Inntöne Open Air Jazz Festival !!!

Inntöne Open Air Jazz Festival !!!
Cover

22. - 24.7.2022, Diersbach, A   12.08.2022

Už po tretí raz sa konal Inntöne Jazz Festival vo forme Open Air! Začala to pandémia v roku 2020, kedy organizátor musel zrušiť po vyše 20-tich rokoch koncerty v drevenej stodole a doslova na vedľajšej zelenej lúke postaviť pódium pod holým nebom. Festival napriek tomu nestratil svoje čaro farmárskeho a dedinského prostredia a zostal tak verný svojej výnimočnej dramaturgickej chémii Paul Zaunera, ktorá sa snaží priniesť pestrú hudbu pozostávajúcou z rôznych žánrov, zameranú najmä na akustický aspekt jazzovej hudby! Zdá sa, že aj dátum - koniec júla sa už takisto stabilizoval.

Ľudia si prinesú zo sebou turistické stoličky alebo ležadlá či deky a pod holým nebom či večernými hviezdami, môže sledovať jednotlivé vystúpenia účinkujúcich. Aké jednoduché - odpadáva tak vyslovene dusné prostredie starej drevenej stodoly, nekonečné horúčavy v nej i prenikanie rušivých zvukov počas koncerte do nej. Teraz je všetko pod holým nebom a zdá sa, že všetci sú spokojní. Festival môžu navštíviť dokonca aj takí, ktorí nemajú lístok, ale môžu sa pohybovať v gastro-priestore, v rámci ktorého je aj bývalá ošípáreň, na koncerty upravená a čistá, a hlavne premenovaná na St. Pigs Pub. Tu bývajú skvelé nočné vystúpenia, plné nečakaných zvratov a prekvapení, energie a dobre nálady vybičovanej do maxima! Ten rok po tri večery tu vyhrávala formácia Gary Smulyan - Jim Rotondi "Dameronia's Legacy Allstars", ktorá hrala v zložení: Gary Smulyan - barytón saxofón, JIm Rotondi - trúbka, Andrea Pozza - Fender Rhodes klavir, Aldo Zunino - kontrabas a Bernd Reiter - bicie nástroje. Tieto mená mohli s kľudom hrať aj na hlavnom pódiu! To nasadenie, energia a láska k jazzu boli fantastické!

 Začíname ... © Patrick Španko Začíname ... © Patrick Španko
 Paul Zauner © Patrick Španko Paul Zauner © Patrick Španko 
 Gary Smulyan-Jim Rotondi Quintet © Patrick Španko Gary Smulyan-Jim Rotondi Quintet © Patrick Španko
 Priatelia Petzi-Fritz-Karsten © Patrick Španko Priatelia Petzi-Fritz-Karsten © Patrick Španko

1. festivalový deň - piatok
Otvoriť tohtoročný troj-dňový jazzový maratón Inntöne Jazz Festival dostala formácia viac ako povolaná! Prišla priamo z mesta jazzu - New Orleans a bola to Tuba Skinny (Barnabus Jones - trombón, Robin Rapuzzi - washboard, Greg Sherman - gitara a spev, Craig Flory - klarinet, Max Bien-Kahn – gitara a banjo, Shaye Cohn - cornet a Todd Burdick - tuba). Veselá partia s ešte veselšou hudbou, ktorá zachytáva dejiny jazzu, otvorila celý festival viac ako dobre. Jej zvuk čerpá zo širokej škály hudobných vplyvov - od spirituálov po blues, od ragtimu po tradičný jazz - a evokuje bohaté hudobné dedičstvo ich neworleanského domova. Bolo to svieže, veselá a dôstojné! Toto septeto viedla mladá hráčka na kornete Shaye Cohn a Tuba Skinny si hneď vynútila aj prvý prídavok! 

 Tuba Skinny © Patrick Španko Tuba Skinny © Patrick Španko
 Shaye Cohn © Patrick Španko Shaye Cohn © Patrick Španko 

Americká speváčka Samara Joy je novou hviezdou vydavateľstva Verve a jej hviezda s hlasom hladkým ako zamat stúpa s každým vystúpením. Po víťazstve v Medzinárodnej jazzovej vokálnej súťaži Sarah Vaughan 2019 dokončila nahrávanie svojho debutového albumu, na ktorom Samaru podporuje Pasquale Grasso Trio (Samara Joy - spev, Pasquale Grasso - gitara, Mathias Allamane - kontrabas a Malte Arndal – bicie nástroje)! Ale čerstvo vydaný album ste si po koncerte nemohli kúpiť, lebo sa v rámci jej európskeho turné pár dní pred vystúpením na Inntöne Jazz Festivale vypredalo! Taliansky skladateľ a virtuózny gitarista Pasquale Grasso už dvanásť rokov žije v New Yorku a so svojím triom skvele doprevádzal Samaru Joy, ktorá hádam najviac zaujala piesňou Dizzy Gillespieho Ooh-Shoo-Be-Doo-Bee, ale i celkovým príjemným vystupovaním a famóznym silným, čistým a istým hlasom!

 Pasquale Grasso © Patrick Španko Pasquale Grasso © Patrick Španko
 Samara Joy © Patrick Španko Samara Joy © Patrick Španko 

Záver večera patril hviezde svetového formátu - hráčovi na akordeóne, melodike, klávesových nástrojoch ..., ktorým nebol nik iný ako 86-ročný Hermeto Pascoal z Brazílie (Hermeto Pascoal - akordeón, melodika, klávesové nástroje, ... Itiberê Zwarg - basgitara a perkusie, André Marques - klavír a perkusie, Jota P - saxofóny, flauta a píšťalka, Fabio Pascoal - perkusie a Ajurinhã Zwarg - bicie a perkusie). Ak poznáte album Milesa Davisa Live-Evil, tak tu Hermeto účinkuje taktiež. Priznám sa, mal som zimomriavky, pretože som zažil túto svetovú legendu po prvý raz naživo! Jeho kapela bol vynikajúca, hral tu i Hermetov syn Fabio na perkusiách. Inak kapela bola skvelá aj bez samotného Hermeta, dávala fantastické rytmy a polyrytmy, dynamiku či pozitívnu energiu. Celý koncert bola jedna veľká radosť zo života po stojačky a v tanečnej nálade! Prvý vrchol festivalu!

 Hermeto Pascoal © Patrick Španko Hermeto Pascoal © Patrick Španko
 ... zábava ... © Patrick Španko ... zábava ... © Patrick Španko
 Finále ... © Patrick Španko Finále ... © Patrick Španko
 Hermeto Pascoal © Patrick Španko Hermeto Pascoal © Patrick Španko 

2. festivalový deň - sobota
V sobotu koncerty začínal presne na obed čiže o 12. hodine. Čakalo nás päť formácií, z ktorých tá úvodná propravila skvelú zmes world music a jazzu alebo nám hrali Iránec Alireza Mortazavi - santur (niečo medzi cimbalom a citarou) a Nemec Markus Stockhausen - trúbka a krídlovka. V obednom slnku sa krásne niesli dlhé vzdušné tóny Markusovej trúbky, ktoré podfarbovali viac rytmické tóny santuru. Táto neobyčajná symbióza skvelo naznačovala a žila priamo na pódiu harmonické spolužitie rôznych kultúr!

 Open air ... © Patrick Španko Open air ... © Patrick Španko
 Alireza Mortazavi - Markus Stockhausen © Patrick Španko Alireza Mortazavi - Markus Stockhausen © Patrick Španko 

Dievča z Oregonu alebo Nicole Glover sa s hudbou zoznámila prostredníctvom otcovej zbierky platní a študovala v programoch zameraných na výučbu jazzovej hudby a prípravu študentov na koncertovanie a vystupovanie, ako sú napríklad oceňovaný American Music Program a Next Generation Jazz Orchestra. Postupne spolupracovala ozaj s plejádou tých najlepších na svete a v roku 2020 bola pozvaná do superskupiny Blue Note ARTEMIS. Nicole Glover Trio (Nicole Glover - tenor saxofón, Tyrong Allen - kontrabas a Kayvon Gordon - bicie nástroje) predviedlo spirit jazz na vysokej úrovni, so skvelou Nicole v popredí. Ako prídavok zaznela jej skladba Blues for Mel Brown, čo bol jej prvý učiteľ! Druhý vrchol festivalu! 

 Nicole Glover © Patrick Španko Nicole Glover © Patrick Španko
 Nicole Glover Trio © Patrick Španko Nicole Glover Trio © Patrick Španko

 

Ďalšou ženou na pódiu v úlohe leaderky bola speváčka Dana Master so skupinou (Dana Masters - spev, Cian Boylan - klavír, Dave Redmond - kontrabas a Darren Beckett - bicie nástroje), ktorá pochádza z juhu Spojených štátov, ale cez Mineapolis a Los Angeles našla svoj domov v Severnolm Írsku. Práve tu, v Írsku, ju náhodné stretnutie s jazzovým trubkárom Linley Hamiltonom katapultovalo do sveta írskej jazzovej scény a zapálilo v nej chuť po vyjadrení, slobode a muzikantstve, ktoré v sebe jazz nesie. Vďaka jazzu, ktorý sa spája s hudbou, na ktorej vyrastala (soul, funk, r&b a gospel), zistila, že môže rozprávať nielen svoj príbeh, ale aj neuveriteľne bohatý príbeh žien a mužov, ktorí ju vychovali. 6 rokov vystupovala na turné so spevákom Van Morrisonom a teraz kráča hrdo a sebavedome po vlastnej ceste, na ktorej ju zdobí sýty, krásny a istý spev, ktorý sa pohybuje v rovine easy listening jazzu!

 Dana Masters © Patrick Španko Dana Masters © Patrick Španko
 Cian Boylan © Patrick Španko Cian Boylan © Patrick Španko 

Konečne niečo z domácej rakúskej scény! Christoph Pepe Auer Quartet (Christoph Pepe Auer - bas a kontra bas a klarinetklacl, Clemens Sainitzer - cello, Mike Tiefenbacher - analógový syntezátor Christian Grobauer - bicie nástroje) prišiel na pódium s moderným jazzom zvukovo postavenom na sounde cella, analógového syntezátoru a klarinetových farebných impresiách. Prišiel odprezentovať program totožný s posledne vydaným albumom White Noise, ktorý obsahuje výlučne pôvodné kompozície, najmä z Auerovej autorskej dielne. Veľmi odvážne, neošúchané a svieže kompozície mu publikum potvrdilo, že sa Christoph Pepe Auer vydal tým správnym smerom!

 Christoph Pepe Auer © Patrick Španko Christoph Pepe Auer © Patrick Španko
 Christoph Pepe Auer Quartet © Patrick Španko Christoph Pepe Auer Quartet © Patrick Španko 

Záver sobotňajšieho večera patril zábave postojačky alebo koncertu, ktorý popri skvelej hudbe aj zabavil a aj sme si zatancovali! Richard Bona & Alfredo Rodriguez Trio (Richard Bona - basgitara a spev, Alfredo  Rodriguez - klavír a Ludwig Alfonso - bicie nástroje) predviedlo výkon hodný standig ovations - však aj bol! Kubánsky klavirista Alfredo Rodruguez, inak veľký fanúšik ruskej klavírnej školy, ukázal doslova paľby na klavíri, ovoľnené obrovské množstvo energie a melódií. Richard Bona bol tradične cool, vtipný a veselý, zapojil i obecenstvo do spoločného spievania a kubánsky bubeník Ludwig Alfonso spoľahlivo a energicky držal a dopredu hnal celé trio. Počuli sme mix kubánskej hudby a jazzu, či tradičné kubánske piesne v jazzovom kabáte - melodické, spevné, krásne! Vrcholom bola pieseň San, San, San s mohutným chorálom prítomného publika! Tretí vrchol festivalu! 

 Richard Bona © Patrick Španko Richard Bona © Patrick Španko
 Klaňačka © Patrick Španko Klaňačka © Patrick Španko
 Alfredo Rodriguez © Patrick Španko Alfredo Rodriguez © Patrick Španko
 Ludwig Alfonso © Patrick Španko Ludwig Alfonso © Patrick Španko 

3. festivalový deň - nedeľa
V nedeľu, opäť od dvanástej v plne poľnej, päťkapelový maratón rozbiehalo argentínskae duo Aguamadera (Maria Cabral - spev a Marco Grancelli - akustická gitara), ktoré prišlo s tradičnými juhoamerickými piesňami, ktoré skvelo rozbehlo posledný festivalový deň. Bolo to príjemné a hlavne nenútené! 

 Publikum ... © Patrick Španko Publikum ... © Patrick Španko
 Duo Aguamadera © Patrick Španko Duo Aguamadera © Patrick Španko 

Jonathan Kreisberg Quartet (Jonathan Kreisberg - gitara, Marko Churnchetz - klavír, Phil Donkin - kontrabas a Karl Henrik Ousback - bicie nástroje) zavítal v rámci svojho veľkého európskeho turné aj na Inntöne Jazz Festival aby potvrdil, že si neustále potvrdzuje meno jedného z najpresvedčivejších jazzových skladateľov a interpretov. Jeho štýl a prístup, ktorý kombinuje nadčasovú melodiku s progresívnymi líniami a textúrami, si vytvoril silnú skupinu fanúšikov a ovplyvnil mladých gitaristov po celom svete. Mňa osobne zaujal i slovinský klavirista Marko Čurncez, ktorý si buduje aj vlastnú kariéru skladateľa a klaviristu. Škoda, že sme počuli takmer iba jazzové štandardy a nie vlastnú tvorbu. Ale toto vystúpenie patrilo k tým najkompaktnejším na celom festivale! 

 Jonathan Kriesberg Quartet © Patrick Španko Jonathan Kriesberg Quartet © Patrick Španko
 Jonathan Kriesberg © Patrick Španko Jonathan Kriesberg © Patrick Španko 

Živá legenda dejín jazzu, chodiaca encyklopédia jazzu a 78-ročný skladateľ a klavirista Monty Alexander (Monty Alexander - klavír, Luke Sellick - kontrabas a Jason Brown - bicie nástroje). Neúnavne cestuje po svete s rôznymi projektmi a teší celosvetové publikum, ktoré priťahuje jeho živá osobnosť a oduševnený odkaz. Jeho temperamentné poňatie je založené na nadčasových skutočnostiach: nekonečnom tvorení melódií, šumivých groovoch, sofistikovaných hlasoch, romantickom duchu. Počas každého vystúpenia Alexander uplatňuje túto estetiku v repertoári zahŕňajúcom širokú škálu jazzových a jamajských hudobných prejavov - americký songbook a blues, gospel a bebop, calypso a reggae. Je zdokumentovaný na viac ako 75 albumoch! Sedem desaťročí v hudbe! Pri počúvaní jeho hudby a hry sa človek zastaví v čase a v priestore a nevníma nič iné ako len jazzovú krásu života! Štvrtý vrchol festivalu!

 Monty Alexander © Patrick Španko Monty Alexander © Patrick Španko
 Monty © Patrick Španko Monty © Patrick Španko
 Monty Alexander Trio © Patrick Španko Monty Alexander Trio © Patrick Španko
 Jason Brown  - Luke Sellick © Patrick Španko Jason Brown - Luke Sellick © Patrick Španko 

Mario Rom's Interzone (Mario Rom - trúbka, Lukas Kranzlbinder - kontrabas a Herbert Pirker - bicie nástroje) je najpopulárnejšia jazzová kapela nielen v rodnom Rakúsku, ale patrí k popredným vývozným artiklom po celej Európe! Charizmatický Mario Rom prišiel na festival predstaviť svoj najnovší album Eternal Fiction, plný krásnej autorskej hudby. Trio dokazuje všetky svoje vynikajúce kvality a jednoducho vie, ako premeniť jazz na opojný a veľmi zábavný zážitok, pričom sa mu podarí trafiť presne tú správnu nôtu. Títo traja hudobníci definujú svoj vlastný štýl! Pozemská nádhera! Piaty vrchol festivalu! 

 Mario Rom´s Interzone © Patrick Španko Mario Rom´s Interzone © Patrick Španko
 Lukas Kranzelbinder © Patrick Španko Lukas Kranzelbinder © Patrick Španko
 Mario Rom © Patrick Španko Mario Rom © Patrick Španko
 Herbert Pirker © Patrick Španko Herbert Pirker © Patrick Španko 

Úplný záver Inntöne Open Air Jazz Festivalu 2022 patril Gerald Clayton Triu (Gerald Clayton - klavír, Joe Sanders - kontrabas a Gregory Hutchinson - bicie nástroje), ktoré prišlo predstaviť nový album Bells on Sand (Blue Note, 2022). O tomto albume hovorí samotný Gerald Clayton: "Rád uvažujem o zvone ako o ľudskom hlase, o piesni v nás, ako aj o posolstve - pocite, emócii, ktoré sa skrýva za touto piesňou, ktorú spievame. Piesok odkazuje na neustále sa meniacu krajinu, na premenlivosť pôdy, na ktorej stojíme. Zvoníme zvonmi a spievame piesne, zatiaľ čo piesok pod nami sa pohybuje. Sme stále v pohybe, formovaní prírodnými živlami: slnkom a mesiacom, vodou a vetrom." Čo povedať v krátkosti o tomto koncerte? Niečo úžasné, neuveriteľné, nadpozemské, fascinujúce, ... Všety naj ... slová sem! Nádherné vyvrcholenie celého magického festivalu! Ďakujem Ti Paul Zauner! Si ten najväčší dramaturgický  a promo kúzelník! Šiesty vrchol festivalu! 

 Gerald Clayton Trio © Patrick Španko Gerald Clayton Trio © Patrick Španko
 Gregory Hutchinson © Patrick Španko Gregory Hutchinson © Patrick Španko
 Gerald Clayton © Patrick Španko Gerald Clayton © Patrick Španko
 Joe Sanders © Patrick Španko Joe Sanders © Patrick Španko
 ... o rok prídeme zase ... © Patrick Španko ... o rok prídeme zase ... © Patrick Španko
 Tu je ... © Patrick Španko Tu je ... © Patrick Španko