Klavirista Kevin Hays !!!

Klavirista Kevin Hays !!!
Kevin Hays © Patrick Španko

  30.04.2018

Vynikajúci americký jazzový klavirista z New Yorku, medzinárodne uznávaný ako jedna z najlepších klavírnych osobností svojej generácie – Kevin Hays. Mnohí jazzmani si ho všimli pre jeho unikátny sound, improvizačný um, jedinečný jazzový feeling a štýlovú všestrannosť. Vďaka čomu sa objavil po boku popredných osobností ako Chris Potter, Joshua Redman, Nicholas Payton, Al Foster a mnoho ďalších. Do povedomia sa dostal aj s vlastnými projektami, ktoré si získali celosvetové ohlasy a pozitívne hodnotenia v magazínoch Down Beat, Jazz Times a New York Times. Kevin Hays aktuálne oslavuje jubilejné 50-tiny!



Narodil sa 1. mája 1968 v New York City. Hudbe sa venoval od malička, pričom od 6-tich začal študovať hri na klavíri a už v 15-tich rokoch vystupoval profesionálne. O dva roky neskôr sa spojil s barytón saxofonistom Nick Brignolom. Neskôr sa rozhodol zlepšiť svoje remeslo ročným štúdiom na Manhattan School of Music a následne začal vystupovať v Amerike, Ázii a Európe so skupinami a umelcami ako The Harper Brothers, Benny Golson, Joe Henderson a Eddie Gomez.

Kevin Hays © Patrick ŠpankoKevin Hays © Patrick Španko
Kevin Hays © Patrick ŠpankoKevin Hays © Patrick Španko



V roku 1994 podpísal zmluvu s vydavateľstvom Blue Note, v ktorom vydal niekoľko úspešných albumov. Pozitívny ohlas kritiky si získali najmä Seventh Sense (1994), ktorý sa dostal do rebríčka 40-tich najlepších albumov v danom roku a Andalucia (1997). V roku 1995 si ho do svojej kapely prizval Sonny Rollins a o rok neskôr vyrazil na turné s John Scofieldom ako člen jeho uznávanej formácie – Quiet Band.



Po úspešných spoluprácach sa začal koncentrovať na vlastné projekty, pričom v jeho tvorbe dominujú trio formácie. V roku 2011 vydal zaujímavý duo album inšpirovaný klasickou hudbou – Modern music v spojení s Brad Mehldauom pod značkou Nonesuch a následne spolu realizovali úspešne turné po USA a Európe. V súčasnosti vedie svoj najnovší projekt The New Day Trio v zložení Rob Jost – kontrabas a Greg Joseph – bicie nástroj. Zoskupenie dozrievalo niekoľko rokov po svojom vzniku koncertovaním po celom svete. Ich unikátny sound je postavený na lyrizme a kombinácií prvkov jazzu, vážnej hudby, bluesu, soulu, folku a rockovej hudby.

Kevin Hays © Patrick ŠpankoKevin Hays © Patrick Španko
Kevin Hays © Patrick ŠpankoKevin Hays © Patrick Španko



Trio vydalo debutový album v roku 2015 s názvom New Day a o rok neskôr pokračovalo albumom North (2016), na ktorom sa zoskupenie vracia k čisto akustickému soundu. Kevin Hays sa objavil aj na albume Utajená (2016) slovenskej speváčky Hanky Šebestovej, za ktorý dostala cenu Esprit. Na Slovensku však nikdy nevystupoval.