Hammond organistka Rhoda Scott !!!

Hammond organistka Rhoda Scott !!!
Rhoda Scott © Patrick Španko

  02.07.2018

Je považovaná za jednu z najlepších a najunikátnejších Hammond organistiek, americká virtuózka s veľkým feelingom – Rhoda Scott. Pôvodom je síce zo Spojených štátov severoamerických, ale Rhoda väčšinu svojej kariéry prežila v Európe, nakoľko ju naplno odštartovala v Paríži koncom 70-tych rokov, kde pôsobí dodnes a stala sa tak významným európskym fenoménom. Jej herný štýl vychádza z koreňov afro-americkej tradície z štýlov ako gospel, spirituál, blues, jazz, soul, ale počujeme v ňom aj prvky vážnej hudby. Rhoda Scott oslavuje jubilejných 80 rokov!

Narodila sa 3. júla 1938 v meste Dorothy v štáte New Jersey. Jej otec bol kazateľom a kvôli tomu sa často museli presúvať. Spirituály a gospel ju formovali od malička, nakoľko bola často v prostredí kostola a jej mama bola organistkou. Ešte v mladosti ju organ vždy fascinoval, pričom ťukala na rôzne klávesy a skúmala ako to hrá. Neskôr inšpirovaná týmto nástrojom sa stala samoukom a trávila celé dni za organom v kostole. Množstvo vecí sa naučila len kopírovaním toho, čo hrala mama.

Rhoda Scott © Patrick ŠpankoRhoda Scott © Patrick Španko
Rhoda Scott © Patrick ŠpankoRhoda Scott © Patrick Španko

V mladosti ju neformovali veľmi konkrétne osobnosti, nakoľko nemala žiadneho učiteľa ani hudobné nahrávky. Namiesto toho sa učila rôzne veci, ktoré započula v rádiu, boli to najmä R&B stanice a rozhlasové telenovely. Po nejakom čase dokázala zahrať všetky témy rozhlasových telenoviel, ktoré sa v tom čase vysielali. Profesionálnu kariéru začala v roku 1955, keď ju oslovil pán z kostola, že hľadá náhradu za klaviristu v kapele. S kapelou si sadla okamžite, pretože, aj keď nepoznala repertoár po mene, vedela všetky známe bluesové skladby a melódie z Broadway z rádia. Zoskupenie však fungovalo len cez víkendy, a tak onedlho rôzne kluby presvedčili Rhodu, aby začala s vlastnými projektami.



Jej prvý počin bolo Roda Scott Trio s albumom Hey Hey Hey (1963). Jej popularita postupne rástla a neskôr sa stretla aj s Count Basiem a dostala ponuky na nahrávanie s Johnny Griffinom a Eddie "Lockjaw" Davisom, no chcela si dokončiť štúdium, tak odmietla. V roku 1967 prišla do Paríža, aby mohla študovať s Nadiou Boulanger, ktorá učila osobnosti ako Quincy Jones, Philip Glass a iné. Po štúdiu sa na veľmi krátky čas vrátila do Ameriky, ale Paríž a európska kultúra ju uchvátili natoľko, že išla takmer okamžite naspäť. Počas niekoľkých dekád na európskej scéne nahrala desiatky albumov s rôznymi zoskupeniami, big bandami a významnými osobnosťami. V niektorých štátoch si získala špeciálne uznanie, pretože vystupovala vo východnom bloku, ešte pred pádom železnej opony.

Rhoda Scott © Patrick ŠpankoRhoda Scott © Patrick Španko
Rhoda Scott © Patrick ŠpankoRhoda Scott © Patrick Španko

V súčasnosti stále pokračuje v aktívnej kariére. Často sa vracia k tradíciám a vo svojom voľnom čase počúva osobnosti ako Fats Waller. Okrem koncertovania sa nejaký čas venovala aj pedagogickej činnosti. Rhoda Scott bola veľkým prínosom pre európsku jazzovú scénu, čo sa týka Hammond organu a unikátnm spôsobom interpretovala afro-americké tradície v spojení s európskou vážnou hudbou. Na Sklovensku nikdy navystupovala.