21. Lotos Jazz Festival - AMC Trio UNIT & Regina Carter !!!

21. Lotos Jazz Festival - AMC Trio UNIT & Regina Carter !!!
AMC Trio Unit and Regina Carter © Patrick Španko

6.3.2019, klub Klimat, Bielsko-Blala, PL   13.03.2019

Naša redakcia sa mohla už druhýkrát zúčastniť poľského jazzového festivalu Lotos Jazz Festival - Bielska Zadymka Jazzowa, ktorý má už dlhú tradíciu. Festival minulý rok dosiahol jubilejných 20 rokov a tento rok načal trtetiu dekádu. Ako je to už zvykom, nechýbali na ňom veľké mená svetového a domáceho jazzu. Naša redakcia sa na festivale cítila veľmi familiárne lebo jeden z večerov patril práve nášmu domácemu zoskupeniu AMC Trio Unit v spolupráci s americkou huslistkou Reginou Carter, s ktorou boli aktuálne na druhom turné.

Koncert prešovského zoskupenia priniesol poľskému publiku staršie hity ako Thor-iza, Čakanka, One Way Road to My Heart alebo kompozície z predošlého albumu Walking Tall, Beauty of The Coming Sun. Ale objavili sa aj novšie kompozície Face The Race, Breaking News, či Autumn Desires. Ako sme u AMC Trio zvyknutí ich tvorba je postavená prevažne na piesňových formách a priezračnej jednoduchosti s veľmi silnou melodikou a schopnosťou rozprávať príbehy. To je ich silnou stránkou a predviedli to aj v podaní s Reginou Carter.

Martin Marinčák © Patrick ŠpankoMartin Marinčák © Patrick Španko
Regina Carter © Patrick ŠpankoRegina Carter © Patrick Španko



Za dlhých 25 rokov fungovania zoskupenia sa na poste hosťujúceho vedúceho hlasu vystriedalo množstvo umelcov a s každým AMC Trio dokázalo pracovať v rámci svojho kompozičného konceptu a priniesť nový sound. Tentokrát prišli na rad husle a musím povedať, že prepojenie Reginy Carter s kompozíciami AMC Tria pôsobilo veľmi organicky a jej zvuk sa v tomto zoskupení priam vynímal a dotváral nádherný sound. AMC Trio Unit som počul viackrát v začiatkoch, keď ešte len začínali pracovať s týmto obsadením, no musím povedať, že po rokoch naozaj dozrieva. Veľké obsadenie je viac zvukovo prepojené a srší farbami viac ako predtým. Tento koncept sa im usadil a veľmi osvedčil.

Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko
Stano Cvanciger © Patrick ŠpankoStano Cvanciger © Patrick Španko
AMC Trio Unit © Patrick ŠpankoAMC Trio Unit © Patrick Španko
AMC Trio Unit a Regina © Patrick ŠpankoAMC Trio Unit a Regina © Patrick Španko



Koncert bol veľmi dobre zvládnutý aj po dramaturgickej stránke. Poslucháč sa naprieč vystúpením prenášal cez rôzne príbehy, ktoré stvárňovali lyrické balady, či vygradované dramatickejšie skladby. Nechýbali ani vynikajúce sóla. Regina Carter so svojim jedinečným hudobným jazykom výborne pasovala do zoskupenia aj pri improvizáciách. Je to len ukážkou toho ako dobre vystavané sú kompozície AMC Tria, pretože s plynúcimi rokmi ich dokážu neustále pretvárať do nových podôb a stále sú zaujímavé.

Samuel Marinčák © Patrick ŠpankoSamuel Marinčák © Patrick Španko
Regina © Patrick ŠpankoRegina © Patrick Španko
Peter Kočiš © Patrick ŠpankoPeter Kočiš © Patrick Španko
Miro Szirmai © Patrick ŠpankoMiro Szirmai © Patrick Španko



Okrem toho ma zaujal aj gitarista Samuel Marinčák najmä sólom vo Waiting for a Wolf, kde predviedol inšpiratívne rytmicko-akordické frázovanie. Samotná kompozícia Waiting for a Wolf bola skvelá bodka za famóznym vystúpením. Muzikanti ho zvládli na výbornú aj napriek menším akustickým problémom s ozvučením. Publikum ich lyricko-dramatické príbehy a chytľavé kompozície s krásnymi melódiami patrične ocenilo silným aplauzom a bolo aj  standing ovation. Okrem AMC Tria dostal dovtedy na festivale standing ovation len Brandford Marsalis a to hovorí za všetko!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Regina © Patrick ŠpankoRegina © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko