Čo chystá Hevhetia na najbližšie 3 mesiace ???

Čo chystá Hevhetia na najbližšie 3 mesiace ???
Logo

  22.05.2020

Napadá mi otázka – či by sme si vedeli náš hudobný trh, a špeciálne ten náš – jazzový, predstaviť bez titulov z košického vydavateľstva Hevhetia, ktoré už 19 rokov úspešne vedie Ján Sudzina! Ja sa priznám bez bitky – že veru nevedel! Doteraz vydavateľstvo vydalo vyše 200 titulov a ani najbližšie tri mesiace – jún, júl a august 2020 nebude zaháľať, ale vydávať. Tešiť sa môžeme z jazzových titulov aj našich slovenských skupín, predstavia sa aj poľské formácie, či takisto aj medzinárodné.

Tak poďme pekne po poriadku. Slovensko-české trio Szaturma alebo Štefan Szabó – gitara, Michaela Turcerová – saxofóny a český bubeník Petr Maceček, prichádza v týchto dňoch s debutovým albumom, ktorý zaručene rozvíri dosť stojate vody jazzové na Slovensku! CD David Kollar - Sculpting in time (získalo Cenu Rádiohlava za Najlepší jazzový album 2019) s vynikajúcimi hosťami ako Erik Truffaz a Arve Henriksen – trúbky, ... už vyšlo, ale vo výrobe je čoraz populárnejší nosič LP.

Pavel Morochovič © Patrick ŠpankoPavel Morochovič © Patrick Španko
Szaturma © Patrick ŠpankoSzaturma © Patrick Španko

O slovo sa hlási aj slovenský skladateľ a klavirista Pavel Morochovič, ktorý na slovenskú jazzovú scénu vstúpil svojím prvým albumom ozaj impozantne. Uvidíme s akou partiou hudobníkov nahrá svoj druhý album. A takisto skladateľ a klavirista Ján Hajnal, čo je predstaviteľ inej jazzovej generácie, pripravil nový album s názvom Dedications aj s dvomi zahraničnými hosťami: Wolfgang Lackerschmid – vibrafón a Gerd Dudek – tenor a soprán saxofón, pričom až päť skladieb, z celkových deväť, je z Hajnalovho pera.

Wolfgang Lackerschmid © Patrick ŠpankoWolfgang Lackerschmid © Patrick Španko
Ján Hajnal © Patrick ŠpankoJán Hajnal © Patrick Španko
Arve Henriksen © Patrick ŠpankoArve Henriksen © Patrick Španko
David Kollar © Patrick ŠpankoDavid Kollar © Patrick Španko

No a na prelome júla a augusta to budú tri tituly: ďalší album (CD) David Kollar & Arve Henriksen - Unexpected Isolation, ktorý vznikol v čase a vďaka corona pandémii. Potom to bude album bieloruskej formácie Port Mone s názvom Whisper, pričom títo traja bieloruskí hudobníci vydali v roku 2014 v Hevhetii album Thou, ktorý sa stal doma veľmi úspešný! A na nakoniec CD poľskej dvojice Szymon Klima – klarinety a Dominik Wania - klavír, čo sú špičkoví poľskí inštrumentalisti.

Dominik Wania © Patrick ŠpankoDominik Wania © Patrick Španko
Szymon Klima  © Patrick ŠpankoSzymon Klima © Patrick Španko