Alan Bartuš - všetci Ti držíme palce !!!

Alan Bartuš - všetci Ti držíme palce !!!
Alan Bartuš © Patrick Španko

  04.10.2023

Slovenský skladateľ a klavirista Alan Bartuš odišiel študoval do New Yorku na Manhattan School of Music! Prepracoval sa na túto prestížnu školu svojím nesmiernym talentom, usilovnosťou a cieľavedomosťou, že môže a dokáže uspieť na škole vo veľkom jablku! Kedže vyrastal v hudobníckej rodine, niekdo si povie - o to to mal ľahšie! Ale pozor, na druhej strane práveže ťažšie, pretože videl a vedel, čo všetko vzdelávanie a kariéra jazzového hudobníka obnáša. Aj napriek tomuto všetkému podriadil svoju prácu a sny štúdiu v New Yorku.

 

Vyštudoval klasickú hudbu na klavíri na konzervatóriu, úspešne sa zúčastňoval množstva medzinárodných klavírnych súťaží. V roku 2017 si pripisuje úspechy aj v jazzovej oblasti, so svojim triom sa stáva absolútnym víťazom súťaže Jazz START UP a v súťaži Nové tváre slovenského jazzu získava cenu za „Presvedčivý inštrumentálny výkon“. V roku 2018 začína štúdium na Musik und Kunst Universität der stadt Wien - odbor jazzový klavír, kde bol prijatý výnimočne ako 17-ročný. V roku 2021 pripravil spoločne so svojím otcom Štefanom Pištom Bartušom CD Alan & Štefan Bartuš Trio – Connectivity (Pavian Records, 2021) , ktorým sa naladil na tú správnu nôtu, smer a ciele - byť čo najlepší!

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko

Alan zaslúžene vyhral na jar 2022 súťaž Burza talentov rakúskeho ORF a jeho umeleckého okruhu Ö1. Cieľom jazzového štipendia Ö1 je každoročne poskytnúť talentom s potenciálom, najmä s odvahou rozvíjať originálny rukopis, možnosť využiť prínos kompetentných učiteľov. Ponúka dvojročné plné štipendium na súkromnej univerzite JAM MUSIC LAB. Prihlásiť sa môžu hudobníci vo veku do 28 rokov, ktorí majú rakúske občianstvo alebo ktorých centrom života je Rakúsko.

Začiatkom mája 2023 prebehla súťaž ARTEDEA, ktorá sa organizuje v spolupráci so Súkromnou univerzitou Gustava Mahlera (GMPU) Lionsclub ARTecon Klagenfurt a denníkom Kronen Zeitung. Súťaž naživo sa aj tento rok konala na 360-stupňovom pódiu vo veľkej sále Konzerthausu v Klagenfurte. Tentoraz bola zameraná na hudobný žáner jazz, ale bolo možné použiť aj prvky iných štýlových oblastí, ako sú pop, blues, RnB, funk, soul, fusion atď. Spomedzi 6 finalistov, Alan Bartuš súťažil s kolegom trubkárom Lezi Widauerom, získal Alan a Lezi 1. mesto v tejto súťaži, k tomu šek na 2.500€. O víťazoch rozhodovala odborná porota a publikum prostredníctvom živého hlasovania.

Bartus a Widauer Experiment © ORFBartus a Widauer Experiment © ORF
Slávnostné predanie ceny, archívSlávnostné predanie ceny, archív

A vydanie albumu Alan Bartus – Born In Millennium (recenzia tu) na prestížnej európskej značke Double Moon / Challenge Records a s legendárnym americkým bubeníkom Gregory Hutchinsonom "iba" uzatvára pomyselný kruh úspechov, na ceste na samotný jazzový Olymp!

Ale cesta je ešte dlhá a namáhavá. Ale dobrou správou je, že Alan Bartuš začal študoval v New Yorku na prestížnej škole a ešte lepšou správou je, že Alan postúpil do semifinále medzinárodnej klavírnej súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition (predtým Thelonius Monk Competition), ktorá sa uskutoční 14. a 15. októbra 2023 v New Yorku. Súčasťou súťažných slávností v Perelman Performing Arts Center je aj galakoncert na počesť renomovanej jazzovej speváčky Dianne Reeves a vizionárskeho architekta Franka Gehryho. Medzi jedenástimi súťažiacimi je Alan Bartuš jediným (!) zástupcom z Európy, je tam aj zástupca z Južnej Kórei a zvyšok - deväť súťažiacich je zo Spojených štátov severoamerických. Čiže už len samotný postup do semifinále tejto svetovej prestížnej súťaže je obrovským úspechom a výhrou! Ale my všetci samozrejme Alanovi držíme palce a veríme mu! Semifinalisti vystúpia v sobotu 14. októbra pred hviezdnou porotou zloženou z medzinárodne uznávaných jazzových klaviristov, medzi ktorými sú: Bill Charlap, Orrin Evans, Herbie Hancock, Hiromi a Danilo Pérez. Každý semifinalista vystúpi má n a pódiu svojich 15 minút v sprievode hviezdnej rytmickej sekcie, ktorú tvoria kontrabasista Rodney Whitaker a bubeník Carl Allen.

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan a Štefan Pišta Bartuš © Patrick ŠpankoAlan a Štefan Pišta Bartuš © Patrick Španko

Z tejto skupiny semifinalistov porota vyberie troch finalistov, ktorí vystúpia vo finále súťaže v nedeľu 15. októbra večer. V hre je viac ako 150 000 dolárov vo forme štipendií a cien, vrátane 50 000 dolárov za prvé miesto, 25 000 dolárov za druhé miesto a 10 000 dolárov za tretie miesto. Večer vyvrcholí galakoncertom, na ktorom vystúpia umelci ako Ambrose Akinmusire, Jean Baylor, John Beasley (hudobný riaditeľ), Dee Dee Bridgewater, A Bu, Terri Lyne Carrington, Anat Cohen, Joe Lovano, Romero Lubambo, Michael Mayo, Somi, Helen Sung, Ben Williams a Lizz Wright a ďalší.

Priatelia, ak chcete Alana finančne podporiť na jeho štúdiách v New Yorku, tu je prosím možnosť!

Redakcia 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk Alanovi gratuluje a my všetci držme nášmu Alanovi všetky palce !!!

Alan Bartuš © Patrick ŠpankoAlan Bartuš © Patrick Španko
Alan Bartuš © Patrick Španko.jpgAlan Bartuš © Patrick Španko.jpg