Jazz Festival Leibnitz 2019 – 2. časť !!!

Jazz Festival Leibnitz 2019 – 2. časť !!!
Logo

26. - 29.9.2019, Leibnitz, A   05.10.2019

Ako už zaručene viete, Jazz festival Leibnitz je jazz & wine festivalom! Pretože mesto Leibnitz sa nachádza priamo vo vinárskom kraji Steiemarku, tak oslovili aj miestnych vinárov, aby sa prezentovali na festivale svojim vínom. Preto sú ochutnávky vína pred prvým koncertom a po ňom krásnym spestrením celého podujatia. A myslím si, že víno a jazz idú ohromne dohromady. Skúste to! Však už netrpezlivo čakám kedy taký festival bude aj u nás na Slovensku – s našimi vínami!

Ale poďme späť k hudbe. Po prvý raz sa konal v Altes Kino aj jazzový koncert v rámci festivalu. Mal začal hodinu pred polnocou, ale ako sa natiahol predchádzajúci koncert Espoo Big Bandu, tak Late Night Jazz koncert začal asi 20 minút pred polnocou v piatok. Postaralo sa oň novovzniknuté americko - beninské duo Kevin Hays – Lionel Loueke (Kevin Hays – klavír a spev a Lionel Loueke – gitara a spev). Pred pár týždňami im vyšiel aj debutový album Hope (Edition Records, 2019), s ktorého hudbou sa na festivale aj prezentovali. Tento album vyšiel pôvodne v roku 2017 iba na vinyle, ale teraz koncom augusta 2019 aj na CD a navyše s tromi novými skladbami. Ak ste priaznivcami melodického pokoja a rytmického súhrnu, v spojení dokopy tvorivými mysľami oboch protagonistov – tak toto je vaša hudba. Mňa príliš nezobrala do svojho náručia ...

Kevin Hays a Lionel Loueke © Patrick ŠpankoKevin Hays a Lionel Loueke © Patrick Španko
Lionel Loueke © Patrick ŠpankoLionel Loueke © Patrick Španko
Kevin Hays © Patrick ŠpankoKevin Hays © Patrick Španko
Kevin Hays a Lionel Loueke © Patrick ŠpankoKevin Hays a Lionel Loueke © Patrick Španko

Sobotný večer otvorilo vystúpenie amerického post bopového tenor skladateľa a saxofonistu Noah Premingera, o ktorom som nevedel absolútne nič, so svojím kvartetom (Noah Preminger – tenor saxofón, Jason Palmer – trúbka, Kim Cass – kontrabas a Dan Weiss – bicie nástroje). 33-ročný brooklynský saxofonista hrá s výraznou silou jazzového veterána a kombinuje chladnú zdržanlivosť s emocionálnou hĺbkou – čo je výzva pre viac ako len šikovného trubkára Jason Palmera, ktorý je skutočnou hviezdou kvarteta! Vďaka jeho veľkým príbehom a hravej virtuozite umožňuje Premingerovi zažiariť ešte jasnejšie. Skvelá je aj rytmika na čele s ostrieľaným Dan Weissom a tak sa môžete tešiť na veci málo predvídateľné na ich koncerte!

Noah Preminger Quartet © Patrick ŠpankoNoah Preminger Quartet © Patrick Španko
Noah Preminger © Patrick ŠpankoNoah Preminger © Patrick Španko
Jason Palmer © Patrick ŠpankoJason Palmer © Patrick Španko
Kim Cass a Dan Weiss © Patrick ŠpankoKim Cass a Dan Weiss © Patrick Španko

Po mnohých pokusoch sa konečne podarilo Otmar Klammerovi dostať na festival skutočnú jazzovú hviezdu menom Tom Harrell! Zaručene si spomínate na festival Bratislavské jazzové dni 1988, kde vystúpil aj Phil Woods Quintet, kde hral s majstrom Woodsom aj 41-ročný trubkár Tom Harrell (* 1946). Ktorý nielen mňa zaujal svojou hrou hneď od prvých tónov. Aj napriek svojej ťažkej chorobe hráva dodnes a prednedávnom vydal svoj najnovší album Infinity. Tom Harrell Quintet (Tom Harrell – trúbka a krídlovka, Mark Turner – tenor saxofón, Charles Altura – gitary, Ugonna Okegwo – kontrabas a Johnathan Blake – bicie nástroje) sa predviedol v celej svojej kráse. Aj so súkromným svetom Toma, v hlbokej meditácii a pokore. Jeho vyše 50-ročná kariéra je pozoruhodná, jeho trúbka a krídlovka majú podmanivý hodvábny tón doteraz. V kombinácii s veľkým improvizátorom Mark Turnerom na tenor saxofóne i celou kapelou, sme zažili jedinečný koncert plný emócií.

Tom Harrell Quintet © Patrick ŠpankoTom Harrell Quintet © Patrick Španko
Mark Turner © Patrick ŠpankoMark Turner © Patrick Španko
Ugonna Okegwo a Charles Altura © Patrick ŠpankoUgonna Okegwo a Charles Altura © Patrick Španko
Tom Harrell © Patrick ŠpankoTom Harrell © Patrick Španko



Nedeľný jazz brunch medzi kríkmi viniča a slnkom zaliatej starostlivo obrobenej vinice, sa konal tradičný záverečný koncert vo vinici Harkamp. Ideálne počasie, skvelé občerstvenie a vynikajúca hudba. Tentoraz sme mohli sledovať najväčšieho zo všetkých balkánskych klarinetistov, majstra všetkých svadobných skupín, živú legendu, držiteľa Ceny Grammy a vzácneho hosťa – Ivo Papasov a jeho Wedding Band (Ivo Papasov – klarinet, Maria Karafizieva – spev, Matyo Dobrev – kaval, Ateshghan Yuseinov – gitara, Nesho Neshev – akordeón, Vasil Mitev – klávesové nástroje a gadulka a Salif Ali – bicie nástroje) z Bulharska! Ivo stavia bulharský folklór a balkánsky jazz do nových súvislostí symfonickej rozmanitosti a štylizovaných citátov. V šialených tempách, ale i pôsobivých balád sa Jazz festival Leibnitz 2019 skončil. Lúčim sa už tradične – o rok prídem zas!

Ivo Papasov Wedding Band © Patrick ŠpankoIvo Papasov Wedding Band © Patrick Španko
Ivo Papasov © Patrick ŠpankoIvo Papasov © Patrick Španko
 Ivo Papasov Wedding Band © Patrick Španko Ivo Papasov Wedding Band © Patrick Španko
Koncert medzi vinicami © Patrick ŠpankoKoncert medzi vinicami © Patrick Španko