Multiinštrumentalista Jíří Stivín !!!

Multiinštrumentalista Jíří Stivín !!!
Jiří Stivín © Patrick Španko

  20.11.2017

Jeden z najvýznamnejších jazzmanov na českej scéne vôbec, multiinštrumentalista, skladateľ a pedagóg – Jiří Stivín. Do povedomia sa dostal najmä ako virtuózny improvizátor na flaute, ale okrem jazzu sa aktívne venuje aj interpretácií klasickej hudby a bolo ho počuť aj v množstve úspešných filmoch a iných žánroch. Pre jeho prejav je príznačná sloboda vyjadrovania a prechádzanie medzi viacerými žánrami. Počas svojej kariéry sa objavil na desiatkach albumov, či už so svojimi zoskupeniami alebo ako sideman. Počas svojej dlhej aktívnej kariéry sa vypracoval na jedného z najuznávanejších českých jazzmanov a vybudoval si renomé aj za hranicami Česka a Slovenska. Jiři Stivín oslavuje úctyhodných 75 rokov!

Narodil sa 23. novembra 1942 v Prahe a do hereckej rodiny. Jeho mama Eva Svobodová bola známa filmová herečka a herectvu sa venovala aj sestra Zuzana. V jeho rodine je však aj množstvo úspešných hudobníkov. Popredný česky jazzman Milan Svoboda je jeho bratranec. Jiři Stivín sa venoval hudbe od malička. V 7-mich rokoch začal hrať na husle, ale tento nástroj ho neoslovil, a preto prešiel na zobcovú flautu. Hru na priečnej flaute sa učil súkromne pod vedením hudobníkov Milana Munclingra a Jiřího Válka. Na ostatné dychové nástroje sa naučil hrať ako samouk, pričom ovláda aj niektoré menej typické nástroje.

 Jiří Stivín © Patrick Španko
 Jiří Stivín © Patrick Španko

Pôvodne vyštudoval kameramana, tomuto povolaniu sa však nikdy profesionálne nevenoval, nakoľko inklinoval viac k hudbe. Hudobné vzdelanie si neskôr doplnil najprv na tzv. Ľudovom Konzervatóriu so zameraním na populárnu hudbu, ktoré dnes poznáme ako Konzervatoř Jaroslava Ježka. Ďalej pokračoval na Hudobnej fakulte Akadémie múzických umení a rok sa dokonca zdržal aj na prestížnej Royal Academy of Music v Londýne. Stivín bol už od začiatku hudobnej kariéry veľmi aktívnym muzikantom a angažoval sa v rôznych projektoch aj počas štúdií. V začiatkoch inklinoval viacej k rocku a objavil sa v populárnej česko-slovenskej beatovej skupine Sputnici.

Neskôr s Martinom Kratochvílom založil významné jazz-rockové zoskupenie Jazz Q. Dva roky pôsobil v poprednej formácií Karla Velebného SHQ. V tom období začal už nahrávať albumy a objavil sa po boku významných osobností domácej scény ako Iva Bittová, Rudolf Dašek, Radim Hladík, Alan Vitouš, Michael Kocáb a Vladimír Merta. Objavil sa aj v slovenských významných projektoch Jara Filipa a Gabriela Jonáša. V roku 1981 jeho album Výlety získal pozitívne ohlasy kritikov a bol zaradený medzi najpozoruhodnejšie európske jazzové albumy toho roku.

 Jiří Stivín © Patrick Španko
 Jiří Stivín © Patrick Španko

Od 80-tych rokov sa začal venovať pedagogickej činnosti na Pražskom konzervatóriu. Okrem toho aktívne usporadúval improvizačné dielne a v roku 1999 založil centrum pre improvizáciu pri Prahe. Okrem vychovávaniu budúcich mladých jazzových generácií nezabudol aj na tých najmenších a často usporadúval detské náučné koncerty s rôznym zameraním. V roku 2007 získal štátne vyznamenanie od Václava Klausa za celoživotné zásluhy v oblasti kultúry a umenia. Jiři Stívin stále pokračuje vo svojej dlhej aktívnej kariére. Jeho vplyv, prínos a dopad na českú, či slovenskú scénu v jeho umeleckej činnosti podnietil a inšpiroval množstvo hudobníkov.