Jubilejný JF Saalfelden 2019 - prvé mená !!!

Jubilejný JF Saalfelden 2019 - prvé mená !!!
Logo

22. - 25.8.2019, Saalfelden, A   26.03.2019

Jeden z najznámejších rakúskych jazzových festivalov, v meste Saalfelden pod celoročne zasneženým vrchom Kaprun, oslavuje tohto roku svoje 40-te narodeniny! Tento festival patrí k najznámejším v Európe a svojich návštevníkom každoročne víta modernou dramaturgiou - na svojich pódiách predstavuje aj premiérovo programy a zoskupenia, ktoré inde sotva nájdete. Aj tento rok, v roku veľkého výročia, na festivale vystúpia osobnosti domácej rakúskej scény, ale i svetovej! A to bude koncertov viac ako 50! Tento rok festival zavádza novinku: artists-in-residence, čo budú: slovinská skladateľka, flautistka a speváčka Maja Osojnik a rakúsky bubeník Lukas König, pričom obidvaja vystúpia v niekoľkých úplne odlišných projektoch. A tohtoročný jubilejný Jazz Festival Saalfelden bude trvať od štvrtka do nedele – teda 4 dni!

Maja Osojnik © Patrick ŠpankoMaja Osojnik © Patrick Španko
Lukas König © Patrick ŠpankoLukas König © Patrick Španko



Festivalová dramaturgia, ktorú má pod palcom od roku 2006 Mario Steidl, už stihla vo veľkom predstihu oznámiť prvé veľké mená, ktoré na festivale od 22. do 25. augusta 2019 vystúpia. Sú to: celý festival otvorí, ako každý rok, rakúsky umelec a tento rok to bude viedenský kontrabasista a basgitarista Manu Mayr, ktorý vystúpi s experimentálnou improvizátorkou Susanna Gartmayer. Rakúsky klavirista a trombonista Christian Muthspiel vystúpi s 18-členným Orjazztra Vienna, ktorý vznikol špeciálne pre Jazz Festival Saalfeden 2019. S novým projektom sa predstaví aj rakúsky multi-talent Daniel Riegler spoločne s americkým klávesákom Anthony Colemanom.

Christian Muthspiel © Patrick ŠpankoChristian Muthspiel © Patrick Španko
Manu Mayr © Patrick ŠpankoManu Mayr © Patrick Španko



Švajčiarska klaviristka Sylvie Courvoisier odprezentuje skladby z nového albumu spoločne s americkými jazzmenmi: Ken Vandermark, Nate Wooley a Tom Rainey. Kanadská saxofonistka Anna Webber takisto predstaví svoj nový album. Francúzsku jazzovú scénu bude reprezentovať zoskupenie Abacaxi Trio, čo sú: gitarista Julien Deprez, huslista Théo Ceccaldi a klavirista Roberto Negro. Škandináviu budú reprezentovať: saxofonista Mette Rasmussen a akordeonista Frode Haltli so svojimi kapelami. No a asi najväčšou hviezdou festivalu bude americký saxofonista Joshua Redman, ktorý vystúpi spoločne s hudobníkmi: Ron Miles – trúbka, Scott Colley – kontrabas a Dave King – bicie nástroje.

Ron Miles © Patrick ŠpankoRon Miles © Patrick Španko
Joshua redman © Patrick ŠpankoJoshua Redman © Patrick Španko