4. Samaria Jazz Festival 2021 - piatok !!!

4. Samaria Jazz Festival 2021 - piatok !!!
Plagát

27.8.2021, Mozi klub, Šamorín, SK   02.09.2021

Chcete počuť recept na úspešný festival? Tu je: pred tromi rokmi začínali ako malý regionálny festival, ktorý si kladie za úlohu zbližovať slovenskú a maďarskú jazzovú scénu i jednotlivých hudobníkov! Kde? V Šamoríne, kde sa mesto dohodlo s dramaturgom Igorom Vidom, známeho z organizovania jazzových koncertov v Dunajskej Strede či festivalu Are you free? a klubom Mozi – a festival je na svete! Tohtoročný, už štvrtý ročník, sa konal koncom augusta v príjemnom prostredí klubu Mozi. Overený koncept s tromi kapelami počas každého večera pokračoval takisto aj tento rok. Klub bol plný jazzu chtivých poslucháčov, ktorí zdá sa, sú už v Šamoríne a okolí zvyknutí chodiť na jazzové koncerty. V klube bola počas celého večera skvelá atmosféra, ktorá gradovala s vystúpením tretej kapely!

 

Piatok:
Tohtoročný Samaria Jazz Festival 2021 otvorila mladučká maďarská formácia Tamás Bolyki Quartet (Tamás Bolyki- gitara, Péter Gyárfás - klavír, István Siklai - 6-strunná basgitara, Adonisz Fábry Adonisz - bicie nástroje a hosť Rebeka Parragi - spev). Mladá krv sa predstavila kompozíciami z vlastných radov, najmä však leadra kapely gitaristu Tamása Bolykiho. Klubom znel svieži moderný jazz s prvkami fusion a groovy smažila elektrická basa. Ako hosť sa predstavila v dvoch pesničkách speváčka Rebeka Parragi s maďarskými textami. Bolo to veľmi príjemné otvorenie celého festivalu!

Tamás Bolyki © Patrick ŠpankoTamás Bolyki © Patrick Španko
Tamás Bolyki Quartet © Patrick ŠpankoTamás Bolyki Quartet © Patrick Španko

Večer pokračoval vystúpením opäť maďarského účinkujúceho, tentoraz iba dua Dávid Lamm & Georgina Kanizsa (Dávid Lamm - gitara a spev a Georgina Kanizsa - spev). V príjemne intímnej atmosfére sme počuli napríklad Corcovado a ja som sa tešil, že to v takomto móde bude aj pokračovať. Ale Stay by me či pesnička od Paul McCartneya už nielen mnohé naznačila, ale aj ukázala, že o jazze to veľmi nebude. A ani blues B.B.Kinga to nezachránil. Od polovice vystúpenia sme sa ocitli na eventovom vystúpení, hoc príjemnom, ale bez jazzu.

Dávid Lamm a Georgina Kanisza © Patrick ŠpankoDávid Lamm a Georgina Kanisza © Patrick Španko
Plný dom ... © Patrick ŠpankoPlný dom ... © Patrick Španko

Ale záver večera to všetko prítomnému publiku vynahradil! Juraj Griglák & Company (Juraj Griglák - basgitara, Eugen Vizvary - klávesové nástroje, David Hodek - bicie nástroje a hosť: Daniel Griglák - basgitara) priniesli so sebou uragán Katrina! Skvelé individuálne výkony, okorenené modernými skladbami naplnili nielen klub, ale i naše srdcia veľkou radosťou. Mne osobne sa najviac páčili dve nové kompozície slovenského majstra basgitaray Juraja Grigláka, v ktorých som zacítil nový svieži vietor, ktorý rozpútal najmä David Hodek za bicími, Eugen za klávesmi okorenil, Daniel držal najmä rytmnus a Juraj sólovo basoval o 106! Obrovská pozitívna energia sa na nás valila z pódia, že som si miestami myslel, že som v NYC na Manhattane v jazzovom klube. Až po koncerte som si uvedomil, že to bol pre mňa koncert desaťročia a dokonca v belošskom podaní! Už dlho som sa tak na živej hudbe jazzovej nezabavil! Vďaka a už sa teraz teším na nové CD!

Juraj Griglák © Patrick ŠpankoJuraj Griglák © Patrick Španko
Daniel Griglák © Patrick ŠpankoDaniel Griglák © Patrick Španko
Eugen Vizváry © Patrick ŠpankoEugen Vizváry © Patrick Španko
Dávid Hodek © Patrick ŠpankoDávid Hodek © Patrick Španko