List z New Yorku !!!

List z New Yorku !!!
Plagát

  03.09.2018

Ako všetci dobre vieme, textárka a speváčka Hanka Gregušová je už vyše dvoch rokoch v mekke jazzu – v New Yorku! Začiatky neboli rozhodne med lízať, ale Hanka sa prebíjala ako levica a neoblomne si šla za svojím cieľom. Všetko nasvedčuje tomu, že Hanka si už našla svoje miesto v jazzovej komunite a krok po kroku si svoju pozíciu upevňuje. Pod menom Hanka G. Prednedávnom mi do redakcie napísala, chcela sa takto podeliť so svojím veľkým úspoechom. A tak tu je jej list z New Yorku.

"Pred pár dňami som mala premiérový verejný koncert ako liderka svojho vlastného kvarteta v divadle The Cell Theatre v NY na Manhattane. Bol to môj prvý verejný koncert ako liderky kvarteta a zároveň prezentácia mojich dvoch albumov - Essence & Twin Flame. Podarilo sa mi dať dokopy úžasných hudobníkov, ktorí sú úplné špičky na jazzovej scéne v NY: Anthony Wonsey – klavír (momentalne najvyťaženejší klavirista na NY scéne, hral s Nicholasom Paytonom, Chicom Freemanom, ...), ďalej Lonnie Plaxico – kontrabas (absolútna legenda a dlhodobý hudobný riaditeľ u Cassandry Wilson) a Taru Alexander – bicie nástroje (syn legendy tenor saxofónu - Rolanda Alexandra. Taru hral dlhodobo v skupine Roy Hargrovea, ďalej s Abbey Lincoln, Betty Carter ...).

Lonnie Plexico a Hanka G, archív Hanky GLonnie Plexico a Hanka G, archív Hanky G
Hanka G Quartet, archív Hanky GHanka G Quartet, archív Hanky G

Čo považujem za úžasný úspech je, že som zostavila vôbec takéto kvarteto - veľa ľudí v NY mi gratulovalo. Koncert v divadle bol vypredaný a standing ovation v sobotu večer (18. augusta 2018), čo je priam neskutočné, kedže tu v NY je konkurencia obrovská ako stráviť sobotný jazzový večer (spomeniem iba kluby ako Blue Note, Smalls...). Ja tento svoj koncert považujem za dosť prelomový tu v New Yorku, kedže tu nie je tak veľa možností odprezentovať svoju tvorbu tak často - získať takýto koncert je otázka niekedy 75 e-mailov a aj 2 rokoch pisania! Klubov je tu síce veľa, ale aj veľmi veľa hudobníkov, ktorí chcú termín ... A ešte jedna perlička na záver môjho listu - ja som zároveň v ten deň oslávila presne 2 roky môjho pôsobenia tu v New Yorku!"