Kontrabasista Petr Kořínek !!!

Kontrabasista Petr Kořínek !!!
Petr Kořínek © Jiří Víšek

  17.12.2018

Multitalentovaný kontrabasista, basgitarista, klavirista, skladateľ, dirigent a pedagóg Petr Kořinek patrí bez pochýb k absolútnej špičke kontrabasistov na českej jazzovej scéne a to už niekoľko dekád. Za legendu českého jazzu hovoria mnohé úspechy a úspešné spolupráce, taktiež sa objavil v All-stars formáciách od roku 1973 trikrát po sebe. Do povedomia sa dostal so svojimi projektami ako vynikajúci hudobník, skladateľ, ale presadil sa aj vo významných telesách s väčším obsadením. Vo svojej tvorbe sa zameriaval aj na big bandy, či sláčikové orchestre. V súčasnosti pôsobí aj ako etablovaný a uznávaný pedagóg. Petr Kořínek oslavuje jubilejných 75 rokov!



Narodil sa 21. decembra 1943 v Brne. Hudobné vzdelanie nadobudol počas štúdia na Štátnom konzervatóriu v Brne v rokoch 1963 až 1969. Už v začiatkoch kariéry spolupracoval s mnohými legendami, ktoré sa zapísali do análov českej jazzovej scény. Najprv bol členom významného zoskupenia S+HQ vibrafonistu Karela Velebného v rokoch 1971 až 1975. Neskôr strávil štyri roky po boku trúbkára Laca Decziho v jeho skupine Jazz Cellula. Ku koncu sedemdesiatych rokov pôsobil vo formáciách klaviristu Karla Růžičku.

Petr Kořínek © Tomáš SlavíčekPetr Kořínek © Tomáš Slavíček
Petr Kořínek © Rudolf DubPetr Kořínek © Rudolf Dub



Popritom všetkom zvládol byť aj členom Tanečného a Jazzového orchestra Československého rozhlasu v Prahe, kde pôsobil  úctyhodných 24 rokov od roku 1972 až do roku 1996. Množstvo jeho úspešných spoluprác pretrváva až do súčasnosti ako napríklad jeho Pražské jazzové kvarteto v zložení P. Tomšíček, D. Fárek, J. Linhart a P. Kořínek, ktoré vzniklo ešte na začiatku 80-tych rokov. Podobný osud má aj vynikajúce duo s gitaristom Milanom Košubom, ktoré začalo ešte v roku 1991. Okrem tria, kvarteta a sexteta, viedol aj väčšie obsadenie Petr Kořínek Jazz Orchestra s menami ako J. Válek, M. Plachý, D. Fárek, M. Smejkalová, F. Tomšíček, Š. Balcarová, S. Košvanec, P. Tomšíček, P. Dvorský, J. Kořínek, J. Linhart a M. Vacík. Taktiež je členom VSOP Tria a vokálno-inštrumentálneho zoskupenia Linha singers.



Jeho osobnosť a nadanie prerásto aj za hranice Československa. Na medzinárodnej scéne spolupracoval s významnými menami ako Kenny Wheeler, Alan Praskin, Lee Harper, Charlie Mariano, Attola Zoller, Harry Sokal, či legendárny Toots Thielmans. Vystupoval na mnohých významných jazzových festivaloch v Česku, na Slovensku a inde v Európe. Na svojom konte má desiatky LP, SP a CD a za svoje úspechy si vyslúžil viacero domácich, i zahraničných ocenení v úlohe interpreta, aj skladateľa.

Petr Kořínek, archívPetr Kořínek, archív
Petr Kořínek, archívPetr Kořínek, archív



Momentálne, presne od roku 1993, pôsobí ako pedagóg na Konzervatóriu a VOŠ Jarosolavca Ježka v Prahe. Na Slovensku je Petr Kořínek dobre známy - účinkoval hlavne v zoskupeniach, ktoré viedol bubeník a perkusionista Jozef Dodo Šošoka.