BJD - vynikajúci profíci na B pódiu !!!

BJD - vynikajúci profíci na B pódiu !!!
Pozorné publikum © Patrick Španko

19. - 21.10.2018, Incheba, BA   22.10.2018

Už tradične Bratislavské jazzové dni prinášajú na B pódiu okrem súťažných kapiel aj profesionálne vystúpenia. Tento ročník ponúkol vynikajúce vystúpenia a posledné roky si všímam, že koncerty na B pódiu bývajú častokrát lepšie než niektoré vystúpenia na hlavnom pódiu. A to sa hrá iba cez poslednú prestávku na hlavnom pódiu. Podobný pocit vo mne zostal aj po tohtoročnom 44. ročníku.
 
Prvý deň uzatváral B pódium vynikajúci maďarský bubeník Bágyi Balázs a jeho New Quartet so speváčkou – Kriszta Pocsai. Jeho koncert skvelo obohatil piatkový deň a bol vôbec jediným rýdzo jazzovým vystúpením celého dňa. V ich interpretácii sme sa vrátili niekoľko dekád v jazzovom vývoji späť až do éry vynikajúcej speváčky – Elly Fitzgerald. Vynikajúco autenticky interpretovaný kánonický jazzový repertoár a excelentne hard swingujúca rytmická sekcia určite potešili nie jedného poslucháča. Kriszta Pocsai svojim jemným, zastretým altom vynikajúco interpretovala štandardy originálnym a vlastným spôsobom. Aj keď projekt vzdáva hold legendárnej speváčke Elle Fitzgerald, ona sa tejto úlohy zhostila po svojom a s vlastným vkladom. Skvelý dojem dotvárali energické chorusové improvizácie protagonistov. Bol to veľmi príjemný koncert jazzového mainstreamu v bopovom podaní!

Balász Bágyi New Quartet a Kriszta Pocsai © Patrick ŠpankoBalász Bágyi New Quartet a Kriszta Pocsai © Patrick Španko
Balász Bágyi © Patrick ŠpankoBalász Bágyi © Patrick Španko
Soso Lakatos © Patrick ŠpankoSoso Lakatos © Patrick Španko
Kriszta Pocsai © Patrick ŠpankoKriszta Pocsai © Patrick Španko



Ak ste si mysleli, že Honza Nedvěd nemá s jazzom nič spoločné - ste na omyle. Vilém Spilka so svojim kvartetom ukázali, že v jeho repertoári sa skrývajú jazzové štandardy. Gitarista Vilém Spilka a jeho vynikajúci kolektív prerobili známe piesne českého folkového speváka Honza Nedvěda do jazzového šatu a to veľmi dômyselným spôsobom. Skladby nie sú vôbec prerobené na silu, ale práveže si zachovávajú pôvodnú jednoduchosť v štruktúre a aj folkovú melodiku. Protagonisti to zvládli tak organicky a vkusne, že ak by niekto nepoznal tvorbu Honza Nedvěda, myslel by si, že je to vkusná moderná, autorská jazzová tvorba. Protagonisti vôbec nehrali na technickosť a počet tónov, ale skôr s dôrazom na farbu a sound. Skupina predviedla veľmi vydarený koncert v štýle moderného mainstreamu. Veľmi svojrázny charakter dodala skladbám vynikajúca zvukomaľba Spilku na gitare a jeho zaujímavá práca s harmonizáciou a voicingami.

Vilém Spilka Quartet © Patrick ŠpankoVilém Spilka Quartet © Patrick Španko
Vilém Spilka Quartet © Patrick ŠpankoVilém Spilka Quartet © Patrick Španko
Vilém Spilka © Patrick ŠpankoVilém Spilka © Patrick Španko
Vilém Spilka Quartet © Patrick ŠpankoVilém Spilka Quartet © Patrick Španko



Posledný koncert B pódia v nedeľu zožal neuveriteľný úspech a to úplne zaslúžene. Cimbalista Ľubomír Gašpar so svojim Cimbal Projectom priniesli veľmi originálnu tvorbu, ktorá tento unikátny stredo-európsky nástroj, chordofón typický skôr pre ľudovú hudbu na území Maďarska, Slovenska, Česka, Chorvátska, Rumunska Moldavska a mnohých ďalších európskych krajín, preniesli do úplne iného hudobného kontextu. V Maďarsku sa s podobnými projektami stretávame častejšie -  napríklad Cimbalom Unlimited. V našich končinách podobnú folklórno-jazzovú fúziu dlhé roky robí na vysokej úrovni PaCoRa Trio aj s cimbalom v podaní Marcela Comendanta. Som veľkým fanúšikom podobných atypických projektov a Ľubomír Gašpar Cimbal Project je v tomto naozaj vynikajúci a je to pozitívny prírastok na slovenskej jazzovej scéne. Ich hudba je veľmi eklektická, spája folklórne tradície Slovenska a rôznych národov s jazzom a inými žánrami. Táto unikátna fúzia má svoje čaro a protagonisti to naozaj podávajú s veľkým nadhľadom a virtuozitou, o čom svedčil celý koncert. Mojim favoritom bol veľmi originálny aranžmán Po valašky od zeme, ktorý sa pohrával s kontrastom folklórnej autenticity melódie a moderného spracovania. Ľubomír Gašpar Cimbal Project bol vynikajúci koncert plný invencie a muzikality!

Jakub Tököly © Patrick ŠpankoJakub Tököly © Patrick Španko
Ľubomír Gašpar © Patrick ŠpankoĽubomír Gašpar © Patrick Španko
Ľubomír Gašpar Cimbal Project © Patrick ŠpankoĽubomír Gašpar Cimbal Project © Patrick Španko
Ľubomír Gašpar Cimbal Project © Patrick ŠpankoĽubomír Gašpar Cimbal Project © Patrick Španko