Nenápadné Abrahámoviny nenápadného klaviristu !!!

Nenápadné Abrahámoviny nenápadného klaviristu !!!
Peter Adamkovič © Patrick Španko

  25.06.2020

Poznajú ho mnohí, ktorí začínali v mladom veku s hudbou v Prešove, či potom s jazzom, ako výborného pedagóga. Ale celému Slovensku je známy ako klavirista a člen AMC Tria, ktoré v zahraničí tak výborne a dlhodobo reprezentuije Slovensko svojou kvalitnou a originálnou hudbou. Presne včera v kruhu najbližšej rodiny a priateľov oslávil svoje 50. narodeniny skladateľ, aranžér, pedagóg a klavirista Peter Adamkovič z Prešova! Redakcia skjazz.sk želá jubilantovi všetko najlepšie, veľa lásky, zdravia a pohody! Gratulujeme!

Narodil sa 24. júna 1970 v Prešove. V roku 1987 nastúpil na štúdium na Pedagogickej fakulte Univerzity Jozefa Šafárika v Prešove. Ako hudobník začal svoju kariéru okolo roku 1992, kedy bol členom fusion zoskupenia Tralala Band, s ktorým vystúpil na Festival International de Musique Inversitaire vo francúzskom Belforte. Začal sa angažovať aj ako organizátor medzinárodného festivalu Jazz Prešov. Najvýznamnejším medzníkom v jeho živote bol rok 1993, kedy oficiálne začína dnes už vyše dvadsať ročná dráha skupiny AMC Trio. Jeho súputníkmi sa stali Martin Marinčák na kontrabase a Stano Cvacinger na bicích nástrojoch a v počiatkoch aj Miloš Železňák na gitare. Ako mladá nádejná kapela sa zúčastnili na súťaži mladých jazzových skupín, na ktorej získali jednu z hlavných cien. Spočiatku boli zameraní na jazzové štandardy, ale postupom času si ako trio začali budovať svoj vlastný repertoár tvorený autorskými kompozíciami. V roku 1994 bol Peter Adamkovič členom viacerých zoskupení, bol zakladateľom mainstreamovej skupiny Interface s medzinárodným zastúpením poľského gitaristu Piotra Olszewskeho a bubeníka Jozefa Eliasza, členom skupiny Cassovia Jazz Quartet a Prešovského Big Bandu. Ako štipendista Hudobného fondu účinkoval v roku 1995 na CD Young Slovak Jazz. Začal pôsobiť na Základnej umeleckej škole v Prešove, kde vyučuje mladých adeptov jazzového remesla. Spolupracoval aj s ďalšími zoskupeniami, v roku 1997 bol členom Acoustic Jazz Tria, fusion kapely Miloša Železňáka No More Jazz.

Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko
Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko

V roku 2003 získal Cenu Ladislava Martoníka za organizáciu jazzového diania v Prešove, pedagogickú činnosť v oblasti jazzu a za hráčsku aktivitu. Prvý profilový album AMC Tria Thor-Iza (Hev-het Tune) vyšiel v roku 2006. Album obsahuje osem autorských skladieb Petra Adamkoviča a Martina Marinčáka v duchu moderného mainstreamového jazzu a jeden tradicionál v podobe skladby Amazing Grace. Absolvovali rad vystúpení na Slovensku, ale predovšetkým na pódiách zahraničných jazzových festivaloch. Medzi ich prvých koncertných hostí patrili gitarista Matúš Jakabčic, speváčka Tatiana Hicová a najmä spevák Peter Lipa. Svoje ďalšie CD Soul Of The Mountain (Hevhetia, 2008) vydali s významným hosťom, švédským gitaristom Ulfom Wakeniusom, bývalým gitaristom zoskupenia Oscar Peterson Quartet. Spolupráca s Ulfom pokračovala aj pri ďalšom albume Waiting For A Wolf (Hevhetia 2011). Ďalším významným spolupracovníkom prešovského tria bol nositeľ štyroch cien Grammy, americký trubkár Randy Brecker, s ktorým vystupovali aj na festivale Bratislavské jazzové dni v roku 2011 a vydali album One Way Road To My Heart  (Moosicus, 2013). V roku 2015 vychádza na vlastnej značke AMC Tria Thor-iza album Very keen attack a zatiaľ posledným je AMC Trio Plus (opäť Hevhetia, 2019) so saxofonistom Eric Marienthalom a huslistkou Regina Carter.

Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko
Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko

Peter Adamkovič ako člen AMC Tria pravidelne spolupracuje či už štúdiovo alebo koncertne s ďalšími zahraničnými hosťami, napríklad s belgickým gitaristom Philipom Catherinom, talianskym gitaristom Ruggerom Robinom, americkým trubkárom Michaelom „Patches“ Stewartom, či s americkým gitaristom Mark Whitfieldom a najnovšie so saxofonistom Eric Marienthalom alebo huslistkou Reginou Carter. Vo svojej hre a pri kompozícii je ovplyvnený jazzovými velikánmi ako Keith Jarrett, Jan Garbarek, Pat Metheny, Esbjörn Svensson. Ako inšpiračný zdroj mu však slúži aj klasická hudba, ktorej sa tiež aktívne venuje, ale aj rock, pop a tango Astora Piazollu a iné.

Peter Adamkovič © Patrick ŠpankoPeter Adamkovič © Patrick Španko
Peter v kruhu gratulantov ... © Patrick ŠpankoPeter v kruhu gratulantov ... © Patrick Španko