Bratislava Crossover Festival apríl 2019 !!!

Bratislava Crossover Festival apríl 2019 !!!
Logo

  22.03.2019

Po veľkom ohlase na medzižánrové projekty v rámci Bratislavského organového festivalu, prichádza o.z. ORGANYzácia s novým festivalom zameraným na fúzie iných žánrov s klasickou hudbou, na provokatívne dramaturgické projekty v oblasti klasickej hudby, resp. prezentáciu interpretov klasickej hudby v netradičných kontextoch. Napriek existencii viacerých platforiem v hlavnom meste, kde dostávajú priestor aj rôzne prepojenia klasickej hudby s inými hudobnými svetmi, je festival fokusovaný výlučne na tento segment, novinkou. Bratislava Crossover Festival si vyberá delikátne dramaturgické modely, vyhýba sa prvoplánovým povrchným fúziám a prináša vlastné originálne a premiérové projekty. Navyše v plánovanom jarnom termíne sa nový festival vyhne kolíziám a duplicite s inými festivalmi, ktoré v hlavnom meste prebiehajú predovšetkým v druhom polroku. Medzižánrové projekty dokážu osloviť širšie a rôznorodé publikum a majú potenciál budovať nové publikum klasických, resp. nekomerčných projektov.
 
Plánované koncerty prvého ročníka Bratislava Crossover Festival:
Sobota 6. apríl 2019
Veľké koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, 19.00hod.
Fats Jazz Band Goes Classical: Špičkový slovenský orchester starého jazzu pripravil v roku 2018 unikátny program s organom na objednávku Bratislavského organového festivalu. Pre Bratislava Crossover Festival rozširuje svoj program s organom o ďalší prvok, siahajúci do sveta klasickej hudby – dobové swingové aranžmány známych diel klasickej hudby (Beethoven, Chopin, Brahms...). V starom jazze opäť zaznie organ – tentoraz s ambíciou umiestniť koncert do sály s veľkým píšťalovým organom (Reduta alebo Slovenský rozhlas) a opäť s multiinštrumentalistom Ladislavom Fančovičom. Unikátne autentické aranžmány klasickej hudby v interpretácii orchestra starého jazzu budú naozajstnou repertoárovou delikatesou.

Sobota 13. apríl 2019
Koncertná sieň Klarisky, 19.00hod.
Balázs Dongó Szokolay:
Bartók/Kodály - Back to the Roots: Maďarský multiinštrumentalista, hráč na rôznych dychových nástrojoch – od ľudových píštaliek, fujary, cez saxofóny až po gajdy – sa bratislavskému publiku už predstavil v rámci spolupráce s organistom László Fassangom na Bratislavskom organovom festivale. Pre Bratislava Crossover Festival pripravil projekt transkripcií skladieb Bélu Bartóka a Zoltána Kodálya pre ľudové dychové nástroje a klavír. Projekt prepája delikátnu atmosféru klasického komorného koncertu so živelnosťou virtuózneho hráča na ľudových nástrojoch. Na koncerte ho uvidíme opäť v spolupráci s László Fassangom, tentoraz za klavírom.



Nedeľa 14. apríl 2019
Koncertná sieň Klarisky, 19.00hod.
Slávka Horváthová a PaCoRa Trio / Mucha Quartet: Koncertný projekt na objednávku Bratislava Crossover Festival kombinuje dva jestvujúce programy: ľudové balady s PaCoRa Triom a výber z bartókovského repertoáru, ktorý Mucha Quartet nahral s Ivou Bittovou na známom CD Slovenské spevy.  Ide o transkripcie Bartókovej, prevažne klavírnej tvorby na motívy slovenskej ľudovej hudby pre hlas a sláčikové kvarteto z pera Vladimíra Godára. Sólistka programu, známa speváčka ľudovej hudby Slávka Zápotočná-Horváthová – spolupracujúca s OĽUN-om, ale aj členka vokálnej acapella zostavy Sklo – prináša nový interpretačný pohľad na Godárové transkripcie Bartóka. Jej spoločný projekt s PaCoRa Triom je zase oknom do sveta world music a ukážkou iného spracovania ľudového materiálu.

Kúpiť  |  Archív od roku 2005 - Jazzovinky Tlačová správa