22. Lotos Jazz Festival 2020 – zahraničné formácie !!!

22. Lotos Jazz Festival 2020 – zahraničné formácie !!!
Logo

  20.03.2020

Tento 22. ročník sa dramaturgia Lotos Jazz Festivalu zamerala najmä na talenty a hviezdy poľského jazzu – vlastne ako každý rok. Zahraničných kapiel bolo menej, no tie, ktoré sme mali možnosť si vypočuť, naozaj stáli za to. Či už to boli hviezdy súčasného jazzu, či dokonca žijúca legendu moderného jazzu. Dramaturgia každým rokom vie namixovať ten správny pomer a aj každý rok je niekoľko prekvapení! Na svoje si príde generácia skôr narodených, ale aj tá najmladšia generácia jazzových priaznivcov. S týmto umelecko-biznisovým modelom sa festivalu darí vypredávať všetky koncerty! A to je sen mnohých jazzových festivalov!

Druhou dámou úvodného festivalového večera bola staršia kolegyňa "od saxofónu" – americká altkárka Lakecia Benjamin (* 1982), ktorú poznáme z kapely speváka Gregory Portera z Bratislavských jazzových dní 2015. Vystúpila ako Lakecia Benjamin: Pursuance/The Music Of The Coltranes (Lakecia Benjamin – alt saxofón, David Bryant – klavír, Lonnie Plaxico – kontrabas, Darrell Green – bicie nástroje a Charenne Wade – spev). Lakecia je predstaviteľkou mladej newyorskej jazzovej scény a doteraz nahrala štyri albumy – a práve ten posledný/najnovší mal európsku premiéru práve na Lotos Jazz Festivale! Má názov Pursuance: The Coltranes, pričom obsahuje výhradne skladby Johna a Alice Coltraneovcov. Aj z pódia sálal duch veľkého tvorcu a reformátora jazzu, kapela hrala s ohromným nasadením a vystúpenie nemalo slabého miesta! Najväčším ťahúňom bola samotná Lakecia, ktorá strhávala svojím nadpozemským výkonom nielen spoluhráčov, ale i publikum samotné!

Lakecia Benjamin © Patrick ŠpankoLakecia Benjamin © Patrick Španko
Lonnie Plaxico © Patrick ŠpankoLonnie Plaxico © Patrick Španko
David Bryant © Patrick ŠpankoDavid Bryant © Patrick Španko
Darrell Green © Patrick ŠpankoDarrell Green © Patrick Španko
Charenne Wade © Patrick ŠpankoCharenne Wade © Patrick Španko
Lonnie, Lakecia a Darrell © Patrick ŠpankoLonnie, Lakecia a Darrell © Patrick Španko

Tretí festivalový večer v stredu otvoril senzačný víťaz medzinárodnej súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz International Guitar Competition – 30-ročný ruský skladateľ a gitarista, a prekvapenie festivalu, Evgeny Pobozhiy (v komisii sedeli: Stanley Jordan, John Scofield, Pat Metheny, Russell Malone, Lee Ritenour, Lionel Loueke a Chico Pinheiro). Treba povedať, že dramaturgii festivalu dal na neho tip dlhoročný šéfredaktor časopisu Jazz Forum Pawel Brodowski a Lotos Jazz Festival sa stal prvým, ktorý si ho objednal na vystúpenie, keď šiel v aute po vyhlásení výsledkov na letisko! Evgeny Pobozhiy Quartet (Evgeny Pobozhiy – elektrická gitara, Tomasz Bura – klavír a klávesové nástroje, Federico Malaman – basgitara a Gergö Borlai – bicie nástroje) rozpútal na pódiu doslova jazz-rockové peklo, pričom prím všetkému udávala Evgenyho gitara a hlava, ako autora všetkých kompozícií. Bez problémov potvrdil svoju povesť gitarového virtuóza bez vydaného albumu!

Evgeny Pobozhiy © Patrick ŠpankoEvgeny Pobozhiy © Patrick Španko
Federico Malaman © Patrick ŠpankoFederico Malaman © Patrick Španko
Tomasz Bura © Patrick ŠpankoTomasz Bura © Patrick Španko
Gergo Borlai © Patrick ŠpankoGergo Borlai © Patrick Španko

Večer začal gitarový virtuóz a dokončil ho virtuóz na trúbku a krídlovku – nemecký jazzový fešák Till Brönner. Ten prišiel iba v duu s kontrabasistom Dieterom Ilgom, predstaviť materiál z doteraz najnovšieho albumu Nightfall. Till je často porovnávaný s Chet Bakerom, pre svoje inštrumentálne umenie a hlasové schopnosti. Skladá aj filmovú hudbu, je hudobným producentom a pedagógom. Okrem jazzových štandardov sme počuli aj beatlsovku Eleanor Rigby, ktorá mala medzi publikom najväčší ohlas. Celkovo to bolo majstrovské súznenie dvoch umeleckých duší!

Till Brönner © Patrick ŠpankoTill Brönner © Patrick Španko
Dieter Ilg © Patrick ŠpankoDieter Ilg © Patrick Španko
Till a Dieter © Patrick ŠpankoTill a Dieter © Patrick Španko
Klaňačka © Patrick ŠpankoKlaňačka © Patrick Španko

Štvrtý festivalový večer otvorilo vystúpenie Dhafer Youssefa (Dhafer Youssef – oud a vokály, Raffaele Casarano – alt saxofón, Eivind Aarset – elektrická gitara a efekty a Adriano Dos Santos - perkusie), ktorý je tuniský muezzin a ktorý hrá na oude a spieva. V jeho tvorbe silno dominuje fusion hudba – čiže jazz a world music. Dhafer spája vo svojom najnovšom hudobnom programe s názvom Sound of Mirrors súfijskú tradíciu, východný mystizmus, jazzovú tradíciu s textom arabskej melizmatiky. Na jeho koncertoch poslucháči prenikajú do krajiny nezabudnuteľných zvukov a scenérií, ktoré vytvárajú obrazy ako z rozprávky „Tisíc a jedna noc“. Dhafer vystúpil so silnými partnermi, ktorým dával veľký priestor a tí sa mu odvďačovali neskonalými tónmi a emóciami v dokonalej katarznej súhre! Vyzdvihol by som najviac nórskeho gitaristu Eivinsa Aarseta, ktorý nielen vytváral, ale hlavne dodával životodarnú vlahu a energiu do ním vytvorenej hustej siete závlahových kanálikov pre celkový sound kvarteta! Paráda!

Dhafer Youssef © Patrick ŠpankoDhafer Youssef © Patrick Španko
Eivind Aarset a Dhafer © Patrick ŠpankoEivind Aarset a Dhafer © Patrick Španko
Raffaele Casarano © Patrick ŠpankoRaffaele Casarano © Patrick Španko
Eivind Aarset © Patrick ŠpankoEivind Aarset © Patrick Španko
Raffaele, Eivind a Dhafer © Patrick ŠpankoRaffaele, Eivind a Dhafer © Patrick Španko
Adriano Dos Santos © Patrick ŠpankoAdriano Dos Santos © Patrick Španko

Záverečný koncert z už treťej cesty redakcie 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk na Lotos Jazz Festival Bielska Zadymka Jazzowa 2020 patril živej legende moderného jazzu a kontrabasu Ron Carterovi! Ten bol tento ročník za Resident Artist a mal viacero vystúpení, vždy s iným obsadením. Ja som ho zachytil s tým najväčším a to bol Lotos Jazz Festival Big Band, ktorý dirigoval Sebastian Soldrzynski. Špeciálne zostavený orchester mal vo svojich radoch tých najlepších hudobníkov z okolia – akési crème da la crème! V repertoárovej zmesi dobrého a príťažlivého, si Ron zahral aj sólo, v triu či samozrejme najviac s big bandom. Vyžarovala pritom z neho obrovská pohoda a pokoj, nadhľad a pokora pred hudbou a životom samotným! Bola to veľká lekcia nielen pre publikum, ale najmä pre mladých spoluhráčov v big bande! Vďaka!

Návšteva festivalu sa uskutočnila za finančnej podpory Poľského inštitútu v Bratislave!

Ron a rytmika © Patrick ŠpankoRon a rytmika © Patrick Španko
Ron Carter © Patrick ŠpankoRon Carter © Patrick Španko
Poďakovanie orchestru ... © Patrick ŠpankoPoďakovanie orchestru ... © Patrick Španko
Sebastian Soldrzynski © Patrick ŠpankoSebastian Soldrzynski © Patrick Španko
Vďačné publikum © Patrick ŠpankoVďačné publikum © Patrick Španko
Grzegorz Nagórski a Ron © Patrick ŠpankoGrzegorz Nagórski a Ron © Patrick Španko
Ron Carter © Patrick ŠpankoRon Carter © Patrick Španko
Ron Carter sa lúči ... © Patrick ŠpankoRon Carter sa lúči ... © Patrick Španko