Na čom práve maká ... Ján ???

Na čom práve maká ... Ján ???
Ján Kopčák © Patrick Španko

  05.11.2021

Naša pravidelno-nepravidelná rubrika Na čom práve maká ... ??? ponúka ďalšieho adepta, ktorý má pre čitateľov 1. slovenského online jazz magazínu skjazz.sk viac než zaujímavé informácie. Jeho vek, veľká ctižiadosť a obrovský talent, robia z neho objekt pre médiá. Ale nie všetky. Tentoraz sme oslovili skladateľa a saxofonistu Jána Kopčáka z východu našej republiky, konkrétne z Košíc. Ten v rámci odborného vzdelania absolvoval: Konzervatórium Žilina - klasický saxofón, Umelecká univerzita Graz, Rakúsko - jazzový saxofón a nakoniec Metropolia Univerzita Helsinki, Fínsko - takisto jazzový saxofón. Samozrejme, že moje otázky v tomto čase smerovali k pandemickému obdobiu, ktoré všetci zažívame po prvý raz, k tvorbe i práci pre iných umelcov.

* Ako sa zmenil tvoj život skladateľa i hudobníka teraz v tomto "tŕnistom" období?
Ján Kopčák: "Na otázku "Na čom práve makám" mám túto odpoveď - nemakám. Oddychujem! Mám za sebou veľmi hektické leto plné koncertov, workshopov a nahrávaní. Rozbehlo sa to náhle koncom apríla a skončilo v októbri, momentálne sa všetko ruší a presúva na neskôr. Bola to pestrá sezóna. Open air koncerty s klaviristom Jozefom Hollým je skvelá piano show, ktorá zaujme široké množstvo poslucháčov a vždy niečim novým prekvapí."

 Ján Kopčák © Patrick Španko Ján Kopčák © Patrick Španko
 Ján Kopčák © Patrick Španko Ján Kopčák © Patrick Španko

* Začal si aj dosť prekvapivo spolupracovať s bluesovou kapelou ZVA 12-28 Band ...
JK: "Koncerty na festivaloch s bluesovou kapelou ZVA 12-28 Band je moja srdcovka. Na tieto produkcie som zaranžoval aj dychovú sekciu, čo si myslím, že obohacuje kapelu a prináša pevnej fanúšikovskej základni nový zvuk a sóla. Ale bol som aktívny aj v klasickej hudbe - Musica Vista je pre mňa skvelým kolektívom pre klasickú hudbu. Zloženie tohoto komorného kvinteta je netradičné: fagot, husle, cimbal, klavír a soprán saxofón. Odohrali sme online koncerty, ale aj skutočné živé koncerty."

* Prišla aj nejaké úplne nová výzva?
JK: "Za zmienku zaručene stoja aj jazzové koncerty, ktorých bolo na moje prekvapenie pomerne veľa. KeJazz4 je jazzové kvarteto v zložení: Matúš Pavlík - klavír, Juraj Valenčík - kontrabas, Oliver Szigeti - bicie a ja. Táto partia sa dala dokopy v rámci druhej vlny covidu, keď sme sa pod rúškom tmy a počas zákazov vychádzania stretávali a obohrávali si menej známe jazzové štandardy a vlastné kompozície. Malo to svoje čaro. Hranie tejto hudby je pre mňa veľkou výzvou!"

 Ján Kopčák © Patrick Španko Ján Kopčák © Patrick Španko
 Ján Kopčák © Patrick Španko Ján Kopčák © Patrick Španko

* Posledné roky si vystupoval aj ako sólový hráč na saxofóne!
JK: "Mal som tú česť vystúpiť niekoľkokrát aj so svojou vlastnou hudbou - je to koncept ZenSax. Ide o sólový saxofón s elektronikou. Obsah koncertu je spravidla improvizovaný. Toto sú pre mňa najnáročnejšie koncerty. Vyžadujú okrem kondície a pripravenosti aj veľkú dávku odvahy. Alebo hlúposti. Vystúpil som na niekoľkých podujatiach vydavateľstva Hevhetia, vo Sfére v Žiline a ďalších.

* V kostiach cítim, že by si mal či mohol pracovať aj na svojom novom albume!
JK: "Popri tomto všetkom som pracoval aj na novom albume! Základná myšlienka bola ZenSax, no prizval som si na pomoc starého priateľa, excelentného hudobníka Pippa Corvina. Je to gitarista a pochádza z Montenegra čiže Čiernej Hory. Spolupracovali sme na niekoľkých nahrávkach v minulosti a dovolím si tvrdiť, že máme veľmi podobný vkus na hudbu. Momentálne pracujeme na masteri, potom nás čakajú papierovačky. Album vyjde v Hevhetii v marci 2022. Neviem sa dočkať!

* Ďakujem ti Janko za rozhovor a držím palce, aby sa všetko podarilo!

 Ján Kopčák © Patrick Španko Ján Kopčák © Patrick Španko
 Ján Kopčák © Patrick Španko Ján Kopčák © Patrick Španko