Nenápadná, ale výrazná postava európskeho jazzu !!!

Nenápadná, ale výrazná postava európskeho jazzu !!!
Tineke Postma © Patrick Španko

  23.04.2020

Holandská skladateľka a saxofonistka, 41-ročná Tineke Postma, študovala na Amsterdam Conservatory v rokoch 1996 - 2003 a po absolvovaní tam začala aj vyučovať od roku 2005. Má aj diplom z Manhattan School of Music v New Yorku. Postma sa učila u takých majstrov ako: David Liebman, Dick Oatts a Chris Potter. V roku 2015 získala za album The Dawn of Light prestížnu cenu Buma Boy Odgar Award, čo je holandský ekvivalent americkej Grammy Award. A za rok 2019 získala v magazíne Downbeat Poll cenu Rising Star v kategóriách soprán a alt saxofón! A takisto participovala na dvoch albumoch, ktoré získali Grammy Award – CD Terri Lyne Carrington - Mosaic Project a CD Dianne Reeves - Beautiful Life. A to ešte nehovorím, že hrala a nahrávala s takými esami ako: Greg Osby, Wayne Shorter, Esperanza Spalding a Scott Colley.

A takáto umelkyňa v tichosti vystúpila začiatkom decembra 2019 v Bratislave, bez veľkého či akéhokoľvek povšimnutia médií na Gypsy Jazz Festivale Mila Suchomela. Hrala v zoskupení Daniela Bulatkina, ktorý si ju pozval do kapely. Ale iba pred mesiacom Tineke Postma vydala svoj už siedmy album ako leaderka, tentoraz vo vydavateľstve Edition Records s názvom Freya, ktorý nahrala s umelcami ako: Ralph Alessi – trúbka, Kris Davis – klavír, Matthew Brewer – kontrabas a basgitara a Dan Weiss – bicie nástroje. A treba pobvedať, že Tineke Postma si napísala komplet všetkých desať kompozícií na tento album!

Kris Davis © Patrick ŠpankoKris Davis © Patrick Španko
Dan Weiss © Patrick ŠpankoDan Weiss © Patrick Španko

CD Freya, album vydalo vydavateľstvo Edition Records a prišiel na trh celosvetovo 20.marca 2020, je doteraz najosobnejším projektom Tineke s novými skladbami vytvorenými v minulom roku a inšpirovanými intenzívnymi zážitkami a emóciami materstva. Na albume sú lyrické melódie, vzrušujúce akordy, groovy či veľa súhry medzi členmi kapely a priestor pre ticho a dobrodružstvo. Ako vysvetľuje Tineke: "Rád píšem viacvrstvovú hudbu s koncepčnými prvkami. Hudobníci, ktorých som oslovila na nahrávanie, s tým môžu robiť to, čo chcú. Sú to niektorí z najkreatívnejších hudobníkov v okolí, takže som vedela, že to bude skvelé, bez ohľadu na to, odkiaľ prišli." A Tineke Postma pokračuje: „Album Freya je poctou stvoreniu vo všetkých jeho aspektoch. V nórskej a frízskej mytológii je Freya bohyňou stvorenia, lásky a plodnosti. Je matkou všetkých frízskych detí - narodila som sa a vyrastala vo Frieslande, v krásnej oblasti v severnom Holandsku. Týmto albumom chcem osláviť môj nový život – život matky, ktorou som sa prednedávnom stala" - hovorí Tineke Postma.

Tracklist:
01. Parallax (5:39)
02. Scáthach’s Isle of Skye (5:43)
03. Aspasia and Pericles (5:38)
04. In the light of Reverence (6:04)
05. Freya (5:29)
06. Interlude #1 (1:24)
07. Heart to Heart (8:01)
08. Juno Lucina (5:54)
09. Geri’s Print (5:16)
10. Interlude #2 (1:14)

Matthew Brewer © Patrick ŠpankoMatthew Brewer © Patrick Španko
Ralph Alessi © Patrick ŠpankoRalph Alessi © Patrick Španko