2. deň na festivale Are you free? 2019 !!!

2. deň na festivale Are you free? 2019 !!!
Plagát

7.9.2019, Galéria maďarských umelcov/NFG klub, D.Streda, SK   13.09.2019

Druhý deň festivalu Are you free? 2019 sa niesol v odlišnom duchu ako predošlí deň. Festival otvorili podvečer dva akustické koncerty v Galérii maďarských umelcov, ktoré sa inšpirovali maďarskou klasickou hudbou. Večerné koncerty ďalej pokračovali v NFG  klube so svojráznym poňatím jazzu a world music. Osobne ma druhý deň hudobne oslovil oveľa viac, až dokonca milo prekvapil špičkovými koncertami. Podrobnejšie však už o pár riadkov nižšie.

ÖDA (Öcsi / Dudu / Anti) (SRB/HUN) (Kovács Ferenc "Öcsi" – husle a trombita, Horváth Dániel "Dudu" – husle, Brasnyó Antal "Anti" – viola a citera a Zoltán Kovács - klavír) je maďarsko-srbské zoskupenie, ktoré čerpá vo svojej hudbe najmä z vážnej hudby a folklóru. V ich hudbe cítiť hudbu Bartóka, Stravinského a Ligitiho a to najmä v harmonicko-rytmickej zložke klavíru. Spev a sláčiková sekcia prinášala najmä folklórne elementy, ale objavili sa aj vplyvy druhej viedenskej školy a avantgardy. Po tonálnej stránke sa hudba pohybovala najčastejšie v modalite a rozšírenej tonalite. Improvizácia a poly štýlovosť boli hlavnými stavebnými prvkami, pričom bolo badateľné, že každý z interpretov, má iné hudobné pozadie. V niektorých skladbách sme mohli počuť aj jazzové prvky a frázy, ale netvorili jadro hudby. Hudobníci sa vedeli jednotlivým polohám dobre prispôsobiť. Avšak spev bol predvedený amatérsky s plytkým rozsahom a aj intonačnými problémami, pričom ani nebol nazvučený a strácal sa vo zvuku nástrojov. Hudba by sa zaobišla aj bez spevu a inštrumentálne by vyznela lepšie. Najvýraznejším členom zoskupenia bol klavirista Zoltán Kovács, ktorý vynikajúco pracoval s dynamikou, rytmickým frázovaním a organický prepájal umenie klasických klaviristov Ligiteho a Bartóka s jazzovými nuansami.

Zoltán Kovács a Brasnyó Antal Anti © Patrick ŠpankoZoltán Kovács a Brasnyó Antal Anti © Patrick Španko
Kovács Ferenc Öcsi a Horváth Dániel Dudu © Patrick ŠpankoKovács Ferenc Öcsi a Horváth Dániel Dudu © Patrick Španko
ÖDA (Öcsi  Dudu  Anti) © Patrick ŠpankoÖDA (Öcsi Dudu Anti) © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Szakcsi Béla Lakatos (HU) (Szakcsi Béla Lakatos - sólo klavír) je legendárny maďarský klavirista, ktorý má na svojom konte množstvo celosvetovo významných spoluprác. Na pódium prišiel s veľmi intímnym a komorným soundom. Jeho hudba mala silnú atmosféru a svojim charakterom sa približovala k filmovej tvorbe. Emotívny prejav a baladický charakter hudby s veľmi výraznou spevnou a jasnou melodikou vytvárali veľmi obrazo-tvornú zvukovú scenériu, ktorá vykresľovala príbeh. Nežné radostné polohy, striedala melanchólia, ktorá v správnych okamihoch gradovala do dynamických vrcholov. Béla vynikajúco pracoval s registrami, farbou, dynamikou, figuráciou, využil absolútne všetko, čo mu klavír ponúka. Taktiež bolo počuť, že v oblasti klasickej hudby vychádza z maďarských predchodcov ako Bartók, Ligeti, Kurtág. Prvá skladba trvala takmer celý koncert a zaujala ma jej trojdielna výstavba. Prvý veľký diel bol prevažne v štýle vážnej a filmovej hudby vo veľmi jemnom a melancholickom duchu. Naproti tomu druhý diel vychádzal z jazzového jazyka a priniesol výrazne kontrastné tempo a dynamickú gradáciu. Nakoniec sa symetricky kompozícia vrátila do jemnej, polohy v štýle vážnej hudby. Koncert mal silný charakter, originalitu a virtuozitu. Nie je pochýb, že Béla je právom radený medzi svetovú elitu a toto vystúpenie bolo vynikajúce! Takýto klavírny koncert už dlho diváci nezažijú!

Szakcsi Béla Lakatos © Patrick ŠpankoSzakcsi Béla Lakatos © Patrick Španko
Szakcsi Béla Lakatos © Patrick ŠpankoSzakcsi Béla Lakatos © Patrick Španko
Szakcsi Béla Lakatos © Patrick ŠpankoSzakcsi Béla Lakatos © Patrick Španko
Klaňačka Szakcsi Béla Lakatos © Patrick ŠpankoKlaňačka Szakcsi Béla Lakatos © Patrick Španko

Dániel Varga Kvartett (HU,PL,HR) (Varga Dániel – saxofón, Piotr Lipowicz – gitara, Ivar Krizic – kontrabas a Piotr Budniak – bicie nástroje) je medzinárodné kvarteto, ktoré sa uberali smerom moderného mainstreamového jazzu. Rázne swingujúci energický rytmus odkazoval na pevné korene v jazzovej tradícií, no ich frázovanie, harmónia, vedenie melódie a sound jasne poukazovali na súčasné vplyvy. Typické kvarteto mi pripomínalo iné moderné zoskupenia, ktoré majú v svojom obsadení gitaru a saxofón. Štylizácia a aranžmány sa ponášali na Andres Thora, Hristo Vicheva či Gilad Hekselmana. V jadre hudby stála energickosť, ktorá bola postavená na skvelej chémii a súhre kvarteta. Nesmeli chýbať ani improvizácie, ktoré mali štandardný chórusový priebeh, no umelci sa ukázali s veľmi originálnym rytmicko-melodickým frázovaním a to najmä gitarista Piotr Lipowicz a saxofonista Dániel Varga. Basista preukázal taktiež skvelú improvizačnú invenčnosť, uňho ma však zaujal najviac jeho plný, mäkký, hrejivý tón. Bubeník to všetko spojil dokopy svojou skvelou schopnosťou držať groove, no nechýbala ani plasticita a variácie rytmu, ktorými odpovedal na frázy kolegov. Bol to vynikajúci koncert plný energie!

Varga Dániel Kvartett © Patrick ŠpankoDániel Varga Kvartett © Patrick Španko
Varga Dániel © Patrick ŠpankoVarga Dániel © Patrick Španko
Piotr Lipowicz a Ivar Krizic © Patrick ŠpankoPiotr Lipowicz a Ivar Krizic © Patrick Španko
Piotr Budniak © Patrick ŠpankoPiotr Budniak © Patrick Španko

Tormis Quartet (EST) (Kadri Voorand – spev, Liisi Koikson – spev, Jaak Sooäär – gitara a Paul Daniel – gitara) Toto estónske zoskupenie pricestovalo na festival vyzbrojené zbierkou ľudových piesní od skladateľa Veljo Tormisa. Ich vynikajúce, originálne aranžmány poňali estónsku tradíciu veľmi moderným spôsobom. Čo sa týka originality soundu a prevedenia to bolo bez pochýb jedno z najjedinečnejších vystúpení festivalu. Koncert bol vystavaný na tematických okruhoch prevažne svadobných piesní, pričom smútočnú náladu, striedala veselica a naopak. Pre niekoho je svadba radostným okamihom, no z inej perspektívy môže byť smútočná. Zaujímavé estónske texty, sprevádzalo moderné zhudobnenie v štýle zvukomalebného ambientu a minimalizmu. Nechýbala ani elektronika, pomocou ktorej speváčky modulovali svoje hlasy, aby obohatili farebné spektrum, či suplovali chýbajúci bas. Celé zoskupenie bolo vynikajúce a zohraté, no musím vyzdvihnúť vokálne schopnosti Kadri Voorand, ktorá má veľmi originálnu farbu, prejav a mohutný rozsah. Jej prejav je postavený na estónskych tradíciách, populárnej hudbe, či rocku, práve to môže byť dôvodom jej pútavého prejavu, ktorý sa vyhýba jazzovej tradícii. Famózny koncert nenechal ľudí chladne sedieť a prídavok bol peknou bodkou za dvanástym ročníkom festivalu Are you free?.

Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.Podujatie sa uskutočnilo s podporou z verejných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Tormis Quartet © Patrick ŠpankoTormis Quartet © Patrick Španko
Kadri Voorand © Patrick ŠpankoKadri Voorand © Patrick Španko
Paul Daniel a Kadri Voorand © Patrick ŠpankoPaul Daniel a Kadri Voorand © Patrick Španko
Liisi Koikson a Jaak Sooäär © Patrick ŠpankoLiisi Koikson a Jaak Sooäär © Patrick Španko
Tormis Quartet © Patrick ŠpankoTormis Quartet © Patrick Španko
Standing ovations © Patrick ŠpankoStanding ovations © Patrick Španko