídu do foyer sa s priaznivcami vždy porozprávať, vymeniť si dojmy i emócie! To sa nestáva často na iných festivaloch. Vládne tu priam rodinná atmosféra. Majiteľ, riaditeľ a dramaturg festivalu Peter Guschelbauer opäť raz namiešal pestrý festivalový program! Treba povadať, že Peter Guschelbauer je hnacím motorom rakúskej bluesovej na jazzovej scény, pretože organizuje množstvo koncertov cez rok, spomínaný festival, má vydavateľstvo pre bluesovú a jazzovú hudbu, ... Je veru dôležitou osobnosťou nielen pre spomínaný región, ale pre celú rakúsku hudobnú scénu!

Plný dom ... © Patrick ŠpankoPlný dom ... © Patrick Španko
Peter Guschelbauer © Patrick ŠpankoPeter Guschelbauer © Patrick Španko

Vlani na festivale pre ochorenie kovidom chýbal, ale tento rok si všetko vynahradil! Kto? No predsa zázračné dieťa a 29-ročný rodený Hornorakúšan Paul Schubert! Už len podľa mena je priam predurčený byť nadaný, úspešný a slávny! Jeho mix klasickej a jazzovej hudby, kde v pohode zakomponuváva aj experimentujúce zvuky, má šťavu a energiu. Svojou hrou strhol nielen prítomné publikum, patrične hrdé na rodáka z Steyru, ale aj takisto akordeonistu zo Severného Macedónska Atanasa Dinovskeho a huslistu Tomasa Novaka, ktorý aj spieval. Pekne si kontrovali a skvele sa dopĺňali. Či v duách alebo aj v triu, v ktorého podaní ma zaujala najviac skladba aj u nás dobre známeho akordeonistu Otto Lechnera. Bolo to skvelé a úpešné otvorenie 17. ročníka Steyr Jazz Festivalu 2023!

Paul Schubert © Patrick ŠpankoPaul Schubert © Patrick Španko
Atanas Dinovski © Patrick ŠpankoAtanas Dinovski © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko
Tomas Novak © Patrick ŠpankoTomas Novak © Patrick Španko

A po prestávke to prišlo! Opäť ďalší z domácich lokal-matadorov a to CC JOP - Christoph Cech Jazz Orchestra Project (Yvonne Moriel, Robert Schröck, Ilse Riedler, Florian Fennes – saxofóny a flauty, Joschi Öttl, Markus Pechmann – trúbky, Alois Eberl, Daniel Holzleitner – trombóny, Philipp Wohofsky – syntezátory, Andreas Erd – gitara, Philipp Kienberger – basgitara, Andi Senn – bicie nástroje, Simon Frick – e husle, Jelena Popržan – quinton viola a vokál, Thessa Habeler – spev, Kathi Baschinger – diatonická ťahacia harmonika, Valentina Cinquini – harfa a Christoph Cech – klavír a dirigovanie). Po skvelom úspechu s novým koncertným programom na vlaňajšom Saalfelden Jazz Festivale v auguste 2022 vypredali až na pár "kovidových" miest celý Altes Theater. A nielen to, full house drukoval orchestru v každej skladbe a každý z 18-členného ansámblu mal svoje sólo. Všetky skladby napísal leader, klavirista a dirigent Christoph Cech, ktorého rukopis je ozaj rozmanitý, pestrý, netradičný, navýsosť moderný a akčný! Zažili sme striedanie nálad, farieb, žánrov. Nástrojové obsadenie je taktiež netradičné a v iných orchestroch by ste asi ťažko vedľa seba zažili harfu, akordeón, 2x husle, 4x saxofóny a po dve trúbky a trombóny. Elektrická gitara v rukách 28-ročného Andreasa Erda so slovenskými koreňmi bola významným korením v kompozíciách, na ktoré mali vplyv také osobnosti ako Stravinsky, Frank Zappa či Gil Evans. Jednoducho - tento koncert bol dobrodružnou výpravou na neznáme, doteraz neprebádané územia s endorfínovým koncom! Niečo neuveriteľná a nadpozemské! Jediný standing ovations festivalu bol na mieste!

Christoph Cech © Patrick ŠpankoChristoph Cech © Patrick Španko
CC JOP © Patrick ŠpankoCC JOP © Patrick Španko
Thessa Habeler © Patrick ŠpankoThessa Habeler © Patrick Španko
Ilse Riedler © Patrick ŠpankoIlse Riedler © Patrick Španko

V druhý festivalový večer v piatok sa začínalo komorne - v duu sa predstavili tváre z českej jazzovej scény. Speváčka Marta Kloučková a skladateľ a gitarista David Dorůžka (Marta Kloučková - spev a syntezátor a David Dorůžka - gitara) ponúkli vo svojom programe mix pôvodných vlastných piesní a overených, ale menej známych coverov (J.Mitchell, S.Wonder, N. Simone, ...). Zaujímavosťou bolo, že v hľadisku najviac rezonovali tie s českým textom a pochybujem, že okrem českej barmanky v divadelnom bufete tu boli ešte nejakí českí nadšenci jazzu! Krásne jemné, občas zamilované, ale hlavne prinesené na motýlich krídlach až priamo do srdca poslucháča!

Marta Kloučková © Patrick ŠpankoMarta Kloučková © Patrick Španko
David Dorůžka © Patrick ŠpankoDavid Dorůžka © Patrick Španko
Marta a David © Patrick ŠpankoMarta a David © Patrick Španko
Marta Kloučková a David Dorůžka © Patrick ŠpankoMarta Kloučková a David Dorůžka © Patrick Španko

Záver piatkového večera sa niesol v znamení swingovej hudby tej najvyššej kvality! Tadley Ewing Peake "Tadd" Dameron bol autoritatívnym aranžérom a skladateľom v histórii jazzu, pracoval pre Count Basieho, Artieho Shawa, Jimmieho Lunceforda, Dizzyho Gillespieho, Billyho Eckstina a Sarah Vaughan. Viedol aj vlastné skupiny s hudobníkmi ako John Coltrane a najmä bubeník "Philly" Joe Jones. A bubeník Bernd Reiter v Grazi a v New Yorku a po štúdiách sa dlho chcel intenzívne venovať hudbe Tadda Damerona a "Phillyho" Joea Jonesa. Ním zostavené okteto je skutočnou all-star kapelou, v ktorej sa stretávajú vynikajúci jazzoví sólisti z New Yorku a Európy a pod názvom Bernd Reiter’s Dameronia (Jim Rotondi - trúbka, David Sauzay - tenor saxofón, Patrick Bianco - alt saxofón, Rick Vanderbergh - barytón saxofón, Johannes Herlich - trombón, David Hazeltine - klavír, Fabian Marcoz - kontrabas a Bernd Reiter - bicie nástroje) sme ich zažili na jednom z koncertov ich aktuálneho veľkého turné po Európe! Teto vystúpenie si budem ešte dlho pamätať! Paráda!

Bernd Reiter´s Dameronia © Patrick ŠpankoBernd Reiter´s Dameronia © Patrick Španko
Jim Rotondi © Patrick ŠpankoJim Rotondi © Patrick Španko
David Hazeltine © Patrick ŠpankoDavid Hazeltine © Patrick Španko
Bernd Reiter © Patrick ŠpankoBernd Reiter © Patrick Španko

Sobotňajší večer otvorilo české trio B/Y Organism (Daniel Bulatkin - klavír a syntezátory, Kirill Yakovlev - gitara a balalajka a Petr Nohavica - bicie nástroje), pričom Daniel Bulatkin, veľká nádej českého jazzu, na tomto festivale nehral po prvý raz. Hoci koncert začal v znamení balalajky, na ktorej hral Kirill, končil v programe s pôvodnými skladbami o ktoré sa postarali Daniel i Kirill. Iba 23-ročný Daniel, smelo môžem povedať, že druhé wunderkind na festivale, patrí k najväčším ... "talentom, ktorý sa v Európe objavil za veľmi dlhý čas ...” (povedal nórsky basista Per Mathisen). Skladby v podaní tohto tria, bohaté melodicky, harmonicky i inštrumentálne boli pohladením duše v týchto zložitých časoch!

Daniel Bulatkin © Patrick ŠpankoDaniel Bulatkin © Patrick Španko
Kirill Yakovlev © Patrick ŠpankoKirill Yakovlev © Patrick Španko
B-Y Organism © Patrick ŠpankoB-Y Organism © Patrick Španko
Petr Nohavica © Patrick ŠpankoPetr Nohavica © Patrick Španko

Záver festivalu patri domácej formácii q'arteto ulilangthaler (Gerhar Ornig - trúbka, Tobias Pustelnik - tenor saxofón, Uli Langthaler - kontrabas, Dusan Novakov - bicie nástroje a Andi Steirer - perkusie), ktorú vedie skladateľ a kontrabasista Uli Langthaler. Ten sa dlhšie pohrával s myšlienkou založiť kapelu s dvomi dychmi a rytmikou. Kapela predviedla skladby zo svojho debutového albumu q'arteto ulilangthaler, ktorý prišiel na trh doslova pár dní pred týmto festivalom. Niekomu by možnože vadila absencia harmonického nástroja v tejto kapele, ktorá však na druhej strane predstavuje umeleckú výzvu a ponúka nové tvorivé možnosti. Spojila sa tu mlaď (Gerhard Ornig a Tobias Pustelnik) so skúseními harcovníkmi (Uli Langthaler a Dusan Novakov), pričom aj na nahrávanie albumu bol pozvaní, ako aj tu na festival, jeden z najznámejších rakúskych perkusionistov Andi Steirer. Moderný melodický jazz dal tak krásnu bodku za tohtoročným Steyr Jazz Festivalom! Vďaka Peter - o rok prídem opäť veľmi rád!

Cesta sa uskutočnila s finančným príspevkom Hudobného fondu!

q'arteto ulilangthaler © Patrick Špankoq'arteto ulilangthaler © Patrick Španko
Gerhar Ornig © Patrick ŠpankoGerhar Ornig © Patrick Španko
Uli Langthaler © Patrick ŠpankoUli Langthaler © Patrick Španko
Andi Steirer © Patrick ŠpankoAndi Steirer © Patrick Španko
Tobias Pustelnik © Patrick ŠpankoTobias Pustelnik © Patrick Španko
Dusan Novakov © Patrick ŠpankoDusan Novakov © Patrick Španko