Kto získal za rok 2023 prestížne fínske ocenenie Yrjö Award ???

Kto získal za rok 2023 prestížne fínske ocenenie Yrjö Award ???
01 Linda Fredriksson © Patrick Španko

  09.11.2023

Každoročne sa odovzdáva prestížne fínske jazzové ocenenie Yrjö Award! V piatok 3. novembra 2023 sa na jazzovom festivale Tampere Jazz Happening 2023 udeľovali najprestížnejšie uznania na fínskej jazzovej scéne. Cenu Yrjö od Fínskej jazzovej federácie získala za rok 2023 skladateľka a saxofonistka Linda Fredriksson a redakcia 1.slovenského jazzového portálu skjazz.sk bola pritom! Cena Yrjö Fínskej jazzovej federácie sa udeľuje od roku 1967 významnému fínskemu jazzovému hudobníkovi. V predchádzajúcich rokoch ju získali trubkár Jukka Eskola (2022), bubeník Mikko Hassinen (2021), saxofonista Timo Lassy (2020), klaviristka Riitta Paakki (2019), bubeník Jussi Lehtonen (2018) a za rok 2017 to bol trubkár Verneri Pohjola.

 

Saxofonistka Linda Fredriksson (* 1985) je známa ako odvážna improvizátorka a výrazná hudobníčka, ktorá prekračuje hranice. Fredriksson si upevnila svoju pozíciu medzi najžiarivejšími menami fínskeho jazzu najmä debutovým sólovým albumom Juniper (We Jazz Records, 2021), ktorý získal mimoriadne pochvalné recenzie od kritiky aj publika a zrecenzoval ho aj náš 1. slovenský online jazz magazín skjazz.sk! Album bol ocenený cenou Jazz Emma Award a cenou Teosto Prize 2022. Pred sólovou kariérou sa Fredriksson preslávila v kapelách Mopo, Superposition a Ricky-Tick Big Band, okrem toho spolupracovala s umelcami ako Ultra Bra, Raoul Björkenheim, Timo Lassy a Olavi Uusivirta. "Linda Fredriksson sa stala jednou z najzaujímavejších fínskych jazzových umelkýň súčasnosti. Jej osobitý hlas a silný prejav si našli vďačné publikum na domácej i medzinárodnej scéne" - vysvetľuje dôvody ocenenia Minnakaisa Kuivalainen, členka komisie pre udeľovanie cien zloženej z členov predstavenstva Jazzovej federácie.

Linda Fredriksson © Patrick ŠpankoLinda Fredriksson © Patrick Španko
Linda Fredriksson Quartet © Patrick ŠpankoLinda Fredriksson Quartet © Patrick Španko
Linda Fredroksson © Patrick ŠpankoLinda Fredroksson © Patrick Španko
Mikael Saastamoinen © Patrick ŠpankoMikael Saastamoinen © Patrick Španko
Tuomo Prättälä © Patrick ŠpankoTuomo Prättälä © Patrick Španko
Olavi Louhivuori © Patrick ŠpankoOlavi Louhivuori © Patrick Španko

Na slávnostnom udeľovaní sa odovzdávali ešte ďalšie dve významné ceny. Novú cenu Taimi pre mladých hudobníkov získal klavirista a dychový inštrumentalista Joonatan Henriksson. A organizátorka koncertov Marita Nyrhinen získala ocenenie Shadow Yrjö za prínos pre jazzovú kultúru, ktoré udelilo rádio Yle Jazz. Po slávnostnom udelení všetkých cien nasledovalo takmer hodinové vystúpenie Lindy Fredriksson so skupinou!

Joonatan Henriksson © Patrick ŠpankoJoonatan Henriksson © Patrick Španko
Marita Nyrhinen © Patrick ŠpankoMarita Nyrhinen © Patrick Španko