Banda s novým albumom, krstom a turné po Slovensku !!!

Banda s novým albumom, krstom a turné po Slovensku !!!
Banda

  09.10.2018

Hudobná worldmusic skupina Banda zložená z vynikajúcich slovenských muzikantov s medzinárodnými úspechmi vyráža na turné. Práve dokončila nový album s názvom Telegrafy, ktorý predstaví na koncertoch od Košíc až po Prahu. BANDA Telegrafy Tour štartuje 10. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon, kde nové CD pokrstí hudobník a spisovateľ Braňo Jobus.


Ľudové piesne to nie je len folklór ale aj vzácny hudobný poklad, ktorým sa Slovensko môže prezentovať vo svete. Tým sa riadi skupina Banda na treťom štúdiovom albume skupiny Banda s názvom „Telegrafy“. Album vznikal postupne počas štyroch rokov koncertovania a hudobníci ho nahrávali dlhé dva roky v Trnave. Inšpirovali sa tradičnou ľudovou hudbou ale aj inými hudobnými žánrami a vypočuli si stovky ľudových piesní na starých archívnych nahrávkach.


„Dôležité je, aby pesničky boli hudobne a textovo zaujímavé, neotrepané, čiže vyhýbame sa tzv. odrhovačkám. Zároveň chceme, aby aj po stáročiach mali čo povedať súčasnému publiku“ - hovorí o novom albume líder Samo Smetana.


Dlho očakávaný tretí štúdiový album „Telegrafy“ vydáva Pavian Records. Na albume hrajú a spievajú Samo Smetana, spev, husle, mandolína, Eva Brunovská, spev, klávesy, Alžbeta Lukáčová, spev, cimbal, Ivan Hanula, spev, viola, Peter Obuch, spev, kontrabas a Igor Ajdži Sabo, spev, bicie. Na novom opuse Bandy je dvanásť autorských aranžmánov málo známych ľudových piesní. Sú to hlavne slovenské, ale aj rusínske a rómske piesne. Skladby vychádzajú z hlbokého poznania slovenských hudobných tradícií. Je to nová hudba, svieža a komunikatívna.  Kapela ho pokrstí v Bratislave 10. októbra v Ateliéri Babylon na prvom koncerte celej jesennej šnúry.


„Naše turné sa začína v Bratislave a okrem Prahy to bude ešte šesť ďalších slovenských miest, ktoré roky fungujú ako pozitívne ostrovy nezávislej a kvalitnej kultúry. Stoja za nimi rozhľadené osobnosti, ktoré slovenská verejnosť málo oceňuje. Priazeň a potlesk publika je obrovský nakopávač energie, bez tejto motivácie by človek tak fyzicky i mentálne náročnú činnosť, ako je nekomerčná hudba  dlhodobo vykonávať nemohol“ - teší sa na koncerty spevák a huslista Samo Smetana.

Na BANDA Telegrafy tour 2018 zahrá skupina všetky piesne z albumu a dá priestor aj hudobným hosťom. V Bratislave sa stretnú ľudia, ktorí sa podieľali na nahrávaní niektorých pesničiek albumu a v iných mestách to budú ďalší domáci interpreti. V Bátovciach zahrá folklórna skupina Bátovčan, vo Zvolene miestne folklórne súbory Marína a Zornička. V Bratislave, Prahe, Košiciach a Prešove vystúpi úžasný spevák a finalista Zem spieva Štefan Štec. Nenechajte si ujsť koncerty skupiny Banda, po celom Slovensku ju čaká sedem zastávok a nevynechá ani českú metropolu Praha.

Banda Telegrafy TourBanda Telegrafy Tour
Banda, archívBanda, archív

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa